ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Στον απόηχο των ελληνοτουρκικών διερευνητικών συνομιλιών

στον-απόηχο-των-ελληνοτουρκικών-διερ-765611

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Οσο παράξενο και αν φαίνεται, ή αν ακούγεται, ο Τοπικός τύπος μπορεί να είναι πιο αμερόληπτος, πιο σαφής και συνοπτικός, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης – μικρά ή μεγάλα, των οποίων η αντιφατικότητα και η επιθετικότητα μπορούν άνετα να μας οδηγήσουν σε νευρική κρίση – nervous break down.

Ωστόσο, ας πάρουμε το πλέον πρόσφατο εθνικό μας θέμα, το αποκαλούμενο Ελληνο-Τουρκικά, και ας κάνουμε μία ήπια, αμερόληπτη, και κυρίως ψύχραιμη προσέγγιση, χωρίς συναισθηματισμούς και πολιτικο-κομματικές ιδεοληψίες και προκαταλήψεις.

1.-Το γεγονός και μόνο ότι οι δύο πλευρές κάθισαν στον ίδιο τραπέζι συζήτησης, μετά από περίπου 4,5 χρόνια, αυτό από μόνο του συνιστά μία σημαντική πρόοδο και για τις δύο πλευρές.

2.- Θυμάμαι ξεκάθαρα τα λόγια του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος έλεγε: «We must talk with our enemy» = Πρέπει να μιλάμε με τον εχθρό μας!

3.- Καλόν είναι να μην χαρακτηρίζουμε τους γείτονές μας «εχθρούς» αλλά αντιπάλους, διότι η διαφορά μεταξύ των δύο όρων είναι τεράστια!

4.- Μόλις, πολύ πρόσφατα, ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για τον άδικο θάνατο του Σήφη Βαλυράκη, είπε: «Υπήρξε αντίπαλος αλλά όχι εχθρός, υπήρξε πολιτικός αντίπαλος αλλά πατριώτης και κυρίως Χανιώτης».

5.-Μερικοί πολιτικοί, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν που σταματά η πολιτική αντιπαλότητα και που αρχίζει η έχθρα και ο αντιπατριωτισμός.

6.- ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ.

Είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι γείτονές μας είναι μία μεγάλη χώρα, 70 εκατομμύρια περισσότεροι από εμάς, ανήκουμε στην ίδια μεγάλη συμμαχία του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται, θετικά για πάρα πολλούς και μόνο αρνητικά για μερικούς άλλους.

7.- Όταν ο Τούρκος ηγέτης απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο και καταφέρεται εναντίον της Ελλάδας, στην ουσία ο άνθρωπος ζητά στήριξη και αφοσίωση από τους ψηφοφόρους του, προκειμένου να παραμείνει αλλά και να διαιωνίσει την πολιτική του εξουσία. Ο μέσος Έλληνας έχει υποχρέωση να διαχωρίζει και να κατανοεί τι σημαίνει εσωτερική και τι σημαίνει εξωτερική πολιτική ενός ηγέτη.

8.- Πολλές φορές, ο μέσος Έλληνας, αλλά και πολλά ΜΜΕ, με κυρίαρχα τα ηλεκτρονικά μέσα, δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, αρκεί να γίνουν αρεστοί στους τηλεθεατές τους, στους ακροατές τους, στους φανατικούς τους οπαδούς, και κυρίως στους ομοϊδεάτες τους.

9.- Ας πάρουμε ένα από τα πολλά, προφανώς και άκρως απαράδεκτα, αιτήματα της γείτονος: Η ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΜΑΣ. Το εύλογο ερώτημα είναι ξεκάθαρο: Γιατί στρατικοποιήθηκαν τα Ελληνικά νησιά; Για να απειλήσουν τη γείτονα ή για να αυτοπροστατευτούν; Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος διπλωμάτης καριέρας ή μεγάλος πολιτικός για να απαντήσει. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση η γείτονα δεν μπορεί να επικαλεστεί περίπτωση απειλής που δέχθηκε από κάποιο Ελληνικό νησί! Οι Έλληνες θα μπορούσαν να αποστρατικοποιήσουν τα Ελληνικά νησιά, εφόσον η γείτονα δεσμευτεί με διεθνή συμφωνία μέσω των Ηνωμένων Εθνών ότι ποτέ δεν θα τα απειλήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

10.- Με την απουσία συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών από το 2016 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα βγήκε πολλαπλώς οφελημένη:

Α) Ενίσχυσε τα σύνορά της στον Έβρο και έπαψε η Τουρκία να μας απειλεί με χιλιάδες πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες.

Β) Κατέστησε τον Έβρο Ευρωπαϊκά σύνορα και όχι μόνον Ελληνικά.

Γ) Απέκτησε ισχυρούς συμμάχους ακόμα και με Αραβικές χώρες.

Δ) Καθημερινά εξοπλίζεται με τα πλέον σύγχρονα πολεμικά αεροπλάνα και τα πλέον σύγχρονα πολεμικά πλοία.

Ε) Επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα προς το Ιόνιο και επίκειται να γίνει το ίδιο και με την Αλβανία. Η Τουρκία που ωφελήθηκε;

11.- Η ΗΠΑ, Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, Η Ε.Ε. ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ακούγονται από διάφορους, γιατί οι διάφοροι σύμμαχοί μας, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι κλπ. δεν είναι πάντα στο πλευρό μας. Απάντηση: Πάνω από τις φιλίες και συμμαχίες υπάρχει το εθνικό συμφέρον. Κάθε κράτος, και κρατική διπλωματία σημαίνει τα έχω καλά με όλους.

12.- Τελειώνοντας ΤΟΝ ΔΩΔΕΚΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΓΥΦΤΟΥ, για να θυμηθούμε και τον Εθνικό μας ποιητή Κωστή Παλαμά, προσθέτουμε:

Η αισιοδοξία ποτέ δεν έβλαψε κανέναν και κανένας δεν αυτοκτόνησε εξαιτίας της, απεναντίας πολλοί απαισιόδοξοι υπήρξαν αυτόχειρες του εαυτού τους!

Εμείς και οι γείτονές μας έχουμε πολλά περισσότερα να ωφεληθούμε μονιασμένοι παρά μαλωμένοι και αλληλοτσακωμένοι. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι οι λαοί, αλλά οι ηγέτες, οι οποίοι προκειμένου να παραμείνουν στην περιπόθητη εξουσία δεν πολυνοιάζονται για την ευημερία των λαών τους. Οι γείτονές μας μπορεί να στερούνται βασικά αγαθά, αλλά απολαμβάνουν τεράστιες υποσχέσεις όπως γαλάζιες πατρίδες ή, κατά τους Ρωμιούς, ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ.

Όταν οι ΗΠΑ απέκτησαν την ελευθερία τους από τους Άγγλους, προκειμένου να τους εκδικηθούν, ήθελαν να αντικαταστήσουν και τη γλώσσα τους με την Ελληνική γλώσσα. Ας όψεται η μία ψήφος υπέρ της συντήρησης. Στη συνέχεια οι Άγγλοι και οι Αμερικάνοι απεδείχθησαν οι πιο στενοί σύμμαχοι όλων των εποχών και όλων των κρατών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου