ΤΟΠΙΚΑ

Επαναφορά μισθών, συντάξεων και συλλογικές διαπραγματεύσεις

επαναφορά-μισθών-συντάξεων-και-συλλο-540589

Αιχμή του δόρατος στην αυριανή Πρωτομαγιά

Τρεις συγκεντρώσεις στο Βόλο από συνδικάτα και συλλογικότητες θα πραγματοποιηθούν αύριο για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί, θα συναντηθούν τα σωματεία του Ε.Κ.Β. και της ΑΔΕΔΥ, εκπρόσωποι φορέων και κόμματα.

Στην Πλατεία Πανεπιστημίου επίσης στις 10 π.μ. έχει οριστεί η συνάντηση των συνδικάτων του ΠΑΜΕ Μαγνησίας, ενώ την ίδια ώρα στη συμβολή των οδών Δημητριάδος – Αγ. Νικολάου έχει καθοριστεί το ραντεβού για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς από διάφορες συλλογικότητες.

Με αφορμή την Εργατική Πρωτομαγιά τα συνδικάτα απευθύνουν κάλεσμα συμμετοχής στις συγκεντρώσεις και μνήμης στους νεκρούς εργάτες του Σικάγο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, τιμά την ημέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 2015 και σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Ζητάμε την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μείωση της ανεργίας και ανακούφιση των ανέργων, την επέκταση του αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο, την αύξηση μισθών και συντάξεων, την επιστροφή στα Ταμεία μας των κλεμμένων αποθεματικών με το μνημονιακό PSI, τη διασφάλιση και βελτίωση του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως το σεβασμό στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και απόκρουση κάθε απόπειρας για ευτελισμό του Τύπου, με κρούσματα λασπολογίας και συκοφάντησης».

Το Συνδικάτο Ηλεκτροτεχνιτών και Μισθωτών Ηλεκτρολόγων Ν. Μαγνησίας από την πλευρά του καλεί τους εργαζόμενους αύριο στην Πλ. Ελευθερίας και υπογραμμίζει: « Με τη συμμετοχή μας στην απεργία εκφράζουμε και την αταλάντευτη στάση μας να αγωνιστούμε ενάντια στα μνημόνια, στα χαράτσια, στην εργοδοτική αυθαιρεσία και στην παράδοση της Χώρας μας στις πρωτόγνωρες σε σκληρότητα αξιώσεις των τοκογλύφων δανειστών της.

Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση να τηρήσει στο ακέραιο τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για την επαναφορά του νομοθετικού θεσμικού πλαισίου προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων».

«Με αγώνες τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά! Αυτή η ημέρα, που κάποιοι θέλησαν και μας πέρασαν, ως η «γιορτή των λουλουδιών» ή ως ευκαιρία για «εκδρομή», είναι η ημέρα που έχουμε υποχρέωση να τιμούμε τους νεκρούς της εργατικής μας τάξης, επώνυμους και ανώνυμους. Αυτούς που κατέκτησαν το 8ωρο, την κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την παιδεία, τη δουλειά με δικαιώματα, τις ελευθερίες, όλα αυτά δηλαδή που σήμερα θεωρούνται πολυτέλεια. Εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι σε εκείνους τους αγωνιστές, αλλά και απέναντι στις νέες γενιές να κρατήσουμε αυτή τη μέρα, ως ορόσημο, στην πορεία για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος» σημειώνει ο Σύλλογος Υγειονομικών Υπαλλήλων απευθύνοντας κάλεσμα για την Πλατεία Ελευθερίας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων επισημαίνει ότι «αυτή η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μια ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση άλλα μέτρα. Για έναν κόσμο δικαιότερο, χωρίς φτώχεια, εκμετάλλευση, καταπίεση και εξαθλίωση. Για ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, αλληλεγγύης και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση στην Πλ. Ελευθερίας απευθύνει επίσης ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Ν. Μαγνησίας και επαναλαμβάνει την αντίθεσή του στο άνοιγμα της αγοράς την Κυριακή 3 Μαΐου καλώντας τους καταναλωτές να μποϋκοτάρουν τις αγορές.

Η Πρωτοβουλία για μια ταξική Πρωτομαγιά που συμμετέχει στην ανεξάρτητη συγκέντρωση στις10:00 το πρωί, στα Ταχυδρομεία (Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου) μεταξύ άλλων αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Οι ανάγκες και τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε «διάλογο»! Είναι αδιαπραγμάτευτα! Αγώνας ενιαίος πανεργατικός για δουλειά, παιδεία, ελευθερία! Σύγκρουση για την απελευθέρωση από Μνημόνια, χρέος, ΕΕ και ευρώ».

Η Λαϊκή Συνέλευση Γειτονιάς Αγ. Νεκταρίου αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς και καλεί στην Πλ. Ελευθερίας, στις 10.00πμ, σε ανεξάρτητη ταξική συγκέντρωση, όλα τα μαχόμενα εργατικά σχήματα, συλλογικότητες, κινήματα και πολιτικούς χώρους.

Ο Σύλλογος συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Μαγνησίας εξάλλου απευθύνοντας κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστήμιου αναφέρει:«Το μήνυμα της Πρωτομαγιάς είναι φάρος για τους εργάτες και τους αγώνες που έχουν μπροστά τους ενάντια στην πολιτική που ρίχνει το λαό στη φτώχεια και την ανεργία και στον εργασιακό μεσαίωνα, όταν αυτή είναι που παράγει τον πλούτο και να κάνει πράξη το σύνθημα «χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

H Γραμματεία της ΠΑΣΥ τέλος καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν, μαζικά και μαχητικά, στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Συντονίζουμε τα βήματά μας με την εργατική τάξη, όπως έγινε δεκάδες φορές στην ιστορία του εργατοαγροτικού κινήματος στη χώρα μας. Αντιπαλεύουμε από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική που μας οδηγεί στη φτώχεια, την εξαθλίωση και τον αφανισμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου