ΤΟΠΙΚΑ

Νέα απόφαση Λυκουρέντζου

νέα-απόφαση-λυκουρέντζου-9791

Κανονικά η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Βόλου. Οι γιατροί και οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τέλος της εβδομάδας και περιμένοντας να αναρτηθεί στο ΦΕΚ η δεύτερη απόφαση για την παύση του Αρ. Ζαχαρόπουλου στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, που υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Αν. Λυκουρέντζο στις 28 Φεβρουαρίου.

Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι γιατροί ωστόσο προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει άμεση απομάκρυνση του Διοικητή από την ερχόμενη εβδομάδα οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 24ωρες απεργίες ενώ προγραμματίζουν και κάθοδό τους στην Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας.

Χθες πάντως για μία ακόμη φορά έγινε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Γραφείο του κ. Ζαχαρόπουλου με βασικό αίτημα την απομάκρυνσή του για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο Νοσοκομείο Βόλου και να επανέλθει η λειτουργία του σε «ήρεμα νερά».

Σε δηλώσεις τους τόσο ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ν. Χαυτούρας όσο και η πρόεδρος των εργαζομένων Φούλη Τσιώμου επανέλαβαν ότι κυρίαρχο ζήτημα για τους ίδιους μετά την αποχώρηση του κ. Ζαχαρόπουλου είναι να επιλυθούν τα προβλήματα που αφορούν στην λειτουργία του νοσοκομείου, στις ελλείψεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που έχουν ως αποτέλεσμα νευραλγικές κλινικές να υπολειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Xθες για το θέμα Ζαχαρόπουλου κατέθεσε νέα ερώτηση στο Υπουργείο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεικόπουλος που μεταξύ άλλων σημειώνει ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες για να εφαρμοστεί η απόφαση που ο Υπουργός έλαβε περί της απόλυσης του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου καθώς η μη εφαρμογή της τον καθιστά υπόλογο σε όλη την κοινωνία της Μαγνησίας και παράλληλα ζητά πρωτοβουλίες ώστε να μην μετατραπεί από Νοσοκομείο όπως τονίζει σε κέντρο Υγείας, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε κύριες ειδικότητες, όπως ΩΡΛ, ουρολόγων, οφθαλμιάτρων και του κινδύνου κλεισίματος τμημάτων.

Νέα απόφαση και νομικές αποκρούσεις

Η δεύτερη υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου υπογράφηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013 και κοινοποιήθηκε χθες στο ΓΝΒ «Αποφασίζουμε την πρόωρη λύση της θητείας του Διοικητή του ΓΝ Βόλου «Αχιλλοπούλειο» αρμοδιότητας της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος του Υπουργείου Υγείας κ. Ζαχαρόπουλου Αριστείδη, αζημίως για το Δημόσιο».

Η πρώτη υπουργική απόφαση υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου, κατέπεσε ωστόσο εξαιτίας νομικών κωλυμάτων τα οποία ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου Αρ. Ζαχαρόπουλος, είχε προβάλλει σε επιστολή αντίκρουσης της απόφασης τόσο προς τον ίδιο τον κ. Λυκουρέντζο όσο και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, επικαλούμενος λόγους αντισυνταγματικότητας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ορθή επανάληψη της πρώτης υπουργικής απόφασης στις 12 Φεβρουαρίου και τώρα ήρθε η δεύτερη υπουργική απόφαση με υπογραφή του Υπουργού στις 28 Φεβρουαρίου. Ο κ. Ζαχαρόπουλος έχει ξανά προσφύγει με νομική απόκρουση και της απόφασης στις 12 Φλεβάρη ενώ όπως άφησε να εννοηθεί θα πράξει το ίδιο και για την νέα απόφαση που κοινοποιήθηκε χθες αλλά δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

Ο κ. Ζαχαρόπουλος επικαλείται το νόμο 4022/2011 που αφορά στην υπεράσπιση υποθέσεων μεγάλου κοινωνικού ενδιαφέροντος και μείζονος δημοσίου συμφέροντος ενώ επίσης αποκαλύπτει ότι στις 27 Αυγούστου 2012 είχε αποστείλει μακροσκελή επιστολή στον Υπουργό αλλά και στον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου και όπως υπογραμμίζει ποτέ δεν κλήθηκε σε ακρόαση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να ενημερώσει για τα όσα καταμαρτυρεί μέσα στην εμπιστευτική επιστολή του.

«Τα στοιχεία είναι διαθέσιμα. Ο πανικός τους εκπορεύεται από τη βούλησή μου να επιστραφούν τα ελλείμματα πίσω, όσα είναι δυνατόν, επειδή δεν αρκούμαι στην οικονομική βιωσιμότητα του Γ. Ν. Βόλου, με συγκάλυψη του αμαρτωλού ελλειμματικού παρελθόντος. Για όποιον κατανοεί τα δημοσιονομικά μεγέθη και την εξέλιξή τους, είναι προφανές, εν μέσω του «δημοσιονομικού γκρεμού» που βρίσκεται η χώρα, ότι το σύνθημα «πίσω τα κλεμμένα» συνιστά μια υγιή και χρήσιμη επιλογή. Αυτή την επιλογή υπηρετώ.

Αν επιθυμείτε να ηγηθείτε στην εκστρατεία εξυγίανσης, τα στοιχεία είναι διαθέσιμα και το δικαιούσθε ως πολιτικός μου προϊστάμενος» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζαχαρόπουλος που επίσης επαναλαμβάνει ότι «η υπουργική Απόφαση είναι προδήλως αντισυνταγματική και παράνομη και μάλιστα για δύο διαφορετικούς λόγους, και το γεγονός ότι είμαι υπάλληλος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με θητεία, που απολαύω κατά τη διάρκεια της θητείας μου της συνταγματικής προστασίας της μονιμότητας και επομένως δεν μπορώ να απολυθώ χωρίς απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου, που αποτελείται κατά τα δύο τρίτα, τουλάχιστον, από μόνιμους υπαλλήλους, η οποία προσβάλλεται με προσφυγή ουσίας ενώπιον του ΣτΕ».

Τέλος, ο ίδιος υπενθυμίζει ότι «Στην ίδια δυσάρεστη θέση είχα βρεθεί στο παρελθόν μαζί με πλήθος συναδέλφων μου διοικητών και αναπληρωτών διοικητών Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., εξαιτίας παράνομων αποφάσεων προκατόχου σας στο υπουργείο Υγείας. Το αποτέλεσμα ήταν επαχθές για τους φορολογούμενους πολίτες, διότι αυτοί κλήθηκαν να καλύψουν μέσω της φοροδοτικής τους δυνατότητας τις αποζημιώσεις, ως απόρροια αποφάσεων της Δικαιοσύνης που έχουν ήδη εκδοθεί και εξακολουθούν να εκδίδονται».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου