ΤΟΠΙΚΑ

Κύκλωμα πίσω από τις κλοπές εικόνων – Αναστάτωση χθές & στους Αφέτες

κύκλωμα-πίσω-από-τις-κλοπές-εικόνων-α-844846

Ιερόσυλοι άδειασαν το παρεκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής κλέβοντας όλες τις εικόνες – Προβληματισμός για τα απανωτά κρούσματα κλοπών

Πέρασαν μόλις έξι μέρες από την κλοπή ιερών εικόνων από το παρεκκλήσι των Αγίων Αποστόλων στις Κόττες και ενώ στην ενορία των Τρικέρων επικρατεί αναστάτωση για τις απώλειες, νέα υπόθεση κλοπής συνταράζει το Νότιο Πήλιο, αυτή τη φορά στους Αφέτες. Η είσοδος του παρεκκλησίου Ζωοδόχου Πηγής διαπιστώθηκε χθες ότι ήταν παραβιασμένη, ενώ η αποξήλωση των ιερών εικόνων από το τέμπλο προκαλεί απέραντη θλίψη.

Ολα αυτά ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη εξιχνιάστηκε απόπειρα κλοπής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Τρικέρων και στις 17 Φεβρουαρίου κλοπή ιερών σκευών από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου Ελένης και Βρύναινας. Πλέον τα απανωτά κρούσματα κλοπών προκαλούν διάχυτο προβληματισμό μήπως πίσω από τη δράση των διαρρηκτών κρύβεται οργανωμένο κύκλωμα που στοχεύει στην αρπαγή των πολύτιμων αντικειμένων των θρησκευτικών χώρων.

Συγκεκριμένα, η κλοπή των εικόνων στο παρεκκλήσι Ζωοδόχου Πηγής διαπιστώθηκε χθες το πρωί όταν κάτοικος ειδοποίησε ότι η κεντρική είσοδος ήταν παραβιασμένη. Αμεσα έσπευσε ο εθελοντής εφημέριος της ενορίας Αφετών π. Θεόκλητος, ο οποίος μάλιστα υπηρετεί ως αστυνομικός στο Τμήμα Νοτίου Πηλίου. Πράγματι άγνωστος ή άγνωστοι δράστες είχαν εισβάλει στο παρεκκλήσι σε ανύποπτη χρονική στιγμή και είχαν αρπάξει τις εικόνες του Ναού, αλλά και τις παλαιότερες στο ιερό τέμπλο μεταξύ αυτών και εκείνες με τον Κύριο, την Παναγία, την Παναγία Ζωοδόχου Πηγής και τον Αγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, προκαλώντας φθορές. Συνολικά αφαιρέθηκαν περί τις 12 εικόνες.

Η κλοπή εκτιμάται ότι σημειώθηκε στο διάστημα των τελευταίων τριών ημερών χωρίς να μπορεί να είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος παρά το γεγονός ότι ο εφημέριος της ενορίας επισκέπτεται ανά τακτά διαστήματα όλα τα παρεκκλήσια της περιοχής που αριθμούν στο σύνολό τους έξι.

Το παρεκκλήσι βρίσκεται στην άκρη του οικισμού και σε κοντινή απόσταση από αυτό βρίσκονται δύο σπίτια. Στο ένα που είναι κατοικήσιμο ο ιδιοκτήτης απουσίαζε και έτσι ο μοναδικός μάρτυρας που θα μπορούσε να αντιληφθεί κάτι δεν μπορεί να βοηθήσει με στοιχεία. Αραγε γνώριζε για την απουσία του ο διαρρήκτης ή οι διαρρήκτες που έδρασαν;

Ο εθελοντής εφημέριος που ρωτήθηκε είπε ότι σημειώθηκαν και άλλες φορές στο παρελθόν κλοπές όμως ποτέ ιερών εικόνων. «Συνήθως ο στόχος τους είναι τα κέρματα στο παγκάρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το συγκεκριμένο παρεκκλήσι δεν είχε παγκάρι για να το αδειάσει ο δράστης ή οι δράστες. Μήπως αυτός ήταν ο λόγος που άρπαξαν όλες τις ιερές εικόνες;

Τα διαδοχικά κρούσματα κλοπών και απόπειρας κλοπών δεν μπορεί παρά να προκαλούν προβληματισμό στους κατοίκους των περιοχών, οι οποίοι φροντίζουν πάντοτε τα παρεκκλήσια τους και τις εκκλησίες και τις προσέχουν, ώστε ένα έχουν έναν δικό τους θρησκευτικό χώρο για την προσευχή.

Μόλις προχθές Παρασκευή αστυνομικοί του Τμήματος Νοτίου Πηλίου συνέλαβαν 56χρονο για απόπειρα κλοπής του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Τρικέρων, ο οποίος παραπέμφθηκε για να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου και ζήτησε και έλαβε προθεσμία.

Η άλλη κλοπή στο παρεκκλήσι Αγίων Αποστόλων στις Κόττες δκιαπιστώθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου ενώ η κλοπή των ιερών σκευών από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εξιχνιάστηκε στις 12 Σεπτεμβρίου.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος προτρέπει με κάθε ευκαιρία τα κειμήλια να μεταφέρονται στους ενοριακούς ναούς ώστε να μην υπάρχουν απώλειες παρά μόνο παραβιάσεις χώρων. Ιδιαίτερα από τα παρεκκλήσια, τα οποία λειτουργούν μία φορά τον χρόνο όταν εορτάζουν. Οι περίοικοι μεριμνούν για τη φύλαξή τους αναπτύσσοντας ένα άτυπο σύστημα παρακολούθησης, το οποίο όμως είναι δύσκολο να λειτουργεί σε 24ωρη βάση.

Εκλεψαν όλες τις εικόνες

Οι φθορές που προκλήθηκαν από την παραβίαση της πόρτας

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου