ΤΟΠΙΚΑ

Στοιχείο υπέρ του διοικητή Δίωξης

στοιχείο-υπέρ-του-διοικητή-δίωξης-9854

Ερωτηματικά δημιουργεί πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους για την έρευνα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης σχετικά με κύκλωμα διαφθοράς, που ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε στις αρχές Ιανουαρίου 2013, και στο οποίο παρουσιάστηκε ως εμπλεκόμενος ο πρώην διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, ο οποίος έχει προφυλακιστεί.

Η 4η ειδική ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, προκειμένου να στοιχειοθετήσει πλήρως την εμπλοκή του αξιωματικού του Βόλου στο φερόμενο κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών είχε αναζητήσει απαντήσεις μέσα σε μία ποσότητα ηρωίνης. Την ποσότητα, μέρος εκείνης που κατασχέθηκε σε επιχείρηση στην Αθήνα, είχε κατηγορηθεί –με βάση τμηματική απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνομιλίας- ότι αντάλλαξε ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης με άλλη παρόμοια, προκειμένου να δώσει τη «γνήσια» στον Αλβανό πληροφοριοδότη του.

Η ειδική ανακρίτρια είχε διατάξει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης στην ποσότητα που παρουσιάστηκε ότι ανταλλάχθηκε. Το πόρισμα του Γενικού Χημείου του Κράτους δείχνει ότι η ποσότητα δεν αντικαταστάθηκε, δικαιώνοντας τους εξαρχής ισχυρισμούς του αστυνομικού, μέσω του συνηγόρου υπεράσπισής του.

Σύμφωνα με υποκλοπές συνομιλιών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, προέκυπτε ότι ο πρώην διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου είχε παραδώσει ποσότητα περίπου μισού κιλού κοκαΐνης, η οποία είχε κατασχεθεί σε κατ’ οίκον έρευνα στις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στην Παιανία, σε έναν αλβανό έμπορο ναρκωτικών που ήταν πληροφοριοδότης του.

Ο αστυνομικός από τον Βόλο φέρεται να ανακάλυψε μέσα στο σπίτι της Παιανίας οκτώ σακουλάκια με ηρωίνη συνολικού βάρους περίπου 3,4 κιλών. Σύμφωνα τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί κατά την ανακοίνωση της εξάρθρωσης του «κυκλώματος», άρπαξε ένα από αυτά, βάρους περίπου 500 γραμμ., και το αντικατέστησε με άλλο που περιείχε αλεύρι. Την ποσότητα ναρκωτικών που υφάρπαξε και για την οποία χρησιμοποιούσε το συνθηματικό «ζάντα» φέρεται να την παρέδωσε σε εμπόρους ναρκωτικών που τον περίμεναν στην Εθνική Οδό.

Ο κατηγορούμενος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. αρνήθηκε ότι προχώρησε σε αλλοίωση της κατασχεθείσης ποσότητας ναρκωτικών στο σπίτι της Παιανίας και ζήτησε να υπάρξει χημική ανάλυσή της. Οπως ανέφερε στο «Βήμα» ο δικηγόρος της Θεσσαλονίκης και νομικός εκπρόσωπος του κατηγορουμένου αξιωματικού κ. Ευθύμιος Καυκόπουλος, «όλα τα σακουλάκια είχαν καθαρότητα ως προς τη ναρκωτική ουσία από 70% έως 7%, που είναι τα όρια της λαθρο-εμπορευσιμότητάς της. Πουθενά δεν βρέθηκε αλεύρι, όπως γίνεται ερμηνεία από τους διαλόγους που έχουν υποκλαπεί. Μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι υπάρχουν στοιχεία υπερβολής και κακής εκτίμησης δεδομένων στην έρευνα που έχει γίνει».

Ο πρώην προϊστάμενος της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου είχε αρνηθεί την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι απέρριψε το αίτημα του Αλβανού πληροφοριοδότη. Όπως έλεγε από την πρώτη στιγμή, το σύνολο της ποσότητας που είχε κατασχεθεί, ζυγίστηκε παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, ενώ στη συνέχεια, μέσω της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, έγινε υποβλητική αναφορά στο υπουργείο Δημόσια Τάξης.

Και ο δικηγόρος του τότε, τις ημέρες της σύλληψης και απολογίας, τόνιζε ότι η χημική ανάλυση θα διερευνήσει τη βασιμότητα των υπερασπιστικών ισχυρισμών του. «Από την ανάγνωση της απομαγνητοφώνησης αποδεικνύεται ότι δεν είναι πλήρης, αλλά έχει γίνει παρέμβαση με την αφαίρεση ενδιάμεσων αποσπασμάτων των συνομιλιών του κατηγορούμενου, με τις παρατηρήσεις “άνευ σημασίας”. Αν παρετίθεντο όλες οι συνομιλίες πιθανόν να οδηγούσαν συναξιολογούμενες σε διαφορετικό συμπέρασμα απ’ αυτό που παρουσιάστηκε», είχε επισημάνει ο κ. Καυκόπουλος.

ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου