Πώς να ξε – κοκκινίσει;

πώς-να-ξε-κοκκινίσει-812159

Της Ελένης Χάνου

Στο «κόκκινο» παραμένει η Μαγνησία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στον νομό τα ενεργά κρούσματα είναι 739, σε 1.847 ανέρχονται τα άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα και καθημερινά ανακοινώνονται δεκάδες νέα κρούσματα.

Ο νομός βρέθηκε στη λίστα με τις πιο επιβαρυμένες περιοχές στην Ελλάδα και μάλιστα στη 14η θέση με τους επιστήμονες να κρούουν καμπανάκι ότι «το ιικό φορτίο μειώνεται, αλλά όχι στον επιθυμητό βαθμό».

Τι συμβαίνει και δεν μειώνεται το ιικό φορτίο; Το συμβαίνει και ο αριθμός των κρουσμάτων καθημερινά στον νομό κυμαίνεται από διψήφιος μέχρι και τριψήφιος;

Την απάντηση δίνει και πάλι η επιστημονική κοινότητα ζητώντας αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για να μειωθεί ο αριθμός των μολύνσεων και να χαλαρώσει η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.

Ωστόσο μία απλή παρατήρηση και μία σύγκριση της πρώτης και δεύτερης καραντίνας μπορεί να δώσει έστω και μερικώς απαντήσεις.

Στην πρώτη καραντίνα η πόλη είχε στην κυριολεξία «παγώσει». Ελάχιστοι και για απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις έβγαιναν από το σπίτι. Ο κόσμος ήταν μουδιασμένος, φοβισμένος και κλείστηκε στο σπίτι.

Στο δεύτερο lockdown που διανύουμε το σκηνικό έχει αλλάξει. Πρωινές ώρες και μέχρι νωρίς το απόγευμα η πόλη δείχνει να μην έχει… χάσει τον ρυθμό της. Παρά τις κλειστές εμπορικές επιχειρήσεις και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι δρόμοι είναι γεμάτοι, υπάρχουν ακόμη και παράνομα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, στους πεζοδρόμους υπάρχει κυκλοφορία και τίποτα δεν θυμίζει την πόλη – «φάντασμα» της πρώτης καραντίνας. Χαλάρωσε ο κόσμος, ίσως να κουράστηκε, ίσως να έπαψε να φοβάται, ίσως η καλή είδηση του εμβολίου που έρχεται σύντομα να δημιουργεί την αίσθηση του τέλους του κακού.

Σε πάρκα και πλατείες μπορεί να δει κανείς ομάδες νεαρών και μη με έναν καφέ στο χέρι να απολαμβάνουν την έξοδό τους, έξω από τις τράπεζες να σχηματίζονται ουρές και… η ζωή να συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα οι βεβαιώσεις προστίμων να πέφτουν βροχή για άσκοπες μετακινήσεις, μη χρήση μάσκας, μη τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί.

Πώς να ξε – κοκκινίσουν η πόλη και ο νομός όταν τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με αυστηρότητα όπως άλλωστε ζητά σε όλους τους τόνους η επιστημονική κοινότητα; Και όταν η τήρησή τους για ορισμένους δεν συνιστά κίνηση προστασίας της υγείας τους και της δημόσιας υγείας, αλλά αναγκαίο κακό για να αποφύγουν το πρόστιμο;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου