ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

«Οδός Οφθαλμιατρείου», Ευάγγελος Αυδίκος

οδός-οφθαλμιατρείου-ευάγγελος-αυδ-96310

Του Πασχάλη Δήμου δάσκαλου

ΟΕυάγγελος Αυδίκος είναι ιδιαίτερα γνωστός στην περιοχή μας, αφού υπηρέτησε ως καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο οποίο διετέλεσε και πρόεδρός του κατά τα έτη 2006 -2008 και ήταν διευθυντής του Τομέα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας. Με την αφυπηρέτησή του εκλέχθηκε ομόφωνα ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παράλληλα με τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα, τη λαογραφία, τα θεωρητικά και μεθοδολογικά στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού, τις πολιτισμικές και εθνοτικές ταυτότητες, τις τελετουργίες, τη μελέτη του υπερφυσικού και του αστικού χώρου είχε έντονη παρουσία στα επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα της ευρύτερης Θεσσαλίας, αλλά και συνέπραττε και σε εκπαιδευτικές δράσεις.

Οι ανησυχίες του έχουν αποτυπωθεί και σε σειρά άρθρων του, τα οποία έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στο οποίο συγκαταλέγονται τα έργα του: Το βλέμμα στον τοίχο με τη μαντανία, διηγήματα, (Ελληνικά Γράμματα 2001), Ο δικός μου θεός, μυθιστόρημα (Ταξιδευτής 2004), Η κίτρινη ομπρέλα, μυθιστόρημα (Μεταίχμιο 2007, ήταν στη μικρή λίστα του περιοδικού Διαβάζω για το βραβείο μυθιστορήματος του 2008), Η σκιά της Μίκας, μυθιστόρημα (Ταξιδευτής 2013), Οι τελευταίες πεντάρες (Ταξιδευτής 2016). Αρκετά από τα οποία είχαμε τη χαρά να τα παρουσιάσει με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου και τοπικών φορέων στην περιοχή μας.

Εχει γράψει είκοσι επιστημονικά βιβλία, έχει τη δική του στήλη σε αθηναϊκή εφημερίδα και παράλληλα την προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο Ευάγ. Αυδίκος, ως πνευματικός άνθρωπος συνεχίζει την έντονη δράση του. Τελευταίο έργο του η «Οδός Οφθαλμιατρείου», που είναι ο τίτλος του μυθιστορήματός του. Οπως επισημαίνεται είναι ο δρόμος όπου άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου Κώστα Κρυστάλλη. Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου, το οποίο φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη βέβαια άνιση όντας πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον μόνο του. Η αγωνία του καθημερινή για την επιβίωση, αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα συνεχής και η φλόγα της δημιουργίας συνέχιζε να του καίει τα σωθικά.

Στην «Οδό Οφθαλμιατρείου», ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντήσεων με ήρωες που αναζητούν τον εαυτό τους. Ο Κρυστάλλης έχει τη δεύτερη ευκαιρία του να μιλήσει και να πει όσα δεν μπόρεσε στη διάρκεια της ζωής του.

Η «Οδός Οφθαλμιατρείου» αποπνέει μια τρυφερότητα χωρίς να εγκλωβίζεται στα όρια μιας μυθιστορηματικής βιογραφίας. Είναι ένας διάλογος του παρόντος με το παρελθόν. Η ανάγκη να συνομιλήσουμε με ανθρώπους που η ταχύτητα των εξελίξεων τους έχει εξωθήσει στο περιθώριο του ενδιαφέροντος. Με αποτέλεσμα να σκεφτόμαστε με στερεότυπα, που στην ουσία δεν βοηθάνε τους ενδιαφερομένους να διαβάσουν το παρελθόν ψύχραιμα και με διάθεση κατανόησης.

Ο ίδιος ο Αυδίκος παραδέχεται σε συνεντεύξεις του ότι η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος τον έχει απασχολήσει για πολλά χρόνια. Μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε κι η κοινή τους καταγωγή από το Συρράκο της Ηπείρου καθώς ήταν ένας μύθος για τους συγχωριανούς κι ένας λόγος να νιώθουν περήφανοι ως μετανάστες στον κάμπο.

Για τον συγγραφέα ακολούθησε ένας μακρύς εσωτερικός διάλογος μέχρι να καταλήξει στην τελική του μορφή σε συνδυασμό με τις αντιλήψεις του ως προς τη γραφή. Με το μυθιστόρημά του αυτό ο Αυδίκος μάς μιλά για όσα τον απασχολούν κι έρχεται αντιμέτωπος με τον εαυτό του χωρίς να έχει τη διάθεση να κάνει υποδείξεις ή να λειτουργήσει επικριτικά, σύμφωνα άλλωστε με τον ίδιο, «δεν είναι αυτός ο ρόλος της λογοτεχνίας».

Το μυθιστόρημα του Ευάγγελου Αυδίκου «Οδός Οφθαλμιατρείου» κυκλοφορεί από το βιβλιοπωλείο της Εστίας. Σχεδιασμός εξωφύλλου από τη Ρεβέκκα Βιτάλ. Το βιβλίο επρόκειτο να παρουσιαστεί στο αναγνωστικό κοινό της πόλης σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις αρχές Απριλίου, αλλά οι γενικότεροι υγειονομικοί περιορισμοί δεν το επέτρεψαν, κάτι που ελπίζουμε να γίνει σύντομα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου