ΤΟΠΙΚΑ

Στην αφάνεια οι μηχανικοί

στην-αφάνεια-οι-μηχανικοί-142634

Σε διευρυμένη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας καλούνται σήμερα οι επαγγελματίες του κλάδου

Επιβάρυνση ύψους 104,5% (!) με τη φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και την προκαταβολή φόρου επόμενης χρήσης χωρίς τον υπολογισμό του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς, θα έχουν με το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό στο εισόδημά τους οι μηχανικοί, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν στη διευρυμένη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ σήμερα Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016, στις 7 το απόγευμα, με κύριο θέμα τις δυσμενέστατες επιπτώσεις που προκαλεί το νομοσχέδιο σε όλο τον κλάδο.

Σε ανοιχτή κοινή επιστολή – πρόσκληση που απευθύνουν προς τους διπλωματούχους μηχανικούς της Μαγνησίας, ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας και η πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ.κ. Γιώργος Τσαλαπόρτας και Νάνσυ Καπούλα, επισημαίνουν ότι τυχόν ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, προκαλεί την κατάργηση του ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ και την ενοποίησή του σε ένα Φορέα, χωρίς κανέναν διάλογο, καμιά σοβαρή μελέτη, χωρίς την απαιτούμενη μεταβατική περίοδο για μια τέτοια ενοποίηση και τέλος χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις σημαντικότατες ιδιαιτερότητες που έχει το Ταμείο μας στην 80χρονη ιστορία του.

Οπως ενημερώνουν, «η συνολική επιβάρυνση από τις ασφαλιστικές εισφορές σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, είναι 38, 45% του εισοδήματος, που αν προστεθεί στο 33% φορολογία εισοδήματος τρέχουσας χρήσης και στο 100% προκαταβολής φόρου επόμενης χρήσης, για τα υψηλότερα εισοδήματα, οδηγεί σε συνολική επιβάρυνση 104, 5% του εισοδήματος, χωρίς υπολογισμό τέλους επιτηδεύματος και έκτακτης εισφοράς! Δηλα δή ένας ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτήν την περίπτωση θα δίνει το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός του στο κράτος και θα χρωστά και κάτι ακόμη.

Ειδικότερα, για τους νέους μηχανικούς με το ελάχιστο εισόδημα η συνολική επιβάρυνση είναι στο 80,5% του εισοδήματος και καλούνται να ζήσουν με 114 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα νέο μηχανικό ασφαλισμένο κάτω της 5ετίας με μηνιαία έσοδα 2000 ευρώ η συνολική επιβάρυνση είναι 75%του εισοδήματος και του απομένουν 495 ευρώ! Ουσιαστικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες μηχανικοί οδηγούνται εκτός επαγγέλματος και οι νέοι Μηχανικοί στη μετανάστευση.

Επίσης καταγράφει τεράστιες μειώσεις των συντάξεων που προσδιορίζονται σε ποσοστά από 20%-40%, δηλ. συντάξεις επαιτείας μετά από 40 χρόνια τουλάχιστον ασφάλισης».

Για τους κ.κ. Τσαλαπόρτα, Καπούλα, το σχέδιο νόμου προκαλεί την οριστική κλοπή των ακόμα υψηλών (τηρουμένων των αναλογιών) αποθεματικών του Ταμείου και την κατάργηση της έκπτωσης κατά 50% στην εισφορά Κ.Σ. και Επικουρικής για τους νέους Μηχανικούς στην πρώτη πενταετία (θεσμοθετημένο πάνω από μισό αιώνα).

Επιπλέον, μέσω του νομοσχεδίου προβλέπεται μία έντονα αμφισβητούμενη εγγυοδοσία – πιστοδοσία από το νέο Φορέα (θεσμοθετημένη από καταβολής του Ταμείου μας) που θα οδηγήσει στην πλήρη καταστροφή το σύνολο των μικρών και μεσαίων εργοληπτικών και μελετητικών επιχειρήσεων και των επαγγελματιών της χώρας, με συνέπειες σοβαρές για την απαιτούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια, και την οικονομική πορεία της χώρας και του λαού.

«Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή όλων μας στη διευρυμένη συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00 μμ, προκειμένου να λάβουμε αποφάσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, που οδηγεί τον κλάδο των μηχανικών στην αφάνεια», καταλήγει η επιστολή – πρόσκληση των κ.κ. Τσαλαπόρτα και Καπούλα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου