ΤΟΠΙΚΑ

Ακυρα τα πρόστιμα για τα σκουπίδια με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

ακυρα-τα-πρόστιμα-για-τα-σκουπίδια-με-α-610738

Ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με το σύστημα αποκομιδής

Αποσύρονται τα… μπλοκάκια των προστίμων του Δήμου Βόλου για την μη τήρηση του συστήματος αποκομιδής των απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα». Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, βάσει της οποίας προβλέφθηκαν στον Κανονισμό Καθαριότητας πρόστιμα 150 ευρώ και 500 ευρώ για τους υπότροπους που δεν τηρούν το σύστημα «πόρτα – πόρτα».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως είναι γνωστό, το σύστημα αποκομιδής των απορριμμάτων «πόρτα – πόρτα», άρχιζε να εφαρμόζεται από την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και οι κάδοι αποσύρθηκαν από Ιάσονος και Δημητριάδος.

Οι πολίτες δεν «αγκάλιασαν» το νέο μέτρο καθαριότητας και ακόμη και σήμερα, εναποθέτουν τις σακούλες με τα σκουπίδια τους στις θέσεις όπου προϋπήρχαν οι κάδοι απορριμμάτων, αντί να τις παραδίδουν σε συγκεκριμένες ώρες στα διερχόμενα απορριμματοφόρα.

Για την άσκηση πίεσης προς τους πολίτες και προκειμένου να συμμορφωθούν ως προς το νέο μέτρο, ο Δήμος Βόλου πρότεινε και επικυρώθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, τη θέσπιση προστίμων στον Κανονισμό Καθαριότητας για όσους εναποθέτουν τις σακούλες τους στα πεζοδρόμια και στους δρόμους. Προβλέφθηκαν πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για τους παραβάτες και για τους υπότροπους 500 ευρώ.

Μάλιστα, υπάλληλοι του Δήμου Βόλου που επιφορτίστηκαν με τα καθήκοντα της πρώην δημοτικής αστυνομίας, προχώρησαν σε συστάσεις στους πολίτες, πρόστιμα όμως δεν βεβαιώθηκαν.

Κατά των προστίμων, προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ο πρώην αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Χαρ. Τσαμπάζης. Η προσφυγή του απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη επειδή δεν είχε έννομο συμφέρον.

Ωστόσο στην ίδια απόφαση που δημοσιοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου, η Αποκεντρωμένη προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βάσει της οποίας θεσπίστηκαν τα πρόστιμα στον Κανονισμό Καθαριότητας για παράβαση νόμου και συγκεκριμένα των διατάξεων των ΚΥΑ που υποχρεώνει τους ΟΤΑ για την οργάνωση των μέσων (κάδων) συγκέντρωσης και τοποθέτησης των αστικών αποβλήτων. «Ο νομοθέτης όπως είναι λογικό, επιβάλλει τη συγκέντρωση των αστικών απορριμμάτων σε κάδους για προφανείς λόγους (δημόσιας υγείας κ.λπ.) αλλά και για τις συνθήκες εργασίας και την υγιεινή των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση της Αποκεντρωμένης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου