ΤΟΠΙΚΑ

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Στην κατοχή έτρωγα περισσότερο…

ακριβεια-στην-κατοχή-έτρωγα-περισσότ-851206

Πρωταθλήτρια της ακρίβειας στα είδη διατροφής είναι η Ελλάδα, με τους Βολιώτες να είναι απογοητευμένοι και να μιλάνε για ένα δρόμο χωρίς γυρισμό. «Σε λίγα χρόνια θα ψάχνουμε στα σκουπίδια για να φάμε», αναφέρει χαρακτηριστικά συνταξιούχος.
Το κύμα ακρίβειας εντείνει τον αγώνα επιβίωσης μισθωτών και συνταξιούχων, οι οποίοι με δυσκολία εξασφαλίζουν τα βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς το καλάθι των καταναλωτών είναι πλέον χρυσό.
Οι ευθύνες είναι διάχυτες και η υφιστάμενη κατάσταση οδεύει στο να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη. Οι πολίτες κάνουν περικοπές από είδη διατροφής και ρουχισμό, η εξαγγελία 28 πολυεθνικών επιχειρήσεων και σούπερ μάρκετ για μειώσεις και πάγωμα τιμών είναι ανούσιες, καθώς οι αυξήσεις έχουν ήδη γίνει και οι πλέον αρμόδιοι «σηκώνουν τα χέρια ψηλά», μένοντας σε λόγια και όχι έργα σε μια συνεχή προσπάθεια εξαπόλυσης ευθυνών, οι οποίες ωστόσο δεν καταλήγουν σε κανένα αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της ακρίβειας σε βασικά είδη διατροφής συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης μιλάνε οι αρμόδιοι και αποδίδουν ένα μέρος της αυξητικής τάσης των τιμών στο συγκεκριμένο γεγονός, ενώ οι καταναλωτές και η Ένωση Καταναλωτών Μαγνησίας κάνει λόγο για απουσία ελέγχων και αισχροκέρδεια.
Ειδικότερα μέλος της Ένωσης, ο κ. Τσαγανός, αναφερόμενος στο μεγάλο κύμα ακρίβειας τόνισε πως η Ένωση έχει δεχτεί διαμαρτυρίες καταναλωτών και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση μπορεί μεν να αποδώσουν, αλλά χρειάζονται χρόνο και δεν είναι καθόλου εύκολο.
Επιπρόσθετα ο κ. Τσαγανός τόνισε πως δεν υπάρχουν επαρκείς έλεγχοι και ο ΕΦΕΤ δεν ενημερώνει τη Διεύθυνση Εμπορίου. «Προβλέπονται 35 άτομα για ελέγχους και υπάρχουν μόνο 12. Πώς να γίνει σωστά η διαδικασία, αφού εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν τόσοι λίγοι που είναι;». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αισχροκέρδεια, ιδιαίτερα των πρατηρίων βενζίνης, αλλά και στο επικείμενο μποϋκοτάζ στο γάλα από 9 έως 14 Ιουνίου. «Στη Μαγνησία τουλάχιστον έχουμε την ευκαιρία να πίνουμε φρέσκο, καθαρό και γνήσιο γάλα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να μποϋκοτάρουμε το γάλα, όχι εδώ που έχουμε το ΕΒΟΛ», τόνισε ο κ. Τσαγανός.

«Στον πόλεμο έτρωγα καλύτερα και περισσότερο»
Συνταξιούχος είναι η κ. Κατερίνα Παπαγιάννη, η οποία εργαζόταν περιστασιακά σε διάφορα καταστήματα, με δύο παιδιά, τρία εγγόνια. «Η σύνταξη που παίρνω είναι γύρω στα 500 ευρώ. Μόνο για τα φάρμακα και τους γιατρούς, γιατί έχω ζάχαρο και κάτι μικροενοχλήσεις με την καρδιά, δίνω κάθε μήνα περίπου 250 ευρώ. Το μόνο που με σώζει από το να μην βγω στο δρόμο να ζητιανέψω είναι ότι δεν πληρώνω ενοίκιο. Προλάβαμε με τον άντρα μου και κάναμε ένα σπιτάκι. Τι να σου πω; Ότι άλλα 200 το δίμηνο το λιγότερο φεύγουν σε λογαριασμούς; Ότι δεν μπορώ να πάρω στα εγγόνια μου ένα γλειφιτζούρι να φάνε; Στον πόλεμο έτρωγα καλύτερα, για να μην σου πω και περισσότερο. Γυαλίζει το μάτι μου κάθε φορά που βλέπω κρέας», αναφέρει ιδιαίτερα απογοητευμένη η κ. Παπαγιάννη.

Η γενιά των διευθυντών των 600 και 900 ευρώ
Η κ. Σοφία Αγριανίτη είναι Διευθύντρια Marketing σε βιομηχανία επίπλων με δεκαετή προϋπηρεσία σε διαφημιστική εταιρία της Θεσσαλονίκης με πτυχίο στο Marketing και τη διαφήμιση. Ανήκει στη γενιά των 900 ευρώ και χαρακτηρίζει τον εαυτό της τυχερό. «Εγώ τουλάχιστον σε σχέση με άλλους είμαι αρκετά τυχερή. Οι περισσότεροι εκμεταλλεύονται τον τίτλο και πληρώνουν πενταροδεκάρες, τα γνωστά 600 ευρώ, και πρέπει να κάνεις και τεμενά. Και εγώ από 700 ευρώ ξεκίνησα και πέρασε χρόνος περίπου για να φτάσω στα 900», τονίζει η κ. Αγριανίτη.
Μένει σπίτι της, δεν πληρώνει ενοίκιο και όμως δεν φτάνουν τα λεφτά μέχρι το τέλος του μήνα. «Για το μάρκετ θέλω 300 ευρώ το μήνα, βενζίνες για το αμάξι, λογαριασμοί σε τηλέφωνα, φως και νερό, δεν μένει τίποτα. Σκέφτεσαι να βγεις όχι να πας για φαγητό, να πιεις ένα ποτήρι κρασί», υπογραμμίζει η κ. Αγριανίτη.

Η μπάλα «πήρε» στρατό και φοιτητές
Οι μισθοί των στρατιωτικών ανάλογα με τη βαθμίδα τους κυμαίνονται από 800 έως και 1.500 ευρώ. Παρέχεται νοσοκομειακή περίθαλψη σε όλα τα μέλη της οικογενείας με τη διαφορά ότι ο στρατιωτικός έχει τη δυνατότητα να πάει σε στρατιωτικό νοσοκομείο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη σε δημόσιο. Ο κ. Κ.Β. είναι στρατιωτικός στο Βόλο, απόφοιτος της Ευελπίδων και εργάζεται εδώ και 16 χρόνια. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά τεσσάρων και πέντε ετών αντίστοιχα. «Στον κλάδο μας το πρόβλημα είναι ακόμα μεγαλύτερο, γιατί αν η σύζυγος δεν εργάζεται στο δημόσιο, είναι αν όχι απίθανο να βρίσκει δουλειά σε κάθε μετάθεση, τουλάχιστον πολύ δύσκολο. Βέβαια μην ξεχνάτε ότι σε κάθε μέρος που πηγαίνεις μένεις περίπου τρία χρόνια. Μέχρι να καταλάβεις την αγορά και πώς λειτουργούν τα πράγματα, χάνεις ένα χρόνο σίγουρα. Πώς να στο πω, νοικιάζεις στην Αθήνα ένα σπίτι 500 ευρώ και πας στην επαρχία και μέχρι να μάθεις πώς κυμαίνονται οι τιμές, σε κατακλέβουν, γιατί σου φαίνονται φυσιολογικά με κριτήριο τις τιμές των Αθηνών», επισημαίνει ο κ. Κ.Β.
Να σημειωθεί ότι ο στρατός παρέχει διαμερίσματα, τα ΣΟΑ, τις Στρατιωτικές Οικίες Αξιωματικών. Στο Βόλο για 800 περίπου άτομα υπάρχουν 30 δωμάτια, δηλαδή ούτε το 5% δεν καλύπτεται. Ακόμη οι στρατιωτικοί επιδίδονται σε δραστηριότητες και ασκήσεις, με αποτέλεσμα να πρέπει να έχουν ευέλικτο ωράριο, αλλά και στις ασκήσεις και την εκπαίδευση τα έξοδα είναι έξτρα και καλύπτονται από τους ίδιους.
«Αν δεν εργαζόταν η γυναίκα μου, θα είχαμε πρόβλημα. Για το παιδικό δίνουμε 350 ευρώ, για ρεύμα 120 με 130 ευρώ το δίμηνο, για τηλέφωνο και νερό 170 με 180 ευρώ. Βάλε το μάρκετ, τα έξοδα για τα παιδιά που και σε αυτή την ηλικία δεν έχουν πολλά. Φαντάσου όταν ξεκινήσουν τα φροντιστήρια», επισημαίνει ο κ. Κ.Β.
Στη σχολή Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων φοιτεί ο κ. Αναστάσιος Σκούρτης από την Αθήνα. «Εγώ να φανταστείς δουλεύω και βράδυ για να μπορώ να πω ότι θα πάω στο μάρκετ να ψωνίσω φαγητό και να αγοράσω βιβλία και σημειώσεις για το Πανεπιστήμιο. Η οικογένεια μού στέλνει 750 ευρώ, αυτά μπορούν άλλωστε, και από αυτά τα 370 πάνε στο ενοίκιο και οι λογαριασμοί με το κινητό φτάνουν στα 280 με 300 ευρώ περίπου. Δηλαδή μένουν 80 ευρώ. Τι να φάω, πού να πάω και πόσες σημειώσεις να αγοράσω με αυτά τα χρήματα. Οπότε και εγώ δουλεύω», μας λέει ο κ. Σκούρτης.

Ερευνες για την ακρίβεια
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του VPRC πολίτες ενός κατώτερου Θεού είναι το 18% των Ελλήνων, με τους συνταξιούχους να είναι οι φτωχότεροι.
Ειδικότερα το περιβάλλον της φτώχιας καταγράφεται ως εξής:
– Το 41% δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα για μια βδομάδα διακοπών το χρόνο
– Το 23% δεν μπορεί να φάει κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά κάθε δεύτερη μέρα
– Το 39% δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έκτακτες αλλά αναγκαίες δαπάνες
– Το 14% δεν έχει ικανοποιητική θέρμανση
– Το 11% αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πληρωμή ενοικίου
– Το 27% έχει δυσκολία να πληρώσει ΟΤΕ, ΔΕΥ, ΕΥΔΑΠ
– Το 19% δυσκολεύεται να πληρώσει πιστωτικές κάρτες και δάνεια
– Το 13% κάνει και άλλες εργασίες
– Το 21% μισθωτών δημοσίου και το 15% ιδιωτικού τομέα κάνουν δεύτερη δουλειά
– Το 11% των συνταξιούχων ασκούν περιστασιακές εργασίες
– Το 21% λαμβάνει οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του
Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT η Ελλάδα κατέχει τη πέμπτη θέση στην Ευρωζώνη στην ακρίβεια.

Ετήσια αύξηση τιμών
Τρόφιμα 7%
Ψωμί – δημητριακά 14,8%
Κρέας 2,6%
Ψάρια – Θαλασσινά 4,1%
Γάλα – τυρί – αυγά 8,4%
Λάδια – λίπη 5,8%
Φρούτα 11,4%
Λαχανικά 6%

Διαμόρφωση τιμών
Προϊόντα 2006 2008 Αύξηση
Αλεύρι (κιλό) 1,01 1,60 58,42% ή 0,59€
Γάλα εβαπορέ 410 gr 0,84 0,95 13,1% ή 0,11€
Γάλα φρέσκο παστεριωμένο 1 lt 1,25 1,42 13,6% ή 0,17€
Μακαρόνια 500 gr 0,58 0,83 43,1% ή 0,25€
Ελληνικός καφές 200 gr 1.75 2.09 19,43% ή 0,34 €
Φασόλια 500 gr 1.25 1.66 32,8% ή 0,41€
Δημητριακά 375 gr 2.82 3.89 37,94% ή 1,07€
Ρύζι καρολίνα 500 gr 1.36 1.56 14,71 % ή 0,20€
Μαργαρίνη 250 gr 0.84 0.99 17,86% ή 0,15€
Απορρυπαντικό πλυντηρίου 72 μεζούρες 23.99 24.79 4.16% ή 0,80€

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου