ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Κων/νος Μαυρομμάτης, ο αέναος επιστήμων  

κων-νος-μαυρομμάτης-ο-αέναος-επιστήμω-356990

Του Χρήστου Μαυρομμάτη,

Τέτοια υπομονή στην έρευνα και την αποτύπωση των Αστρονομικών γεγονότων και επιτευγμάτων στην, με άπειρες προσωπογραφίες ερευνητών, με εικόνες, σχέδια, πίνακες, παραστάσεις και διαγράμματα, κατάλληλα τοποθετημένα με τις επιτεύξεις, τις θεωρίες και τις επιτυχίες της Αστρονομικής Επιστήμης, αποκλειστικά κατά αλφαβητική σειρά, στους δύο προηγούμενους τόμους και τον τρίτο τόμο, που μόλις εξέδωσε ο κ. Κων/νος Μαυρομμάτης, που μόνο αυτός μπορούσε να τακτοποιήσει με την υπομονή και την επιμονή του, στις 900 σελίδες και του τρίτου τόμου.

Αλλά ο κ. Μαυρομμάτης γνωστός Λυκειάρχης, όχι μόνο στην κοινωνία του Βόλου, αλλά και στους καθηγητές Αστρονομίας των Πανεπιστημίων της χώρας μας, είναι εργατικότατος με επιστημονική κατάρτιση ενός μαθηματικού, που με τη θέληση, την έρευνα και την παρατήρηση των Αστρονομικών φαινομένων, πολλές από αυτές, σαν δάσκαλος, μετέδωσε στο μαθητόκοσμο όλης της χώρας, ήσυχα και μεθοδευμένα, αλλά και στο κοινό του Βόλου και όχι μόνο.

Ως Πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου επί 20 σχεδόν χρόνια, διέπρεψε το 2013 με τη διοργάνωση με το εξαιρετικό Διοικητικό του Συμβούλιο, τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό στην Αστρονομία, που η έναρξη έγινε στην παραλία του Βόλου, από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, έμπροσθεν του Πανεπιστημίου (Παπαστράτειο), που παρέλασαν στην εξέδρα, που στήθηκε, 37 αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο με 250 διαγωνιζόμενους μαθητές και 50 συνοδούς, οι οποίο φιλοξενήθηκαν με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε κοιτώνες των φοιτητών και του Δήμου Βόλου.

Αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και η εκκλησία με 11 φορείς, τίμησε τον εκλεκτό της εργάτη- πολίτη του Βόλου, της θρησκείας και του πνεύματος, στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, για τη δραστηριότητα, που επέδειξε στην κοινωνία του Βόλου και συμμετείχαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, η Εταιρεία Αστρονομίας, η Μέση και Δημοτική Εκπαίδευση, η Μαθηματική Εταιρεία, η Εταιρεία Φυσικών, ο Σύλλογος Καναλιωτών Καρδίτσας, ο Σύλλογος Καναλιωτών Καρδίτσας της Αθήνας, η Χριστιανική Στέγη, η Χορωδία των Εκπαιδευτικών, σε μια ολόκληρη ημερίδα με εξ επιστήμονες ομιλητές, πρωί – απόγευμα και με χαιρετισμούς από τους φορείς και με κλείσιμο της ημερίδας, από τον αείμνηστο Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας Θεσσαλονίκης, που ήλθε επίτηδες από Θεσσαλονίκη, τον κ. Σιμόπουλο Διευθυντή του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών (με το Πλανητάριο), που ήλθε επί τούτοις από την Αθήνα και τον Ιεράρχη μας επίσκοπο Μαγνησίας και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Αλλά η μεγάλη του αγάπη του Κων/νου Μαυρομμάτη ήταν και είναι η μετάδοση των Αστρονομικών φαινομένων στο μαθητόκοσμο της χώρας, γι’ αυτό εξέδωσε το Πανελλήνιας κυκλοφορίας περιοδικό «Ουρανός» και που μετά την κατάργηση του μαθήματος της Κοσμογραφίας από τα Σχολεία, αποφάσισε την ίδρυση τριών τάξεων Αστρονομίας Α,Β,Γ με διευκόλυνση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τις οποίες επεξέτεινε με τηλεκπαίδευση, αργότερα σε όλη την Ελλάδα, εκδίδοντας ανάλογα βιβλία για κάθε τάξη, που συνεχίζει επάξια ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής του παν/μίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Μαυρομμάτης είναι και αξιόλογος συγγραφές με την έκδοση 20 και πλέον πολυσέλιδων βιβλίων, κοινωνικού ενδιαφέροντος, με προεξάρχον το βιβλίο των 200 περίπου συνεντεύξεων συγχωριανών του και όχι μόνο, με μαγνητόφωνο, που τις αποτύπωσε στο βιβλίο των 700 σελίδων «το βιβλίο των Συνεντεύξεων» και μαρτυρούν τα γεγονότα, όπως ο καθένας τα έβλεπε από το 1881 έως το 1954 περίπου.

Και το αποκορύφωμα, σήμερα, η έκδοση του 3ου τόμου της Μεγάλης Εγκυκλοπαίδειας Αστρονομίας, που την ονομάζει «Το Αλφαβητάρι του Σύμπαντος», με τον 1ο τόμο από το Α – Ζ με 850 σελίδες, τον 2ο « « « Ζ – Ξ «800«, τον 3ο «Ο – Ω «900«, που προλογίζει ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος τέως Διευθυντής του Ιδρύματος του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών. Τι άλλο να πεις γι’ αυτόν τον άνθρωπο, που στα 86 του χρόνια, εργάζεται ακόμη εντατικά για το περιοδικό «Ουρανός» και όχι μόνο. Αναρωτιέμαι τι μπορεί να κάνει ένα άτομο, μόνο του μέσα στην κοινωνία!…

Του ευχόμαστε υγεία έως τα 100, για να συνεχίσει το ατέλειωτο έργο του.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου