ΤΟΠΙΚΑ

Απ’ τα Παλιά στην Μπιενάλε

απ-τα-παλιά-στην-μπιενάλε-513040

Βολιώτικο κατάστημα με ιστορία 300 ετών βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος

Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται ένα ιστορικό κατάστημα του Βόλου «Αγριμικά», που εκπροσωπεί το Ελληνικό πνεύμα στη φετινή Μπιενάλε της Βενετίας. Στο περίπτερο της Ελλάδας, που κατατάσσεται στα τρία κορυφαία, είναι στραμμένα τα βλέμματα φιλότεχνων, κριτικών και ΜΜΕ ανά την υφήλιο, με το κατάστημα της οδού Κροκίου 27 να εντυπωσιάζει τους χιλιάδες επισκέπτες της κορυφαίας εικαστικής διοργάνωσης. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Δημήτρης Ζιώγας αποτελεί, σημειωτέον, εμβληματική φυσιογνωμία και έχει χαρακτηριστεί ως «παγκόσμιο σύμβολο της μεταπολεμικής ιστορίας» από το διεθνή Τύπο.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εμπνευσμένη ιδέα της διακεκριμένης εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου να μεταφέρει στο Ελληνικό περίπτερο, με τη βοήθεια της δημιουργικής της ομάδας, το συγκεκριμένο κατάστημα, αναδεικνύοντας ουσιαστικά την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής των Παλαιών, έχει αποσπάσει ενθουσιώδη σχόλια και διθυραμβικές κριτικές.

Τα δέρματα των ζώων και ο εξοπλισμός που κοσμούν το ελληνικό περίπτερο, προέρχονται από το κατάστημα του Βόλου, το οποίο επισκεφθήκαμε και συνομιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι συνεχίζουν μια μακρά παράδοση, που τείνει να εκλείψει.

Ο 82χρονος Δημήτρης Ζιώγας, γενάρχης της οικογενειακής παράδοσης, εκφράζει την ικανοποίησή του για την τεράστια απήχηση που έχει το ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε, το οποίο αποδίδει πιστά το κατάστημά του, τονίζοντας παράλληλα ότι ποτέ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι «Τα Αγριμικά» θα γίνονταν διεθνώς γνωστά.

Το κατάστημα της οδού Κροκίου είναι σύμφυτο με τη ζωή του, την επαγγελματική του εξέλιξη, διότι είναι ο χώρος στον οποίο εργάστηκε για πρώτη φορά σε πολύ νεαρή ηλικία, προκειμένου να εξασφαλίσει το μεροκάματο, σε δύσκολες εποχές.

«Πρωτοήρθα εδώ σε ηλικία 12 ετών για να δουλέψω, στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Τότε στεγάζονταν σε αυτό το χώρο η εταιρεία «Λαδά» όπου δούλεψα μέχρι το 1972. Στη συνέχεια, άνοιξα τη δική μου επιχείρηση. Ημουν πλανόδιος και είχα μια αποθηκούλα, στην οποία συγκέντρωνα τα δέρματα που αγόραζα, γυρνώντας στα χωριά, για να τα πουλήσω στη συνέχεια στους εμπόρους» θυμάται ο ίδιος.

Ανοιξε το δικό του κατάστημα λίγα μέτρα πιο πέρα και την τελευταία 35ετία, η επιχείρησή του στεγάζεται πλέον στον ίδιο χώρο απ’ όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Σε ένα χώρο σαράντα τετραγωνικών εναπόθεσε τα όνειρα, το μεράκι και την αγάπη του για τη συγκεκριμένη τέχνη, που γεμίζει την καθημερινότητά του. Ακόμη και σήμερα, ο βετεράνος επαγγελματίας, βρίσκεται σε καθημερινή βάση στο κατάστημά του, διότι είναι «η ζωή» του, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Είναι τέχνη

Τα δέρματα των ζώων, μεταφέρονταν στις παλιές, καλές εποχές, από το Πήλιο, τα νησιά, τα χωριά του κάμπου και όπως αναφέρει ο ίδιος «συγκεντρώνονταν 100-150 δέρματα ζώων καθημερινά», για να προσθέσει ότι σήμερα, στην εποχή της κρίσης «περιμένουμε το Πάσχα για να συγκεντρώσουμε λίγα δέρματα».

Οπως θυμάται ο κ. Ζιώγας χαρακτηριστικά, παλαιότερα, όταν πραγματοποιούνταν το παζάρι στην περιοχή των Παλαιών, κατέφθαναν από παντού οι καταναλωτές, για να προμηθευτούν διάφορα είδη.

Κτηνοτρόφοι του Πηλίου αλλά και άλλων περιοχών πουλούσαν δέρματα, τα οποία αγόραζε ο Βολιώτης επαγγελματίας, αφιερώνοντας με πολύ υπομονή, ώρες ολόκληρες. «Το δέρμα είναι τέχνη και πρέπει να το διαβάσει κανείς, για να αντιληφθεί σε ποια κατηγορία ανήκει, πρώτη, δεύτερη ή τρίτη» επισημαίνει ο ίδιος, τονίζοντας παράλληλα «με στεναχωρεί το γεγονός ότι χάνεται σιγά-σιγά αυτή η τέχνη». Στο σημείο αυτό εκφράζει τη θλίψη του, διότι η Ελληνική πολιτεία δεν στηρίζει τους επαγγελματίες, ενώ την ίδια στιγμή τα διεθνή μέσα προβάλλουν με πηχυαίους τίτλους το κατάστημα του Βόλου, χαρακτηρίζοντάς το σύμβολο της Ελληνικής κουλτούρας.

Μεταφορά στη Βενετία

Η συμμετοχή των «Αγριμικών» στην Μπιενάλε προέκυψε τυχαία, όταν η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Παπαδημητρίου είδε το κατάστημα και της κίνησε το ενδιαφέρον.

«Οταν μου είπε ότι θέλει να το μεταφέρει στη Βενετία ένιωσα έκπληξη και σκέφτηκα ότι δεν υπάρχει κάτι στο χώρο που να παρουσιάζει ενδιαφέρον. Η ίδια, ωστόσο, μου εξήγησε το σκεπτικό της, επισκέφθηκε στη συνέχεια το κατάστημα με τους συνεργάτες της, το κατέγραψαν, το αποτύπωσαν και μετέφεραν τον εξοπλισμό στην Μπιενάλε» τονίζει ο κ. Ζιώγας.

Το αποτέλεσμα έχει εντυπωσιάσει τους επισκέπτες, οι οποίοι συρρέουν κατά χιλιάδες, προκειμένου να δουν από κοντά το Ελληνικό περίπτερο, που κάνει το γύρο του κόσμου.

Ο κ. Ζιώγας πληροφορείται με ικανοποίηση και έκπληξη ταυτόχρονα την απήχηση που έχουν τα «Αγριμικά» διεθνώς, συνεχίζοντας, ωστόσο, την ήρεμη ζωή του, στο ίδιο κατάστημα, στην ίδια περιοχή, με τους ίδιους φίλους.

Το ίδιο ισχύει και για το γιο του Μανώλη, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση, κοντά στον πατέρα του. Οπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο Μανώλης Ζιώγας «ήταν έκπληξη το γεγονός και στην αρχή δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε την έκταση του γεγονότος». Στη συνέχεια, βλέποντας την ομάδα της κ. Παπαδημητρίου να ακτινογραφεί σιγά-σιγά το μαγαζί, προκειμένου να το αποδώσουν επακριβώς, «συνειδητοποιήσαμε ότι τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά σε σχέση με ό,τι είχαμε σκεφτεί και τελικά φτάσαμε στο σήμερα, και την τεράστια απήχηση, όπως πληροφορούμαστε, της ελληνικής συμμετοχής» επισημαίνει ο συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης. Ακόμη προσθέτει ότι «εμείς συνεχίζουμε την καθημερινότητά μας και σκοπός μου είναι η οικονομική αυτονομία μέσα από την τέχνη που μου έμαθε ο πατέρας μου».

Εμβληματική φυσιογνωμία

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η εικαστικός Μαρία Παπαδημητρίου, τονίζει ότι «από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε τόσο εγώ, όσο και ο κ. Τζιρτζιλάκης και οι συνεργάτες μου, πόσο σημαντικό είναι το συγκεκριμένο κατάστημα. Ο κ. Δημήτρης Ζιώγας, που είναι ο ιδιοκτήτης του καταστήματος των Παλαιών, αυτή τη στιγμή έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο της μεταπολεμικής ιστορίας όχι μόνο της Ευρώπη και της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου. Είναι κάτι το συγκλονιστικό».

Παράλληλα η εικαστικός που μας εκπροσωπεί στη φετινή Μπιενάλε, υπογραμμίζει ότι «είναι πάρα πολύ συγκινημένοι όλοι. Η Γκάρντιαν μας τοποθετεί στα κορυφαία περίπτερα, το BBC επίσης, τα γερμανικά κανάλια μας προβάλλουν συνεχώς, έχουμε δώσει συνεντεύξεις σε όλα τα μεγάλα περιοδικά και εφημερίδες του κόσμου και είναι πάρα πολύ σημαντικό. Κι όλο αυτό προέρχεται από το Βόλο, το Πανεπιστήμιο, από δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου, εμένα και το Γιώργο Τζιρτζιλάκη και επίσης από ένα μαγαζί που βρίσκεται στο Βόλο κι έναν άνθρωπο, τον κ. Δημήτρη Ζιώγα, ο οποίος είναι συγκλονιστικός και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον έχουμε γνωρίσει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου