ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εφερε την άνοιξη στο βιβλίο

εφερε-την-άνοιξη-στο-βιβλίο-153649

Πυρήνας πολιτισμού το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων

Με έμβλημα την προώθηση του συγγραφικού έργου και σημείο αναφοράς τον πολιτισμό, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων άνοιξε ένα σημαντικό κεφάλαιο στα τεκταινόμενα της περιοχής. Το πολιτιστικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2013, άνοιξε ένα παράθυρο διαλόγου στους συγγραφείς της Μαγνησίας, αναπτύσσοντας ευρύ δημιουργικό πεδίο, που μεταφράζεται σε δεκάδες εκδηλώσεις και αξιόλογη εκδοτική παρουσία. Βασικοί του σκοποί, άλλωστε, είναι συγκέντρωση, ταξινόμηση και καταλογογράφηση της συγγραφικής παραγωγής όλων των συγγραφέων της Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων όσων έζησαν, ζουν ή εγκαταστάθηκαν, έδρασαν και δρουν στη Μαγνησία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συγκέντρωση βιβλίων Μαγνησιωτών συγγραφέων, πεζογράφων, ποιητών, δοκιμιογράφων, διηγηματογράφων κ.λπ.

Η έρευνα και μελέτη παλαιότερων κυρίως μορφών της τοπικής γραμματολογίας κ.λπ. Η συγκέντρωση προσωπικών συλλεκτικών αντικειμένων Μαγνησιωτών συγγραφέων. Η διοργάνωση εκδηλώσεων, αφιερωμάτων, βιβλιοπαρουσιάσεων και άλλων συναφών δραστηριοτήτων προς τιμήν των Μαγνησιωτών συγγραφέων, αλλά και η προσέγγιση των νέων για τη διάδοση της λογοτεχνικής και συγγραφικής παράδοσης της περιοχής.

Δημιουργικός πυρήνας

Πολύπλευρη η δράση που αναπτύσσει το ΚΕΒΙΜΑΣΥ, επεκτείνεται σε δύο ακόμη βασικούς τομείς, με στόχο την δημιουργία και λειτουργία βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο, ενώ δραστηριοποιείται και στην έκδοση σχετικών εντύπων και βιβλίων, συμμετέχοντας σε πνευματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μέλη μπορούν να γίνουν, σημειωτέον, όσοι ασχολούνται με το βιβλίο, αλλά και όσοι το αγαπούν.

Το πρώτο εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούνταν από τους Β. Δ. Αναγνωστόπουλο ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγγραφέα, πρόεδρο, τον αείμνηστο Κώστα Λιάπη, εκπαιδευτικό, λαογράφο, συγγραφέα στη θέση του ταμία, Γιώτα Κούγιαλη εκπαιδευτικό – συγγραφέα στη θέση της γενικής γραμματέα και μέλη τους Βασίλη Μητσάκη ηθοποιό, συγγραφέα και τον αείμνηστο Μιχάλη Μπάστα δικηγόρο, συγγραφέα.

Το 2019 ήταν χρονιά με έντονη συγκινησιακή φόρτιση για τα 200 και πλέον μέλη του Κέντρου, καθώς πραγματοποιήθηκε η έκδοση της Ανθολογίας του Κέντρου, αλλά από την άλλη σημειώθηκε η απώλεια πέντε διακεκριμένων μελών του, των Μιχάλη Μπάστα, Θανάση Νικολάου, Γιώργου Θωμά, Βασίλειου Καραμπερόπουλου και Κώστα Λιάπη.

Στις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές της χρονιάς προέκυψε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. H σύνθεσή του είναι η εξής: Πρόεδρος Βασίλης Αναγνωστόπουλος, αντιπρόεδρος Γιώτα Κούγιαλη, γενικός γραμματέας Πασχάλης Δήμου, ταμίας είχε εκλεγεί ο Κώστας Λιάπης, που δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή, έφορος ο Παναγιώτης – Θεοτόκης Λάκκας με αναπληρώτρια τη Χαρούλα Φράγκου, η οποία κατέλαβε στη συνέχεια τη θέση του ταμία και για την τριμελή εξελεγκτική επιτροπή εκλέχθηκαν τα μέλη Νίκος Διαμαντάκος, Διονύσης Λεμονής και Νίκος Τσιμπίδας.

Δράσεις και παρουσιάσεις

Δεκάδες εκδηλώσεις καταγράφονται στον απολογισμό δράσης της χρονιάς, αρχής γενομένης με την παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Δικαίου «Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες» που παρουσιάστηκε στα Κανάλια από τον Διονύση Λεϊμονή και την Αγγελική Θάνου.

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου εκδόθηκε η Ανθολογία μετά από μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων. Το βιβλίο περιέχει εργοβιογραφικά στοιχεία από 137 συγγραφείς από τη Μαγνησία και ένα δείγμα γραφής από τον καθένα.

Η «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο φιλόξενο χώρο της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου από τη Μαγδαληνή Θωμά και τον Πασχάλη Δήμου με συντονίστρια την αντιπρόεδρο Γιώτα Κούγιαλη.

Η «Ανθολογία Μαγνησιωτών Συγγραφέων» είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο όχι μόνο για την περιοχή αλλά κι ευρύτερα καθώς αποτελεί ένα ξεχωριστό επίτευγμα συλλογικής εργασίας. Τα περισσότερα κείμενα στον τόμο είναι ερευνητικές εργασίες, εμπλουτίζεται με λογοτεχνικά κομμάτια και ποίηση, διάφορα γνωμικά και κείμενα έως και ένα αγγλόφωνο κείμενο, απόσπασμα από τουριστικό οδηγό, τα οποία συνδυάζονται όμορφα με τις βιογραφίες του κάθε δημιουργού-συγγραφέα. Το βιβλίο κατά κύριο λόγο είναι εμπλουτισμένο με Μαγνησιώτες συγγραφείς εν ζωή, αλλά και με ανθρώπους, οι οποίοι γεύτηκαν το νερό της Μαγνησίας και πέρασαν από εδώ από ανάγκη ή επιλογή, όπως επισήμανε η Μαγαληνή Θωμά κατά την παρουσίαση. Οπως τονίστηκε από τον Πασχάλη Δήμου αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς που θα μπορούν να το αξιοποιήσουν παιδαγωγικά μέσα στην τάξη, ενώ οι ομιλητές δεν παρέλειψαν να υπογραμμίσουν την καθοριστική συνδρομή της αντιπεριφερειάρχη Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάστηκε το βιβλίο «Από τον Παγασητικό έως τον Αμβρακικό, ένα οδοιπορικό στα πρώτα σύνορα της Ελλάδας» στη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή μαζί με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή.

Τον ίδιο μήνα και στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε επίσης το βιβλίο του Αντώνη Α. Αντωνίου «Εγκυκλοπαιδικό βιογραφικό λεξικό νεότερης Θεσσαλικής ιστορίας». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας, την Εταιρεία Θεσσαλικών Ερευνών, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας και τη Λαϊκή Βιβλιοθήκη Δαμιανού Κυριαζή.

To ΚεΒιΜαΣυ συμμετείχε ενεργά και πρόβαλε δράσεις, εκδόσεις βιβλίων και εκδηλώσεις των μελών του και των άλλων πολιτιστικών συλλόγων της Βόλου, κάτι που συνεχίζει, άλλωστε, να κάνει και βρίσκεται πάντα στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου