Χρήστος Μπουκώρος : Στην Ελλάδα χρεοκοπούν και τα μονοπώλια

χρήστος-μπουκώρος-στην-ελλάδα-χρεοκο-9870

Γράφει ο Χρήστος Μπουκώρος

Η Ελλάδα είναι ίσως μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως στην οποία χρεοκοπούν ακόμη και τα μονοπώλια! Δεν εξηγείται με καμία λογική αυτό που έχει συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Οργανισμοί μονοπωλιακού αντικειμένου χωρίς δηλαδή κανενός είδους ανταγωνισμό όπως ο ΟΣΕ, η ΔΕΗ, τα λιμάνια, παρά το γεγονός ότι …έπαιζαν μόνοι τους στο γήπεδο ηττήθηκαν και μάλιστα με μεγάλο σκορ. Αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης και όλων των υπολοίπων ανίατων ασθενειών του Ελληνικού δημοσίου ήταν η συσσώρευση ελλειμμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς τα οποία σήμερα πληρώνουν με αίμα οι πολίτες.

Παρά το γεγονός ότι δεν είναι κρατική αλλά διαδημοτική επιχείρηση μονοπωλιακού αντικειμένου δεν ξέφυγε από τον γενικό κανόνα, αντιθέτως σε ορισμένες πτυχές ξεπέρασε ακόμη και το γενικότερο πρόβλημα, η τοπική ΔΕΥΑΜΒ.

Δεν έχουμε σκοπό στο σημερινό σημείωμα να αναφερθούμε ούτε στους παλιούς μισθούς των υπαλλήλων, ούτε στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης, ούτε καν στην ποιότητα νερού.

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα αυτή η δικαστική περιπέτεια της δημοτικής επιχείρησης με την κατασκευαστική εταιρεία ΕΡΓΗΛ η οποία συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον Άρειο Πάγο και σύμφωνα με αδιασταύρωτες πληροφορίες οι εισηγήσεις δεν είναι ευνοϊκές για την τοπική επιχείρηση ύδρευσης.

Όπως θα διαβάσατε και στο χθεσινό ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ η κατασκευαστική διεκδικεί 4 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες εκσυγχρονισμού του δικτύου πέραν του συμβατικού αντικειμένου, στα οποία αν προστεθούν και άλλα τέσσερα εκατομμύρια προσαυξήσεων και φόρων φτάνουμε στο αστρονομικό για τις σημερινές δυνατότητες της ΔΕΥΑΜΒ ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ!!!

Δηλαδή η κατασκευαστική πήρε περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ για το έργο και για την επέκταση της σύμβασης, διεκδικεί άλλα 4 και ακόμη 4 εκατομμύρια ως …πανωπροίκι! Οικονομική καταστροφή αν δικαιωθεί η ΕΡΓΗΛ! Πράγμα διόλου απίθανο.

Το εξοργιστικό στην περίπτωση είναι ότι οι δημότες πότε δεν ενημερώθηκαν επαρκώς για την επέκταση του συμβατικού αντικειμένου κατά 40% και ποιοι οι λόγοι που την επέβαλαν και το ακόμη εξοργιστικότερο ότι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΜΒ άφησαν, ως μη όφειλαν, να παρέλθουν όλες οι νόμιμες ημερομηνίες ενστάσεων και επιμετρήσεων με αποτέλεσμα η κατασκευαστική να παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο!

Δεν είμαστε σε θέση ούτε εμείς, ούτε κανείς άλλος, να γνωρίζουμε πως θα λήξει αυτό το δικαστικό θρίλερ. Πάντως δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την τοπική κοινωνία να πληρώσουν με νέες ανατιμήσεις το ήδη υπερτιμημένο αγαθό του νερού οι πολίτες για χάρη εγκληματικών λαθών και παραλήψεων υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων. Να τα πληρώσουν οι ίδιοι!

Και ενώ υπάρχουν τέτοια εξόφθαλμα παραδείγματα κρατικής χρεοκοπίας ορισμένοι συνεχίζουν να ομνύουν τα καλά του άκρατου κρατισμού των πάντων. Γιατί να μην το κάνουν; Μήπως οι ίδιοι πληρώνουν; Όχι! Αυτοί μόνο πληρώνονται. Φυσικά δεν είμαστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού. Θα ήταν εξίσου καταστροφικό. Ο κάθε λογικός άνθρωπος όμως είναι υπέρ της υγιούς λειτουργίας τέτοιων επιχειρήσεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου