ΤΟΠΙΚΑ

Απεντάξεις αν δεν τηρούνται οι όροι

απεντάξεις-αν-δεν-τηρούνται-οι-όροι-9778

Τον συντονισμό των προσπαθειών για τη γρήγορη υλοποίηση των έργων ΕΣΠΑ ζήτησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός από τους φορείς υλοποίησης και τους δικαιούχους έργων του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας σε τεχνική σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή δημάρχων της Μαγνησίας.

Η μέχρι σήμερα συνεργασία Περιφέρειας και φορέων έφερε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας πρώτο σε απορροφητικότητα, ανέφερε ο Κ. Αγοραστός. «Με σωστό προγραμματισμό –είπε- και σχέδιο καταφέραμε να έχουμε μετρήσιμα αποτελέσματα, με διάχυση κοινοτικών χρημάτων στην τοπική οικονομία και ταυτόχρονα διατήρηση των θέσεων εργασίας που είναι και το μεγάλο ζήτημα σήμερα. Η συνεργασία την οποία είχαμε ως τώρα ήταν άριστη με όλους τους φορείς. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά προβλήματα, τα οποία πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο γιατί βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο με ένα περιβάλλον αρνητικά φορτισμένο. Προσπαθήσαμε όλοι μας να απλοποιήσουμε και να αλλάξουμε γραφειοκρατικά κατεστημένα τα οποία είχαν εδραιωθεί χρόνια τώρα, καταφέραμε να μειώσουμε τους χρόνους από την ένταξη έως την πρώτη πληρωμή στο μισό, προσπαθήσαμε και διεκδικήσαμε περισσότερα έργα για την περιφέρεια και κάθε περιφερειακή ενότητα και συντονίσαμε τις υπηρεσίες μας με τέτοιο τρόπο ώστε να είμαστε αποτελεσματικοί».

Ο περιφερειάρχης συνόψισε τα προβλήματα τα οποία καθυστερούν την υλοποίηση των έργων στα εξής: γραφειοκρατία, απαλλοτριώσεις, έλλειψη προσωπικού στις υπηρεσίες, έργα τα οποία είχαν ενταχτεί με μελέτες που χρειαζόταν συμπληρώσεις, μετατόπιση δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, δυσκολία έκδοσης εγγυητικών επιστολών στις κατασκευαστικές εταιρίες, εμπλοκές με την αρχαιολογία.

«Παρόλα αυτά, τον στόχο τον πιάσαμε», σημείωσε ο Κ. Αγοραστός. «Ηταν 82 εκατ. ευρώ και πληρώσαμε 116 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό έγινε μέσα από συνεργασία, συντονισμένη προσπάθεια και σωστό προγραμματισμό».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η ένταξη των έργων. Κυρίως πρέπει να μας απασχολεί η έγκαιρη και ορθή υλοποίησή τους. Υπάρχουν χρόνοι και προϋποθέσεις υλοποίησης των έργων στο ΕΣΠΑ. Πρέπει να είμαστε όλοι ενημερωμένοι και να τα τηρούμε», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να δίνονται παρατάσεις, τα έργα να ολοκληρώνονται στην ώρα τους και εάν δεν τηρούνται όροι και χρονοδιαγράμματα θα υπάρχουν απεντάξεις.

Ο περιφερειάρχης μίλησε για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οπως είπε, «ενώ κανονικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ για νέες εντάξεις έργων έχουν τελειώσει, χάρη σε μια πρωτοβουλία, που αναλάβαμε πριν από ένα χρόνο περίπου, σε ότι αφόρα το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑ εκχωρήσαμε έργα προϋπολογισμού 17 εκατομμυρίων ευρώ και πήραμε 28 εκατομμύρια για νέα έργα. Ετσι είχαμε την δυνατότητα να εντάξουμε έργα πόσιμου νερού, έργα περιβάλλοντος και έργα ΧΥΤΑ, ώστε να λύσουμε σοβαρά προβλήματα στην Λάρισα, τα Τρίκαλα, Καρδίτσα και τη Μαγνησία».

Ο περιφερειάρχης ζήτησε ακόμη επιτάχυνση των διαδικασιών και συνεχή επαγρύπνηση για να μην μετατίθενται τα προβλήματα. «Το πρόβλημα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε στη ρίζα του. Η μόνη παραγωγή η οποία ανθούσε στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ήταν η παραγωγή μετάθεσης ευθυνών. Αυτό πρέπει πλέον να σταματήσει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου