ΤΟΠΙΚΑ

Εκτός αναπτυξιακού οι μικρομεσαίοι ~ Υπερβαίνουν το 50% στη Μαγνησία

εκτός-αναπτυξιακού-οι-μικρομεσαίοι-υ-144439

Δυσφορία στις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις – Εντονότατος προβληματισμός στον τουρισμό

«Ψυχρολουσία» για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις η εξαίρεσή τους από τον αναπτυξιακό νόμο, με περισσότερες από τις μισές, στο σύνολο όσων λειτουργούν στη Μαγνησία, να βρίσκονται εκτός. Εντονότατη δυσφορία επικρατεί και στον τουρισμό, με τα ξενοδοχεία, τους ξενώνες κάτω των τριών αστέρων και τα ταξιδιωτικά γραφεία να μη συμπεριλαμβάνονται.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εκτός αναπτυξιακού οι επιχειρήσεις με επενδυτικό πλάνο μικρότερο των 100.000 ευρώ, με την πρόεδρο της ΟΕΒΕΜ Δώρα Καναβιτσά να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι πολλοί κλάδοι δεν συμπεριλαμβάνονται.

Στη μακρά λίστα των κλάδων, που δεν εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ταξιδιωτικά και τουριστικά γραφεία, εμπόριο, εστίαση, ξενοδοχεία και καταλύματα κάτω των τριών αστέρων και πολλές ακόμη ενότητες του επιχειρείν.

«Πολλοί τομείς, πολλές οι μικρές επιχειρήσεις είναι εκτός. Δυσάρεστο το γεγονός ότι είναι εκτός όλος ο τουριστικός κλάδος κάτω από τρία αστέρια, επίσης οι κατασκευές κτιρίων διότι εμπλέκονται πολλά επαγγέλματα και πάρα πολλοί ακόμη κλάδοι. Διαπιστώνουμε ότι οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός αναπτυξιακού νόμου, σε εποχές που έστω και η παραμικρή ρευστότητα στην αγορά είναι κρίσιμη για την επιβίωση μιας επιχείρησης. Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις βρίσκονται εκτός» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ.

Με περίσκεψη και προβληματισμό αντιμετωπίζουν την κατάσταση οι ξενοδόχοι στη Μαγνησία, καθώς εκτιμούν ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον κλάδο τουρισμού, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «αιμοδότης της οικονομίας».

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι

Σύμφωνα με τα δεδομένα που θέτει σε ισχύ ο νέος αναπτυξιακός νόμος, εντάσσονται τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, αλλά και «με μεγάλο αγώνα τα ξενοδοχεία τριών αστέρων» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος στο ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Γιώργος Ζαφείρης.

«Εχουμε ζητήσει, και η ΠΟΞ και ο ΣΕΤΕ, να ενταχθούν και τα ξενοδοχεία ενός και δύο αστεριών, αλλά η απάντηση που λάβαμε είναι ότι θα δοθούν, και στις δύο αυτές κατηγορίες που έμειναν εκτός, προνόμια για ένταξη στο ΕΣΠΑ» τονίζει ο κ. Ζαφείρης.

Με το αίτημα για ένταξη του συνόλου των επιχειρήσεων να παραμένει, ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Μαγνησίας επισημαίνει ότι «εκείνο που χρειάζονται τα ξενοδοχεία είναι να ανακαινιστούν και να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αναβάθμιση. Υπό τις παρούσες συνθήκες δημιουργούνται τουρισμός και ξενοδοχεία δύο ταχυτήτων και πάλι».

Βασικό αίτημα του ξενοδοχειακού κλάδου προς την πολιτεία παραμένει η επιδότηση του ενεργειακού κόστους, με την ελπίδα ότι η φετινή σεζόν θα είναι καλύτερη, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις και απρόοπτα στο προσκήνιο. «Εφόσον όλα πάνε καλά και το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό, πιθανόν και η Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα, παρ΄όλο που δεν έχουμε ακόμη εικόνα. Πιστεύω ότι θα λειτουργεί ο τουρισμός, εάν δεν συμβεί κάτι άλλο» επισημαίνει ο κ. Ζαφείρης, ενώ υπενθυμίζει ότι «το 50% των ξενοδοχείων στην Ελλάδα ανήκει στην κατηγορία ενός και δύο αστεριών».

Σε απόγνωση ταξιδιωτικά γραφεία

Απογοήτευση προκαλεί στον ταξιδιωτικό κλάδο η εξαίρεση από τον αναπτυξιακό νόμο, με τον γραμματέα του Σωματείου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων και Γραφείων Μαγνησίας Θανάση Σιμώτα να αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «πιστεύαμε ότι θα ήμασταν εντός, επειδή ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο θα μας έδινε τη δυνατότητα να αντικαταστήσουμε τον στόλο των λεωφορείων, για να μπορούμε την επόμενη μέρα μετά την πανδημία να σταθούμε, δεδομένου ότι όλες οι άλλες χώρες διαθέτουν καινούργιο τουριστικό προϊόν. Σημαντικό για εμάς και τις επιχειρήσεις μας η αντικατάσταση του στόλου, διότι όσο περνούν τα χρόνια, είναι γερασμένος».

Εκτός αναπτυξιακού τα τουριστικά λεωφορεία, με τον κλάδο να καταβάλλει, στο μεταξύ, προσπάθειες για ένταξη σε προγράμματα του ΕΣΠΑ.

«Είμαστε εκτός οι μικρές επιχειρήσεις, πόσο μάλλον οι μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν και την οικονομική άνεση να κάνουν επενδύσεις μεγάλων κεφαλαίων για ανακαίνιση στόλων και επιχειρήσεων, διότι στην πλειονότητα οι δικές μας επιχειρήσεις είναι μικρές, οικογενειακές» επισημαίνει ο ίδιος.

Απογοήτευση στα νησιά

Απογοήτευση προκαλεί, στο μεταξύ, η εξαίρεση από τον αναπτυξιακό νόμο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν την πλειονότητα στις Βόρειες Σποράδες.

«Οι μικρές επιχειρήσεις μένουν και πάλι εκτός. Αν δεν ασχοληθούν οι κυβερνώντες με τις μικρές επιχειρήσεις, που εκεί είναι το μεγάλο κοινωνικό θέμα, η μικρή και η μεσαία επιχείρηση, θα ενταθούν τα προβλήματα. Είναι αδύνατο να ενταχθούμε, όταν το επενδυτικό πλάνο μιας επιχείρησης είναι κάτω από 100.000 ευρώ. Περιμένουμε το νέο ΕΣΠΑ για να ενταχθούμε» αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Σκιάθου Χρήστος Δημητριάδης.

Πολλά τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο, με τον πρόεδρο να τονίζει ότι «συντάσσουμε δύο επιστολές, τις οποίες απευθύνουμε στην πολιτεία. Η μία αναφέρεται στην ενέργεια. Πρέπει να επιδοτηθεί οπωσδήποτε η ρήτρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα αντέξουμε. Θέλουμε οπωσδήποτε για το «Ανάσα» να είναι αφορολόγητο, όπως όλα τα αντίστοιχα προγράμματα, γιατί δεν είναι στη λίστα των αφορολόγητων, ενώ δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα φορολογηθεί και προκαλεί μεγάλες ανησυχίες».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου