ΤΟΠΙΚΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ: «Δεν έχω μάθει να συμβιβάζομαι…»

θανασησ-παπαδημοπουλοσ-δεν-έχω-μάθε-851206

Το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να ανακάμψει μόνο εφόσον πάρει διαζύγιο από τον κομματισμό, εκτιμά ο νέος πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος στην πρώτη του συνέντευξη εφ όλης της ύλης στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ».
Με τον αέρα του νέου ανθρώπου, που ωστόσο έχει αρκετή εμπειρία συσσωρευμένη και ως πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Μαγνησίας και από τη θητεία του στην παρούσα διοίκηση του ΕΚΒ, διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ήρθε για να μείνει και εάν χρειαστεί να συγκρουστεί με κακώς εννοούμενες αντιλήψεις, λέγοντας με νόημα “μεταβατικοί είναι αυτοί που συμβιβάζονται”.
“Υπάρχει σε ένα μικρό βαθμό κομματισμός μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα” τονίζει επίσης ο Θανάσης Παπαδημόπουλος με αφοπλιστικό ύφος, σημειώνοντας ότι πρέπει για να μπορεί να εναρμονιστούν οι παρατάξεις, να αφήσουν πίσω τους μερικοί τις κομματικές τους ταυτότητες και να αγωνιστούν μόνο για τους εργαζόμενους”.
Στους άμεσους στόχους του να φέρει τη νέα γενιά συνδικαλιστών στο προσκήνιο. Γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο, είναι όμως αποφασισμένος να το προσπαθήσει.

-Η ακρίβεια πνίγει τα νοικοκυριά. Μισθωτοί κι συνταξιούχοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Υπάρχουν λύσεις; Πιστεύετε πως η κυβέρνηση αγνοεί και δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα;

Κάθε πέρυσι και καλύτερα για το θέμα της ακρίβειας. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν πλέον στις πιο βασικές ανάγκες που μπορεί να έχει ένα νοικοκυριό.
Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ακρίβειας όπως θα έπρεπε. Η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει με την εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, με παράλληλη δέσμευση των βιομηχάνων για πάγωμα των τιμών των προϊόντων ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης με το να ανακαλέσει η κυβέρνηση ή να παγώσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, των διοδίων και των υπηρεσιών του Δημοσίου που πυροδοτούν την ακρίβεια.

-Το ΕΚΒ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ακρίβεια. Εκτός από το συλλαλητήριο που προετοιμάζετε, ποιες άλλες μορφές αγώνα εκτιμάτε ότι μπορεί να αποδώσουν; Ίσως ένα μποϋκοτάζ;

Εκτός από το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιήσουμε στις 19 Ιουνίου, ώρα 19:30 στην πλατεία Ελευθερίας, το Ε.Κ.Β θα προωθήσει την πρόταση της ΓΣΕΕ για δημιουργία καταναλωτικών οργανώσεων των εργαζομένων και των συνδικάτων. (Πρωτοβουλίες – μποϋκοτάζ συγκεκριμένων προϊόντων – μονοπωλίων – ολιγοπωλίων).

-Η ΓΣΕΕ επικρίνεται ότι βιάστηκε να υπογράψει την ΕΣΣΕΕ, αυξήσεις 1 ευρώ την ημέρα. Έρχεται τώρα να ζητήσει καταγγελία της σύμβασης εκ των υστέρων…

Η ΓΣΕΕ μπορεί να κατηγορήθηκε από πολλούς πως βιάστηκε να υπογράψει την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά να μην ξεχνάμε πως η υπογραφή της είναι η αφετηρία για τους αγώνες που δίνουν οι Ομοσπονδίες για αυξήσεις μεγαλύτερης της Εθνικής. Θα έπρεπε να σημειώσουμε πως η Εθνική Σύμβαση υπογράφτηκε σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός δεν πλησίαζε, όπως φαίνεται σήμερα, το 5%.

-Συμμερίζεστε την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι η ΓΣΕΕ κρατάει παθητική στάση – δεδομένου του συσχετισμού δυνάμεων – στα ανοιχτά μέτωπα κυβέρνησης – εργαζομένων;

Ισως να παρουσιάστηκε κάποια στιγμή μία παθητική στάση διοικήσεων όχι μόνο της ΓΣΕΕ αλλά και των Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων. Αλλά για παράδειγμα η ΓΣΕΕ και το ΕΚΒ έχει αναλογικό αντιπροσωπευτικό σχήμα, με συνέπεια να μην μένει παθητικό, εφόσον υπάρχει συνεργασία και κατάθεση απόψεων και δράσεων από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις.

-Σας γεμίζει ευθύνες η εκλογή σας στη θέση του προέδρου; Τι απαντάτε σ΄ όσους μιλούν για μεταβατική περίοδο… στο ΕΚΒ;

Η θέση του προέδρου του πρώτου ιδρυθέντος Εργατικού Κέντρου στην Ελλάδα με γεμίζει με πολλές ευθύνες, γνωρίζοντας πως από εδώ έγινε η αρχή για διεκδικήσεις και αγώνες με μόνο συμφέρον του εργαζόμενου.
Μεταβατικοί είναι αυτοί που συμβιβάζονται. Δεν έχω μάθει να συμβιβάζομαι, αλλά να συνεργάζομαι και να αγωνίζομαι.
Δέχτηκα να αναλάβω τη θέση του προέδρου με σκοπό την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων και για την διεκδίκηση νέων και καλύτερων συνθηκών εργασίας.

-Ποιες πρωτοβουλίες από τη θέση ευθύνης που αναλάβετε θα θέλατε να έχουν την προσωπική σας σφραγίδα;

Θα ήθελα να στιγματιστώ ως πρόεδρος που ξαναγέννησε το ΕΚΒ και που ξαναένωσε το απαξιωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, φέρνοντας τη νέα γενιά κοντά στις συνδικαλιστικές της οργανώσεις, προωθώντας νέες μορφές πάλης και διεκδίκησης και πάντα μαχόμενος μαζί με τους συναδέλφους μου.

-Υπάρχει κομματισμός στο συνδικαλιστικό κίνημα; Πώς μπορεί τελικά οι παρατάξεις να εναρμονιστούν ενάντια στα πολλά που τους έκαναν;

Υπάρχει σε ένα μικρό βαθμό κομματισμός μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Πρέπει για να μπορεί να εναρμονιστούν οι παρατάξεις, να αφήσουν πίσω τους μερικοί τις κομματικές τους ταυτότητες και να εμπεδωθεί καλά μέσα στο μυαλό των συνδικαλιστών πως δεν εκλέχτηκαν για να εκπληρώσουν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, αλλά για να διασφαλίσουνε το καλύτερο για τους εργαζόμενους. Και αυτό μόνο μέσα από τη συνεργασία και την κοινή πλεύση μπορεί να επιτευχθεί.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου