ΤΟΠΙΚΑ

Οι φτωχοί θα πληρώνουν “νύφη”

οι-φτωχοί-θα-πληρώνουν-νύφη-851206

Περισότεροι από 2.500 επιστήμονες από τις 100 χώρες της Giec ενέκριναν ομόφωνα ένα τελικό κείμενο, στο οποίο η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δώσει μεγάλη προσοχή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Giec Ρατζέντρα Πατσόρι. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης της Διακυβερνητικής Ομάδας Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές (Giec), η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, οι φτωχοί πληθυσμοί ακόμα και σε ευημερούσες κοινωνίες, είναι οι πιο ευάλωτοι στις κλιματικές αλλαγές,
Συγκεκριμένα, η έκθεση της IPCC εξηγεί πολλές από τις σοβαρές επιπτώσεις που θα σημειωθούν αν η πλανητική υπερθέρμανση υπερβεί τον στόχο της ΕΕ για αύξηση κατά 2°C το πολύ, σε σχέση με τις προ της βιομηχανικής εποχής τιμές, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Δεδομένου ότι η θερμοκρασία είναι ήδη σχεδόν κατά 0,8°C υψηλότερη από τις προ της βιομηχανικής εποχής τιμές, η διεθνής κοινότητα καλείται να δράσει γρήγορα, για να κατορθώσει να σταθεροποιήσει την κλιματική αλλαγή και να προλάβει έτσι τις χειρότερες επιπτώσεις», δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος Σ. Δήμας, συμπληρώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως το καλοκαίρι, θα δημοσιεύσει μια Πράσινη Βίβλο για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος, με σκοπό την εστίαση της προσοχής στους τομείς όπου η προσαρμογή αυτή είναι περισσότερο αναγκαία.
ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΤο κείμενο αναφέρει ότι η κλιματική αλλαγή έχει ήδη ξεκινήσει και στο μέλλον θα πλήξει τον πλανήτη με ξηρασίες, καταιγίδες και άνοδο της στάθμης των ωκεανών.
Το ένα τρίτο των ειδών της Γης θα κινδυνεύσει με εξαφάνιση αν η θερμοκρασία αυξηθεί περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρότερες στην Αφρική, όπου 250 εκατ. άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν λειψυδρία έως το 2020. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες η αγροτική παραγωγή θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό. Στην Ευρώπη, οι παγετώνες των Αλπεων θα λιώσουν και οι μεσογειακές χώρες θα πληγουν από ξηρασια. Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα συρρικνωθούν, προκαλώντας λειψυδρία σε ορισμένες ασιατικές χώρες.
Στη Βόρεια Αμερική και τη Βόρεια Ευρώπη, η αγροτική παραγωγή ίσως αυξηθεί αρχικά, θα μειωθεί όμως δραματικά αν η αύξηση της θερμοκρασίας υπερβεί τους 3 βαθμούς.
Οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν περισσότερες φυσικές καταστροφές. Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης πέτυχαν πάντως να απαλειφθεί τμήμα της έκθεσης που έκανε λόγο για «σοβαρή οικονομική ζημιά» σε περιοχές της Βορείου Αμερικής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου