ΤΟΠΙΚΑ

Στον «αέρα» η χρηματοδότηση

στον-αέρα-η-χρηματοδότηση-607152

Δεν έχει διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται στα τέλη Μαρτίου

Το μαρτύριο της σταγόνας… ζουν τα στελέχη του προγράμματος Στήριξης Ρομά Αλιβερίου. Η χρηματοδότηση του προγράμματος που επί 15 χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ισότιμη ένταξη των Ρομά στην τοπική κοινωνία, ολοκληρώνεται τέλη Μαρτίου και η συνέχιση της ροής των πόρων από τους οποίους εξαρτάται και η συνέχιση των δράσεων δεν είναι διασφαλισμένη. «Εχουμε θετικά μηνύματα ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί. Μένει να διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος», ανέφερε η υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Ρομά Αλιβερίου, κ. Ιουλία Τριανταφύλλου, στο περιθώριο της τελετής εγκαινίων του νέου κτιρίου, όπου πλέον μετακόμισε το «στρατηγείο» της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ για τη στήριξη της συγκεκριμένης ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, το πρόγραμμα λειτουργεί αδιάκοπα από το 1999 παρά το πρόβλημα με τη χρηματοδότησή του που γίνεται με το σταγονόμετρο. Μέσα σε 15 χρόνια, πολλά έχουν επιτευχθεί προς όφελος των Ρομά Αλιβερίου. Οταν πρωτοξεκίνησε το πρόγραμμα ήταν ζητούμενο ο εμβολιασμός των παιδιών, η εγγραφή τους στο σχολείο η έκδοση αστυνομικών ταυτοτήτων για την αστικοδημοτική τακτοποίησή τους. Πλέον σύμφωνα με την κ. Τριανταφύλλου, η εκπαίδευση παιδιών και ενηλίκων που είτε βγάζουν απολυτήριο δημοτικού είτε συνεχίζουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι πραγματικότητα. Στοίχημα της επόμενης περιόδου είναι η ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης για τα παιδιά Ρομά που λόγω των κοινωνικών και οικονομικών συνθηκών δεν βγάζουν το Γυμνάσιο πολύ δε περισσότερο το Λύκειο, προκειμένου να βγουν στο στίβο της αγοράς εργασίας.

Στο νέο κέντρο όπου στεγάζονται πλέον οι δράσεις του προγράμματος θα δοθεί βάρος στην εκπαίδευση των Ρομά, ενώ θα αποτελέσει το «στρατηγείο» για την ισότιμη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Ηδη δέκα οικογένειες Ρομά έχουν προωθηθεί για εργασία στην Κύπρο και ένα ζευγάρι βρίσκεται στη Γερμανία.

Οι υπεύθυνοι του κέντρου τους βοηθούν να αναζητούν εργασία, να κάνουν μία αίτηση, να έρχονται σε επαφή με εργοδότες.

Εγκαίνια του κέντρου

Το κέντρο που εγκαινιάστηκε χθες από το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, έρχεται να στεγάσει τις δράσεις του προγράμματος, που μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε λυόμενα στον καταυλισμό του Αλιβερίου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βόλου εξήρε την ευαισθησία που επιδεικνύουν η Εκκλησία και ο Δήμος μέσω των υπηρεσιών τους, για να ανταποκριθούν στις ανάγκες ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα σε εποχή δεινής οικονομικής κρίσης. «Στόχος μας είναι να άρουμε τις κοινωνικές ανισότητες που μπορούν να οδηγήσουν σε έκρηξη. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις ισορροπίες και αυτό το κέντρο είναι μια νέα αρχή για ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε ο κ. Μπέος.

«Εμείς εδώ, στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ έχουμε ένα σύνθημα: Είμαστε μαζί και στη διαφορετικότητα», είπε η Πρόεδρος, Αναστασία Μορφογιάννη, υπογραμμίζοντας ότι ο Βόλος είναι από τους λίγους Δήμους σε όλη την Ελλάδα που συνεχίζει το πρόγραμμα παρά τα προβλήματα επιχορήγησης. «Αυτός ο χώρος που δημιουργήσαμε είναι φιλόξενος, γεμάτος αγάπη με προσωπικό που έχει πολύ υπομονή και επιμονή και μεγάλους στόχους», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος, που τέλεσε τα εγκαίνια του κέντρου, αναφέρθηκε στη συνένωση των δυνάμεων μεταξύ Δήμου, τοπικής Εκκλησίας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τη στήριξη των Ρομά και την ισότιμη ένταξή τους στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας. Αναφέρθηκε στην ομάδα «Δημητριάς», στην πρωτοβουλία στήριξης με την παροχή πρωινού στους 250 μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, στην εξασφάλιση και την πριμοδότηση των «Ρωμαλαίων», όπως ονομάστηκαν τα παιδιά Ρομά, που συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Γυμνάσιο.

Τέλος, εξέφρασε την ευχή να λυθεί και το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης του οικισμού και να εξαλειφθεί κάθε φαινόμενο ρατσισμού, που στα Ιωάννινα οδήγησε στην απώλεια της ζωής ενός νεαρού σπουδαστή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου