ΤΟΠΙΚΑ

Ζητά απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό

ζητά-απόσυρση-του-σχεδίου-νόμου-για-το-140029

Ψήφισμα από τη διευρυμένη συνεδρίαση της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ

Απόσυρση του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό ζητάει με ψήφισμα που εξέδωσε η διευρυμένη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ, η οποία συγκλήθηκε χθες το απόγευμα προκειμένου να συζητήσεις τις εξελίξεις.

Οι μηχανικοί ενημερώθηκαν για τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στον κλάδο τους το σχέδιο νόμου από τον οικονομολόγο του Οικονομικού Επιμελητηρίου – Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας, Οικονομικό Επόπτη, Γιώργο Χρηστάκη.

Ο κ. Χρηστάκης παρουσίασε με παραδείγματα όλες τις αλλαγές και έκανε λόγο για φοβερές ανισότητες – κοινωνικές αδικίες που θα προκληθούν.

Επιπλέον, επισήμανε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τη συνένωση των ταμείων ειδικά για τους νέους συνταξιούχους οι οποίοι ήδη σήμερα βρίσκονται σε αναμονή 1,5 χρόνο για την έκδοση των συντάξεων.

«Θέση μας είναι να υπάρχουν τρία ταμεία, ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίας και ένα για τους αγρότες. Να γίνει μία νέα αρχή, πλην όμως να υπάρχει κάποια ανταποδοτικότητα. Δεν μπορεί η παροχή της σύνταξης να πέφτει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα όταν η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών προτείνεται να είναι τόσο υψηλή. Βάζουμε ταβάνι 50% ασφαλιστικό και φορολογικό. Διεκδικούμε οι νέες επαγγελματίες τα τρία πρώτα χρόνια να πληρώνουν μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Μετά την εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε η διευρυμένη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα ζητώντας απόσυρση του νομοσχεδίου.

Οι μηχανικοί όπως αποφασίστηκε θα είναι σε συντονισμό με τους υπόλοιπους επιστημονικούς φορείς για το θέμα του ασφαλιστικού. Θα είναι σε επαφές με τους φορείς της Μαγνησίας ώστε να καθορίζονται οι δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις.

Να επισημανθεί ότι σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΕΕ Νάνσυ Καπούλα και τον πρόεδρο της Αντιπροσωπείας Γιώργο Τσαλαπόρτα «η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, είναι 38,45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104,5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου