Γιώργος Λαμπράκης: Βιαστική η απόφαση για την κατάργηση χρήσης μάσκας

γιώργος-λαμπράκης-βιαστική-η-απόφαση-116250

Από σήμερα αίρεται το μέτρο, που αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους πολίτες στους εξωτερικούς χώρους, εφόσον δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, που διαμορφώνονται, επιτρέπουν την περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών, που είχαν τεθεί σε ισχύ για την ανάσχεση του πέμπτου κύματος του κορονοϊού από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η πορεία του πλέον είναι σαφώς πτωτική.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοινώνει το τελευταίο δεκαήμερο λιγότερες από 16.000 ημερήσιες μολύνσεις. Παρ’ ότι η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων επιμένει σε πενταψήφιους αριθμούς, οι νοσηλευόμενοι, όπως και οι διασωληνωμένοι μειώνονται με σταθερό ρυθμό, σηματοδοτώντας την έξοδο της χώρας από τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, που είχε διαμορφωθεί από τα τέλη του 2021.

Οι ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κάτω από τους 3.000, αριθμός που μας φέρνει στην επιδημική φάση του περασμένου Νοεμβρίου. Αλλά και οι διασωληνωμένοι έχουν πλέον μειωθεί κάτω από τους 400, όσοι ήταν δηλαδή στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου. Από τότε άρχισε η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, φτάνοντας τους 715 στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η άρση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους έρχεται ως προάγγελος της πλήρους άρσης των περιορισμών ώς το τέλος Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί στην εστίαση και τη διασκέδαση, σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, τον αριθμό των καθήμενων πελατών και τη μουσική για τους εμβολιασμένους.

Κάθε εισήγηση των ειδικών γίνεται με γνώμονα τους πλήρως εμβολιασμένους, που έχουν ξεπεράσει τα 7,5 εκατομμύρια και μπορούν να απολαμβάνουν τις ελευθερίες τους και την επιστροφή στην κανονικότητα. Λαμβάνεται, ωστόσο, υπόψη και ο αριθμός των ανεμβολίαστων πολιτών, άνω των 60 ετών, που είναι περισσότεροι από 300.000 και κινδυνεύουν με σοβαρή νόσο και νοσηλεία, εάν μολυνθούν από τον κορονοϊό.

Το μέτρο για τη χρήση μάσκας ήταν ανάμεσα στα θέματα της ατζέντας της επιτροπής, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση. Μάλιστα, προβλημάτισε τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αρκετά εκ των οποίων χαρακτήρισαν πρώιμη την κατάργηση, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως θα σταλεί λανθασμένο μήνυμα, ενόψει και του τριημέρου της Αποκριάς και της Καθαράς Δευτέρας.

Στο πρόσφατο παρελθόν έχει αποδειχθεί πως η χαλαρότητα τις ημέρες των εορτών ποτέ δεν ήταν σύμμαχος στην προσπάθεια σωστής διαχείρισης της πανδημίας. Το ενδεχόμενο να προκαλείται συνωστισμός σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια του τριημέρου και κατά συνέπεια να αυξηθούν η διασπορά και η μετάδοση του κορονοϊού, κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί. Για αυτό η απόφαση για την κατάργηση της χρήσης μάσκας από σήμερα είναι παρακινδυνευμένη.

Μετά από δύο χρόνια φαίνεται, επιτέλους, φως στο βάθος του τούνελ. Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας υποχωρούν, ενώ σε λίγες εβδομάδες θα είναι σύμμαχοί μας και οι καιρικές συνθήκες. Κατά συνέπεια, οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι οδυνηρό και θα ναρκοθετούσε την τιτάνια προσπάθεια να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου