ΤΟΠΙΚΑ

Λευκή επιταγή τα 28 δισ. ευρώ

λευκή-επιταγή-τα-28-δισ-ευρώ-851206

Διευκρινίσεις για το πακέτο των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι τίθεται πλαφόν στις αμοιβές των τραπεζικών στελεχών εφόσον οι τράπεζες στις οποίες απασχολούνται ενταχθούν στο σχέδιο. Ο Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι «το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που κατέθεσε η κυβέρνηση στη βουλή, δεν αφορά στην ενίσχυση των τραπεζών, αλλά τη στήριξη και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας».
Το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών και έκδοση ειδικών ομολόγων. Το σχέδιο είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ο υπουργός.
Χαρακτήρισε την εφαρμογή του σχεδίου για την ενίσχυση της ρευστότητας με 28 δισ. ευρώ «πολύ σημαντική αφού μέσω του σχεδίου αυτού στηρίζονται η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η απασχόληση κλπ, σε μια πολύ δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση». Το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών και έκδοση ειδικών ομολόγων. Το σχέδιο, πρόσθεσε ο υπουργός, είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην ευρωζώνη.
Τα βασικά σημεία του σχεδίου είναι τα εξής:

– Προβλέπεται η συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Το δημόσιο θα συμμετέχει με προνομιούχες μετοχές, ενώ εκπρόσωπος του δημοσίου, ο οποίος θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών, θα έχει δικαίωμα βέτο στην πολιτική διανομή των κερδών. Οι διοικητές των τραπεζών, οι υποδιοικητές, οι διευθυντές κλπ, δεν θα μπορούν να αμείβονται περισσότερο από ότι η διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τα πάσης φύσεως μπόνους καταργούνται και για το σκοπό αυτό θα δοθεί σαφής γραπτή εντολή στον εκπρόσωπο του δημοσίου που θα συμμετέχει στο Δ.Σ. των τραπεζών που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

Οσο διαρκή η εφαρμογή του σχεδίου, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν θα διανέμεται στους μετόχους, ποσοστό πάνω από 35% των κερδών. Παράλληλα δημιουργείται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής στο οποίο θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος. Το Συμβούλιο αυτό θα συνεδριάζει κάθε μήνα και θα παρακολουθεί την εφαρμογή του σχεδίου.

– Το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τη λήψη μεσοπροθέσμων δανείων των τραπεζών, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι έτσι θα συνεχιστεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

– Θα εκδοθούν ειδικά ομόλογα. Η επιπλέον χρηματοδότηση που θα προκύψει από τους τίτλους αυτούς, είπε ο υπουργός, θα χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε ότι το Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του σχεδίου δεν υποκαθιστά τις αρμοδιότητες της Τράπεζας της Ελλάδος, η ρευστότητα των 28 δισ. ευρώ δεν συνιστά επιβάρυνση του προϋπολογισμού, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, είναι προς όφελος των εργαζομένων.
Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι οι εγγυήσεις δεν θα επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος ούτε το δημόσιο έλλειμμα, ενώ θα υπάρχει και όφελος για τον φορολογούμενο, διότι το δημόσιο θα εισπράξει μέσω των προμηθειών περίπου 500 εκατομ. ευρώ.

Στόχος μας είναι, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, να μετριαστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι μεγαλύτερες, να ενισχυθεί η υλοποίηση των δημοσίων έργων και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και όσοι έχουν δανειστεί ή πρόκειται να δανειστούν.

Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την πολιτική δέσμευση για εγγύηση του συνόλου των καταθέσεων.
Σήμερα τα μέτρα
Από το βήμα της Βουλής σήμερα, στη διάρκεια προ ημερησίας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία της οικονομίας από τη διεθνή κρίση.
Αποκλείστηκαν, πάντως, μέτρα επιδοματικού χαρακτήρα προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, την επιμήκυνση του χρόνου χορήγησης του επιδόματος και την επέκταση του θεσμού των προσλήψεων νέων για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Αναμένεται να προχωρήσει και στην καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους οικονομικά ασθενέστερους, ενώ εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης εργαζομένων σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου