ΤΟΠΙΚΑ

Πρόστιμα «φωτιά» 1,7 εκ. ευρώ στη Μαγνησία για αδήλωτη εργασία

πρόστιμα-φωτιά-17-εκ-ευρώ-στη-μαγνησί-36554

«Πρωταθλήτρια» στην αδήλωτη εργασία η Μαγνησία σε επίπεδο Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ, στη Θεσσαλία από 15 Σεπτεμβρίου 2013 που εφαρμόστηκε το νέο σύστημα ελέγχων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου του 2014 καταγράφονται 337 εργαζόμενοι αδήλωτοι, από τους οποίους οι 185 είναι στη Μαγνησία. Σε ένα χρόνο επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,7 εκ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Και στους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας επιβλήθηκαν σε ένα χρόνο πρόστιμα ύψους 3.465.225,00 ευρώ. Τα στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου ΑΡΤΕΜΙΣ «καίνε» τη Μαγνησία όπου βεβαιώθηκαν παραβάσεις για 200 αδήλωτους εργαζόμενους όταν συνολικά σε επίπεδο Θεσσαλίας οι αδήλωτοι εργαζόμενοι για τους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα ήταν 337 άτομα.

Ειδικότερα στη Μαγνησία μέσα σε ένα χρόνο ελέγχθηκαν 406 επιχειρήσεις με προσωπικό συνολικά 2.692 εργαζόμενους στην ηπειρωτική Μαγνησία και 87 επιχειρήσεις με προσωπικό συνολικά 273 άτομα στις Βόρειες Σποράδες και βρέθηκαν αδήλωτοι 185 εργαζόμενοι που απασχολούνταν «μαύρα». Τα πρόστιμα που ανέρχονται από 9.000 μέχρι και 10.200 ανάλογα την ηλικία του ανασφάλιστου εργαζόμενου συνολικά ξεπέρασαν τα 1.665.000.00 ευρώ κατά μέσο όρο.

Επίσης τον προηγούμενο μήνα Σεπτέμβριο, στην ηπειρωτική Μαγνησία ελέγχθηκαν 132 επιχειρήσεις και βρέθηκαν συνολικά 128 αδήλωτοι εργαζόμενοι.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. Πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας όπως επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια – ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), ενοικιαζόμενα δωμάτια, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, συνεργεία καθαριότητας και υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Αρτεμις» στους εργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 56,47%, ενώ οι γυναίκες 43,3 %.

Το ποσοστό εξάλλου των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 2,22%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 6,50%. Το μερίδιο των αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,88%,ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών εργαζομένων, καταλαμβάνει ποσοστό 2,83%

Γενικότερα σε σύνολο χώρας σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι παραβάσεις εργοδοτών για αδήλωτη εργασία, κατά τους θερινούς μήνες, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του επιχειρησιακού σχεδίου «Αρτεμις» του υπουργείου Εργασίας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Αντίστοιχα, πολλαπλασιάστηκαν με γεωμετρική πρόοδο και τα πρόστιμα που επέβαλαν ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Εργασίας, καθώς οι κυρώσεις επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια από τους ελεγκτές και φθάνουν τα 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν την περίοδο, από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως σήμερα, ανέρχονται στα 50.525.242 ευρώ, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο κατά το τετράμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου 2014 φτάνουν στα 33.526.221 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου