ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Το πολυτιμότατο δώρο της κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου προς όλες τις Ελληνίδες

το-πολυτιμότατο-δώρο-της-κυρίας-σοφία-775478

Του Δημήτρη Αντωνίου,

Καθηγητή Αγγλικής, Β.Α., Kατόχου Masters Παιδαγωγικής και Γλωσσολογίας

aglo.academia@gmail.com

Τις τελευταίες ημέρες ολόκληρο το πανελλήνιο ενημερώθηκε μέσω των Μ.Μ.Ε. για την ιδιαίτερα δυσάρεστη περιπέτεια της Ολυμπιονίκης μας κ. Σοφίας Μπεκατώρου. So far, μέχρι στιγμής, αυτή η αποκάλυψη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι αποκαλύψεις χιλιάδων άλλων γυναικών με παρόμοιες εμπειρίες έπονται.

Το γεγονός και μόνο που η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου κάλεσε την κ. Μπεκατώρου στο Προεδρικό Μέγαρο και συνομίλησε μαζί της για πλέον από μία ώρα για τη σεξουαλική της παρενόχληση-κακοποίηση που δέχθηκε από μέλος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοϊας, μαρτυρεί την σοβαρότητα του προβλήματος που βεβαίως αφορά χιλιάδες Ελληνίδες, οι οποίες βίωσαν παρόμοιες εμπειρίες, είτε στο χώρο της εργασίας τους, είτε στον αθλητισμό, είτε στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε έτυχε να έχουν το αντίθετο φύλο ως προϊστάμενό τους, ή ανώτερό τους.

Ωστόσο, ας κάνουμε μία σύντομη και ενδιαφέρουσα αναδρομή όσον αφορά την εξέλιξη της Ελληνίδας γυναίκας στην Ελληνική κοινωνία και στο σύγχρονο κράτος.

1.-Στην δεκαετία του ’50 οι Ελληνίδες για πρώτη φορά απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου. Αυτό το γεγονός από μόνο του δηλώνει τη θέση της γυναίκας στην Ελληνικη κοινωνία.

2.- Για πολλές δεκαετίες η γυναίκα αμοιβόταν για την εργασία της αρκετά ολιγότερο από έναν άνδρα, επειδή έτυχε να είναι γυναίκα.

3.- Τα δικαιώματα της γυναίκας, όσον αφορά ποιον θα παντρευόταν, ήταν στην δικαιοδοσία του πατέρα της και των αδελφών της. Αρκετές ελληνικές ταινίες καταγράφουν αυτή την τακτική.

4.- Για αρκετές δεκαετίες στη σύγχρονη Ελλάδα τα διαζύγια ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, διότι η γυναίκα, άσχετα με το τι βίωνε, δεν τολμούσε να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει διαζύγιο, διότι δεν θα έβρισκε κατανόηση ούτε από τους ίδιους τους γονείς της. «Τι θα πει η κοινωνία;», ήταν η συνηθισμένη απάντηση των γονέων της.

5.- Στο χώρο της εκπαίδευσης, σχεδόν πάντα, τα αγόρια είχαν προτεραιότητα, άσχετα εάν τα κορίτσια ήταν δυο ή και τρεις φορές πιο επιμελή και πιο φιλομαθή από τα αγόρια.

6.- Στον επαγγελματικό τομέα. Τα ευγενή επαγγέλματα, για ολόκληρες δεκαετίες ή και εικοσαετίες, ήταν αποκλειστικό προνόμιο των ανδρών. Σήμερα οι άνδρες τείνουν να γίνουν μειοψηφία σε αρκετά ευγενή επαγγέλματα, ή στη χειρότερη περίπτωση το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων καθημερινά στενεύει.

7.- Στην δεκαετία του ’80 ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε το θεσμό της προίκας, αλλά και διέγραψε το νόμο περί μοιχείας, That was a breakthrough for the rights of women, αυτό ήταν ένα γενναίο άλμα υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

8.- Η σημερινή Ελληνίδα απολαμβάνει πολύ περισσότερα προνόμια σε σχέση με τις γυναίκες στον αραβικό κόσμο αλλά και σε άλλες ηπείρους.

9.- Τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια οι Ελληνίδες έχουν κάνει τεράστια άλματα προόδου σχεδόν σε όλους τους τομείς: στην Πολιτική, στην Δημοσιογραφία, στην Έρευνα και Τεχνολογία, σχεδόν σε όλους τους κλάδους των Τεχνών και της Επιστήμης.

10.- ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ – ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. Παρά την τεράστια πρόοδο και προσφορά των γυναικών, δυστυχώς υπάρχει μία κατηγορία φαλλοκρατών, που θεωρoύν τη γυναίκα ιδιοκτησία τους, ως αντικείμενο ικανοποίησης των σεξουαλικών τους ορέξεων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους πως στην σεξουαλική πράξη πρέπει να υπάρχει συναίνεση, αμοιβαία βούληση και αμοιβαία ικανοποίηση. Τι διαφέρουν αυτοί οι άντρες από τα άγρια ζώα; Αλλά, και στο βασίλειο των ζώων τα θηλυκά σε περίοδο οίστρου προσκαλούν το αντίθετο φύλο και δεν βιάζονται.

Το σθένος, το θάρρος και η τόλμη της Σοφίας Μπεκατώρου να δημοσιοποιήσει την περιπέτειά της είναι το πιο πολύτιμο δώρο που θα μπορούσε να προσφέρει σε όλες τις Ελληνίδες, άσχετα εάν ανήκουν στο πεδίο του αθλητισμού, του θεάματος, της εκπαίδευσης ή οπουδήποτε.

Η κατηγορία της φαλλοκρατίας, η οποία εκμεταλλεύεται την οποιαδήποτε εξουσία και ατιμωρησία, πρέπει να εκλείψει δια παντός. Σε καμία περίπτωση μία γυναίκα δεν θα ‘πρεπε να αποκρύπτει ή να ενδίδει στις ορέξεις του αντιθέτου φύλου, φοβούμενη για τη δουλειά της, την πρόοδό της, την προαγωγή της, την καριέρα της, κλπ. Ο νόμος πρέπει να εξασφαλίζει τα ατομικά δικαιώματα όλων και να είναι υπεράνω οποιασδήποτε άλλης εξουσίας ή εξάρτησης. Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, φαίνεται πως είναι οι ισχυροί σύμμαχοι όλων των Ελληνίδων γυναικών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου