ΤΟΠΙΚΑ

«Εβαλαν» μπροστά τα καφενεδάκια

εβαλαν-μπροστά-τα-καφενεδάκια-622283

Βεβαιώθηκε πρόστιμο 500 ευρώ όταν ο τζίρος το μήνα δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ

«Ανοιξε δρόμο» η ΑΕΠΙ στα χωριά και «μοιράζει» πρόστιμα. Το ποσό των 500 ευρώ βεβαιώθηκε σε χωριό της επαρχίας του Αλμυρού σε ένα μικρό καφενεδάκι, του οποίου ο τζίρος το μήνα δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ!

Ο ιδιοκτήτης του καφενείου ασφαλώς και δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς για όλο το χωριό το καφενείο είναι η μοναδική ψυχαγωγία για τους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τα όσα επισημάνθηκαν από αυτόπτες μάρτυρες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ αντιπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας επισκέφθηκε το καφενείο και διαπίστωσε ότι, ενώ λειτουργούσε τηλεόραση, δεν είχαν καταβληθεί χρήματα για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών. «Μια τηλεόραση έχουμε για να βλέπουν οι γέροντες, ενώ πίνουν τον καφέ τους. Πώς να τους την στερήσουμε; Είναι το μοναδικό μέρος για να «διασκεδάσει» κάποιος σ’ αυτό το χωριό» τόνιζαν εξοργισμένοι κάτοικοι της περιοχής. «Θεωρώ εξωφρενικό να επιβάλλονται πρόστιμα σε καφενεία, που έχουν απλά ανοιχτή την τηλεόραση για να διασκεδάζουν τους λιγοστούς θαμώνες τους», δήλωσε στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» ο Κ.Κ.

Από την πλευρά της, η ΑΕΠΙ σε αυτές τις περιπτώσεις δηλώνει υποχρεωμένη να εφαρμόσει το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις. Ομως τα τέλη της εταιρείας είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων ΑΕΠΙ αποτελούν βραχνά ακόμη και για τις επιχειρήσεις εστίασης της πόλης. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες εξαιτίας της κρίσης και των μειωμένων τζίρων, αδυνατούν να ανταποκριθούν και στην υποχρέωση πληρωμής του τέλους στην ΑΕΠΙ, με αποτέλεσμα η εταιρεία πολύ συχνά να καταφεύγει στη Δικαιοσύνη πολλές φορές, για να εισπράξει τα οφειλόμενα. Τα ποσά καθορίζοντα ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος, ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και φθάνουν και τις χιλιάδες, ανεξαρτήτως αν η μουσική είναι ζωντανή ή ακούγεται μέσω ηχητικών συστημάτων (ραδιόφωνο, τηλεόραση, κασετόφωνο, σι ντι). Είναι χαρακτηριστικό ότι πληρώνουν τέλη ακόμη και ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, ποσοστό 2,2% επί όλων ανεξαιρέτως των ακαθαρίστων εσόδων τους.

Σημειώνεται ότι με το Νόμο 2121/93 καλύπτεται η παρέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, αφού από το νόμο υποχρεούται να διαθέτει προσωπικό γι’ αυτό το σκοπό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου