ΤΟΠΙΚΑ

Θέμα ασφαλούς διαβίωσης των Ρομά

θέμα-ασφαλούς-διαβίωσης-των-ρομά-296802

Θέτουν οι υγειονομικές αρχές μετά από αυτοψία στο Αλιβέρι

Ελλειψη αποχετευτικού δικτύου και ύπαρξη εστιών μόλυνσης από λιμνάζοντα νερά που… μπερδεύονται μαζί με λύματα, στον καταυλισμό όπου διαμένουν οι Ρομά στο Αλιβέρι Ν. Ιωνίας, εντόπισαν κλιμάκια εποπτών υγείας της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, στο πλαίσιο αυτοψίας στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να εντοπίσουν την πηγή έναρξης της μικρής επιδημίας -όπως χαρακτηρίζεται- ηπατίτιδας Α, που είχε ως αποτέλεσμα να νοσηλευτούν δέκα άτομα στο Νοσοκομείο του Βόλου, μεταξύ των οποίων και μια εκπαιδευτικός από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στην έκθεση αυτοψίας που παρέδωσαν οι επόπτες υγείας, μετά από έλεγχο στον καταυλισμό επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές εκτιμήσεις. Παράγκες χωρίς χώρους WC, λιμνάζοντα νερά που ανακατεύονται με λύματα από το βόθρο που πιθανότατα υπερχείλισε…

Οι υγειονομικές αρχές θέτουν ζήτημα ασφαλούς διαβίωσης των Ρομά και στο έγγραφο που κοινοποιούν στις συναρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Βόλου, δείχνουν το δρόμο για τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον τυχόν νέα περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Αντίστοιχα στην αυτοψία που έγινε στους χώρους του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ν. Ιωνίας, δεν διαπιστώθηκε κάποια πιθανή εστία μόλυνσης, σύμφωνα με το πόρισμα της έκθεσης των εποπτών υγείας.

Παράλληλα με τις αυτοψίες, επόπτες υγείας σε συνεργασία με την κοινωνική λειτουργό του Ιατροκοινωνικού Κέντρου του Δήμου Βόλου, συνεχίζουν τον έλεγχο των βιβλιαρίων υγείας στον καταυλισμό. Ο καταυλισμός είναι πολυπληθής, αριθμεί περίπου 1.200 άτομα και ο έλεγχος των βιβλιαρίων, σύμφωνα με τη Διευθύντρια Υγείας της ΠΕΜ, Χρυσούλα Κολημήτρα γίνεται πόρτα- πόρτα, προκειμένου να εντοπιστούν ακόμη και συγγενείς των παιδιών που νόσησαν και ενδεχομένως είναι φορείς της ασθένειας και χρειάζονται νοσηλεία.

Τα ευρήματά της, η Διεύθυνση Υγείας θα κοινοποιήσει προς το Δήμο Βόλου και τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διορθωτικές παρεμβάσεις.

Η υπόθεση με τα κρούσματα ηπατίτιδας Α, στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας, όπου φοιτούν αρκετοί μαθητές Ρομά, έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα, ενώ η είδηση της μικρής επιδημίας προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου