ΤΟΠΙΚΑ

Εξορμήσεις σε κοντινούς προορισμούς επέλεξαν οι Βολιώτες την Πρωτομαγιά

εξορμήσεις-σε-κοντινούς-προορισμούς-539421

Επαγγελματίες αναφέρουν ότι οι εκδρομείς περιορίζονται πλέον σε φθηνά πακέτα

Κοντινούς προορισμούς επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι εκδρομείς της Πρωτομαγιάς, λαμβάνοντας υπόψη τα φθηνά πακέτα που εντάσσονται στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων. Μονοήμερες, διήμερες αλλά και τριήμερες εκδρομές συνθέτουν το ταξιδιωτικό προφίλ της συγκεκριμένης μέρας, η οποία είναι κατά βάση ταυτισμένη με τις εξορμήσεις στα πέριξ. Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι σαφώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με την Πασχαλινή περίοδο, αλλά η κίνηση στο σύνολό της είναι εμφανώς μειωμένη σε σύγκριση με τις παλιές καλές εποχές.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Ο βασικότερος λόγος που ώθησε αρκετούς φίλους των ταξιδιών να μετακινηθούν εκτός των τειχών λόγω της ημέρας, είναι ο καλός καιρός, ενώ όπως αναφέρει ο Γιώργος Τσινούδης, ο οποίος διατηρεί γραφείο ταξιδιών στο Βελεστίνο «αρκετοί κινήθηκαν προς Κωνσταντινούπολη και Οχρίδα επιλέγοντας τριήμερες εκδρομές, ενώ παράλληλα υπάρχει ενδιαφέρον και για μονοήμερες εκδρομές στη Σκιάθο και τη λίμνη Πλαστήρα». Οι ηλικίες των εκδρομέων της Πρωτομαγιάς κυμαίνονται μεταξύ 20 και 40 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει οικονομικά πακέτα, τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 200 ευρώ.

Το ενδιαφέρον του κόσμου εκδηλώθηκε δέκα τουλάχιστον μέρες πριν, αλλά δεν έλειψαν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Σύμφωνα με την εκτίμηση, πάντως, του κ. Τσινούδη, η κίνηση είναι υποτονική σε γενικές γραμμές λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και όσοι αποφασίζουν να ταξιδέψουν, επιλέγουν τους πιο συμφέροντες οικονομικούς όρους, σε αντίθεση με τις πολυήμερες εκδρομές του παρελθόντος. Ο ίδιος επαγγελματίας εμφανίζεται αισιόδοξος, ωστόσο, σε σχέση με την κίνηση της καλοκαιρινής σεζόν και εκτιμά ότι οι φίλοι των εξορμήσεων θα ταξιδέψουν στον προορισμό της επιλογής τους.

Η μείωση στην κίνηση, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση είναι εμφανής, ενώ όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Θανάσης Μούτσιος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου στο Βόλο «ο κόσμος θέλει να ξεφύγει, να ταξιδέψει αλλά δυσκολεύεται λόγω περιορισμένων οικονομικών δυνατοτήτων».

Η Πρωτομαγιά, ωστόσο, παρουσιάζει σχετική κινητικότητα με ημερήσιες εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς. Ζευγάρια, οικογένειες αλλά και Σύλλογοι, επέλεξαν να ταξιδέψουν εντός Ελλάδας, σε Νάουσα, Γοργοπόταμο, Περτούλι, Μέγδοβα και Ζαγοροχώρια, πραγματοποιώντας μονοήμερες αλλά και διήμερες κατά βάση εξορμήσεις. Τα πακέτα που έχουν επιλέξει είναι οικονομικά και κυμαίνονται μεταξύ 50 και 100 ευρώ.

«Ολες οι ηλικίες ταξιδεύουν, από 20 μέχρι 80 ετών, αλλά πάντα με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα» όπως σημειώνει ο κ. Μούτσιος, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι «είμαι εμφανώς περιορισμένη η κίνηση και παρουσιάζει μείωση σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές». Το ενδιαφέρον του κόσμου είναι έκδηλο «περνούν πολλοί κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ρωτούν για τις εκδρομές που προγραμματίζουμε, παίρνουν προγράμματα αλλά δεν υπάρχει η ζήτηση που υπήρχε κάποτε» υπογραμμίζει ο ίδιος επαγγελματίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι επιλέγονται κοντινοί προορισμοί ακόμη και στις μαθητικές εκδρομές.

Το μέλλον είναι αβέβαιο με βάση τις καταστάσεις που έχουν διαμορφωθεί, με τους επαγγελματίες να έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Δεν λείπει, ωστόσο, η αισιοδοξία και η ελπίδα ότι θα εξομαλυνθεί τελικά η κατάσταση, προς όφελος του κόσμου αλλά και των επαγγελματιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου