Γιώργος Λαμπράκης: Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

γιώργος-λαμπράκης-δεν-έχουμε-τελειώσ-108890

Μπορεί το θέμα με την πανδημία να έχει εξαφανιστεί από τα δελτία ειδήσεων των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών και να προβάλλεται ελάχιστα από τα υπόλοιπα ΜΜΕ, ωστόσο ο κορονοϊός εξακολουθεί να απειλεί τη δημόσια υγεία, στέλνοντας καθημερινά στα νοσοκομεία πάνω από 200 ασθενείς. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας βρίσκονται σε φάση σταθερής αποκλιμάκωσης, ωστόσο οι ημερήσιες μολύνσεις, μετά τη άρση του μέτρου για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, εμφανίζουν ανησυχητικά αυξητική τάση.

Στη Μαγνησία τα 485 κρούσματα, που καταγράφηκαν προχθές, πρέπει να λειτουργήσουν σαν καμπανάκι αφύπνισης, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες η χαλάρωση των πολιτών ως προς την τήρηση των ελάχιστων μέτρων προστασίας, τα οποία βρίσκονται ακόμη σε ισχύ, γενικεύεται, ενώ από τη στιγμή που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τη μετάδοση του κορονοϊού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο επιστροφής στις μαύρες μέρες, που ζήσαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Η κατάσταση δεν επιτρέπει αδιαφορία και εφησυχασμό. Αν ένας κρίκος της αλυσίδας, που έχουμε φτιάξει ως κοινωνικό σύνολο, προκειμένου να νικήσουμε τον εφιάλτη της πανδημίας, σπάσει, οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές και θα μας επηρεάσουν όλους. Κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται άτρωτος, ότι δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊό, επειδή έχει νοσήσει ή διότι έχει κάνει το εμβόλιο. Οι επαναμολύνσεις καταγράφονται καθημερινά και η χαλάρωση των πολιτών αποτελεί τον ιδανικό σύμμαχο της πανδημίας, προκειμένου να εξαπλωθεί ακόμη περισσότερο και να προκαλεί και άλλους θανάτους.

Ο βαθμός διασποράς του ιού στην κοινότητα δεν πρέπει να αμφισβητείται. Αποδεικνύεται από τις ημερήσιες μολύνσεις στα σχολεία, όπου το 1/3 περίπου των κρουσμάτων, τα οποία καταγράφονται σε καθημερινή βάση, αφορά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Οι νοσούντες μεταφέρουν στη συνέχεια τον ιό στο σπίτι και ο φαύλος κύκλος της νοσηρότητας από τον κορονοϊό παραμένει και διευρύνεται.

Ηδη στο νοσοκομείο Βόλου καταγράφεται σημαντική αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που ενισχύει την ανησυχία για τις άμεσες επιπτώσεις, από πλευράς νοσηλειών, της χαλάρωσης των πολιτών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη Μαγνησία μόλις που ξεπερνά το 65%, ενώ ακόμη χαμηλότερο είναι το αντίστοιχο όσων έχουν κάνει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου. Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός πολιτών παραμένει εκτεθειμένος στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας, σε περίπτωση που μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι να αλλάξουν επιτέλους στάση και να σπεύσουν να κάνουν το αυτονόητο. Στο εμβολιαστικό κέντρο του νοσοκομείου Βόλου χορηγείται ήδη το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax, που προστατεύει από τον κορονοϊό και διαλύει και τα πιο ακραία σενάρια του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου