Για πρώτη φορά στο σπίτι

για-πρώτη-φορά-στο-σπίτι-744154

Της Ελένης Χάνου

Ψυχρολουσία για εκατοντάδες γονείς και μόνο στον Δήμο Βόλου αποτέλεσε η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων των δικαιούχων voucher από την ΕΕΤΑΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» για τη δωρεάν φοίτηση των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών). Εκατοντάδες γονείς, που είχαν κάνει αίτηση για να επιδοτηθούν για τη φοίτηση των παιδιών τους στα ΚΔΑΠ (κατηγορία γ’), δεν έλαβαν το πολυπόθητο voucher, παρά τον υψηλό αριθμό μορίων που διέθεταν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

Το πρόβλημα, που δεν είναι τοπικό, αλλά έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις, συνιστά και αντίστοιχο κοινωνικό. Ουσιαστικά εκατοντάδες παιδιά στον Δήμο Βόλου και δεκάδες χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα, που κάθε χρόνο λάμβαναν το πολυπόθητο «εισιτήριο», φέτος για πρώτη φορά στα χρονικά θα μείνουν στο σπίτι τους.

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει στις συγκεκριμένες δομές, που εγγράφονται κάθε χρόνο από την ηλικία των νηπιαγωγείων, παιδιά οι γονείς των οποίων δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους παρέχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, βρίσκονται σε αδιέξοδο, αποκλεισμένααπό τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

Δεν είναι τυχαία η αναστάτωση που προκλήθηκε προχθές τόσο σε δημοτικά, όσο και ιδιωτικά Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, όπου προσέφευγαν γονείς αναζητώντας απαντήσεις για τον αποκλεισμό των παιδιών τους.

Η συγκεκριμένη δομή αποτελεί για πολλές οικογένειες μοναδική διέξοδο παιδαγωγικής απασχόλησης, καθώς αρκετοί γονείς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα για να πληρώσουν από την τσέπη τους προγράμματα και την ίδια ώρα εργάζονται. Αυτός είναι εξάλλου και ο στόχος του προγράμματος: «η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής».

Πέραν των παραπάνω κίνδυνος υφίσταται και για τους εργαζόμενους στα ΚΔΑΠ που μένουν με το 50% των παιδιών που φοιτούσαν και ως εκ τούτου θα υπάρξουν περικοπές και σε προσωπικό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών επέδειξε αντανακλαστικά και μόλις χθες φρόντισε με επιστολή του να γνωστοποιήσει το πρόβλημα καλώντας τον πρωθυπουργό να παρέμβει για την εξεύρεση κονδυλίων προκειμένου να δοθούν voucher στους γονείς που πληρούν στο έπακρο τα κριτήρια της πρόσκλησης συμμετοχής και έχουν συγκεντρώσει υψηλό αριθμό μορίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου