ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

ΗΠΑ, Τουρκία και Ελλάδα, η ευκαιρία για τον Βόλο

ηπα-τουρκία-και-ελλάδα-η-ευκαιρία-για-696533

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου MastersΠαιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Στις 17-2-2021 η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» δημοσίευσε άρθρο του Διευθυντή της κ. Αλέξη Παπαχελά υπό τον τίτλο «Ρίσκα και ευκαιρίες». Στο άρθρο του ο κ. Παπαχελάς αναφέρεται στις, όχι και τόσο καλές σημερινές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, οι οποίες δεν αναμένεται να καλυτερεύσουν πριν χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο από ότι είναι σήμερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαχελάς σημειώνει: «Η Άγκυρα έχει ήδη πολλούς αντιπάλους στον Κογκρέσο και ελάχιστους φίλους. Κάποτε είχε μαζί της το φιλοισδραηλικό λόμπι, το οποίο τώρα υποστηρίζει συστηματικά τις θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Η απώλεια δεν είναι ασήμαντη. Ένας σημαντικός πόλος του Αμερικανικού πολιτικού συστήματος έχει χαθεί για τα τουρκικά συμφέροντα».

Σε άλλο σημείο ο κ. Παπαχελάς σημειώνει: «Η δυσπιστία του Αμερικανικού κατεστημένου απέναντι στη σημερινή Τουρκία, ακόμα και στο Πεντάγωνο είναι πολύ βαθιά. Σχεδόν δομική».

Κλείνοντας τις απόψεις του ο κ. Παπαχελάς συνεχίζει: «Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμαστεί για σπασμωδικές κινήσεις του Τούρκου ηγέτη. Η πίεση θα είναι μεγάλη. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ενδέχεται πάντως να δουν την Ελλάδα σαν γεωπολιτικό αντίβαρο στην Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε και εμείς. Να ξέρουμε τι θέλουμε, τι δίνουμε και τι ανταλλάγματα περιμένουμε».

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ

Τι σημαίνει αυτή η δυσπιστία των ΗΠΑ και της γείτονος και τι οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα ή πιο συγκεκριμένα ο Βόλος;

Ο Βόλος ήδη βρίσκεται σε προνομιακή θέση, είτε με την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο και τα F-16, είτε με τα ελικόπτερα Απάτσι, Σινούκ και Μπλακ Χοκ, είτε με το λιμάνι του Βόλου που πρόκειται και αυτό να περάσει στα χέρια των Αμερικάνων, με ότι αυτό συνεπάγεται. Το μόνο που δεν έχει ο Βόλος είναι ένα ελκυστικό ιδιωτικό Αγγλο-Ελληνικό κολέγιο που θα μπορούσε κάλλιστα να προσελκύσει κορυφαία Αμερικάνικα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Οι Αμερικάνοι δεν θα έρθουν στο Βόλο για να ψάξουν να βρουν οικόπεδο και να χτίσουν ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή κολέγιο. Εάν όμως ήδη υπάρχει ένα ιδιωτικό κολέγιο το οποίο διαθέτει απεριόριστες προοπτικές επέκτασης, τότε το θέμα αλλάζει δραστικά.

Μεταξύ Μαράθου και Ν. Αγχιάλου υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες στρέμματα αγροτεμαχίων, μακριά από βιομηχανίες και πάσης φύσεως ρύπους. Ξεκινώντας από τον Μάραθο όπου ήδη είναι εξασφαλισμένη η έκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 3.000 τ.μ., πλέον της πρόσβασης στη θάλασσα και στα γήπεδα μπάσκετ και ποδοσφαίρου, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η περιοχή μπορεί να μετατραπεί ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, προσφέροντας υπηρεσίες από νήπια μέχρι και ΑΕΙ. Βέβαια απαιτείται να διαθέτουμε κάποιο όραμα, οξυδέρκεια και διορατικότητα. Η υγιής ιδιωτική εκπαίδευση πάντα βρίσκει εύφορο έδαφος σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή όπως είναι ο Βόλος και η Μαγνησία γενικότερα.

Η εποχή που τα ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα χτίζονταν μέσα σε πόλεις αποτελεί πλέον παρελθόν. Επίσης παρελθόν αποτελούν και οι παραδοσιακές ή συμβατικές κτιριακές κατασκευές με μπετά, θεμέλια και σίδερα. Οι σύγχρονες κατασκευές, σύμφωνα με τους ειδικούς, απαιτούν το 1/5 της δαπάνης έναντι των συμβατικών κτιρίων, και ελάχιστο χρόνο κατασκευής.

Κάτι που δεν θα κάνουμε εμείς, είτε ως ιδιώτες εκπαιδευτικοί ή επιχειρηματίες, είτε ως Δήμος, είτε και οι δύο μαζί, θεωρείται βέβαιο πως θα έρθουν «άλλοι» να το κάνουν και να μας ανοίξουν τα μάτια. Αλήθεια, είμαστε τόσο κοντόφθαλμοι; Ήρθε η τύχη στα πόδια μας κι εμείς την κλωτσάμε;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου