Δοκιμάζονται οι αντοχές

δοκιμάζονται-οι-αντοχές-739020

Της Ελένης Χάνου

Την παράταση των έκτακτων μέτρων για επιπλέον δύο εβδομάδες ανακοίνωσε προχθές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο Δήμος Βόλου βρίσκεται στη λίστα των περιοχών στις οποίες τα μέτρα θα ισχύσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου περίπου.

Η παράταση της ισχύος των απαγορεύσεων κρίθηκε αναγκαία με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία και κανείς δεν αμφισβητεί την βαρύτητα της επιστημονικής άποψης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας.

Ωστόσο η παράταση των μέτρων δοκιμάζει τις αντοχές της τοπικής οικονομίας η οποία στηρίζεται στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών που έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Δεν είναι μόνο ο τουρισμός που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και εκφράζεται ανησυχία «πώς θα βγει ο χειμώνας» όταν εποχικά απασχολούμενοι έμειναν άνεργοι.

Το πλαφόν ατόμων σε συγκεντρώσεις έχει οδηγήσει σε αναβολή γάμων και κοινωνικών εκδηλώσεων ή στη διοργάνωσή τους με πολύ μικρό καλεσμένων και αυτό έχει αντίκτυπο σε μια σειρά επαγγελματικών κλάδων, σύμφωνα με την αλυσίδα της οικονομίας. Λιγότεροι καλεσμένοι σημαίνει μικρότεροι χώροι για τις εκδηλώσεις, λιγότερα φαγητά, ποτά, γλυκά και γενικά έξοδα. Χρήματα που αν δεν λείπουν ήδη θα λείψουν άμεσα από την αγορά.

Την ίδια ώρα το μεταμεσονύκτιο λουκέτο στην εστίαση δεν δημιουργεί μόνο ανασφάλεια στους επαγγελματίες. Μερίδα εργαζομένων ζει με την αβεβαιότητα για το αύριο και άλλη μια μερίδα βρίσκεται στην ανεργία χωρίς να γνωρίζει για πόσο ακόμη.

Η τοπική οικονομία περιμένει άρση περιορισμών για να μπορέσει «να σηκώσει κεφάλι» αν θα τα καταφέρει δηλαδή. Οσο τα μέτρα παρατείνονται τόσο το πλήγμα θα είναι ισχυρότερο για όλους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου