Διεκδικεί το οικόπεδο της υπερτοπικής

διεκδικεί-το-οικόπεδο-της-υπερτοπική-464660

Πρόταση να της παραχωρηθεί κατά πλήρη κυριότητα το οικόπεδο της εταιρίας Ιάσων για την αξιοποίηση, δημιουργία και διαχείριση Αγοράς Αγροτικών Προϊόντων κατέθεσε η ΕΑΣ Βόλου στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την παραχώρηση της ιδιοκτησίας των ακινήτων της ΙΑΣΩΝ στο Δήμο Βόλου.

Η ΕΑΣ Βόλου στην πρότασή της αναφέρει ότι η λειτουργία μιας τέτοιας αγοράς θα χρησιμεύσει ως πύλη επιχειρηματικότητας στο νομό Μαγνησίας και θα συμβάλλει στο να γίνουν τα αγροτικά τοπικά προϊόντα ανταγωνιστικά, αλλά και να βγουν από τη μέση οι μεσάζοντες εξαιτίας των οποίων τα αγροτικά προϊόντα πουλιούνται σε πολύ χαμηλές τιμές και φτάνουν στο καταναλωτή με αστρονομικές αυξήσεις.

Παράλληλα με τη λειτουργία της Αγοράς θα αυξηθεί το εισόδημα των παραγωγών, θα υποκατασταθούν οι εισαγωγές αντίστοιχων τοπικών προϊόντων, η ενθάρρυνση και διευκόλυνση των αγροτών να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους, εισάγοντας τις εκμεταλλεύσεις τους στην επιχειρηματικότητα.

Να σημειωθεί πως στην πρόταση που έχει καταθέσει η ΕΑΣ Βόλου αναφέρεται ότι η κατασκευή και λειτουργία της αγοράς θα εξυπηρετεί μια σειρά 12 δραστηριοτήτων.

Μεταξύ άλλων θα γίνεται η πώληση προϊόντων που παράγονται τοπικά σε χώρο τύπου super market χωρίς τη φυσική παρουσία των παραγωγών, αλλά και η πώληση των προϊόντων από τους ίδιους τους παραγωγούς σε χώρο τύπου λαϊκής αγοράς.

Παράλληλα θα οργανωθεί η παρουσίαση των προϊόντων και των πλεονεκτημάτων τους αλλά και η εκπαίδευση και κατάρτιση των ίδιων των παραγωγών που συμμετέχουν καθώς και εκδηλώσεις ενημέρωσης – εκπαίδευσης καταναλωτών σε βασικά δικαιώματα.

Επίσης θα παρέχονται πληροφορίες για τις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί και η οικονομική διαχείριση της αγοράς, η καθαριότητα και διαχείριση των χώρων και διάφορες άλλες δραστηριότητες προκειμένου να υπάρξουν έσοδα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της.

Τέλος πρέπει εδώ να αναφερθεί πως το οικόπεδο της ΙΑΣΩΝ έχει έκταση 48.077 τ.μ. Ενώ η εταιρία έχει συσταθεί από το 2004 με σκοπό την δημιουργία και διαχείριση Εκθεσιακού και Εμπορικού Κέντρου κυρίως γεωργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Ελλάδας, τη Βαλκανική, την Παρευξείνια Ζώνη και άλλες αγορές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική ενέργεια.

Σε ανοδική τροχιά η ΕΒΟΛ

Για ακόμη μια χρονιά η ΕΒΟΛ έκλεισε με θετικό πρόσημο και με αυξημένο τζίρο σε σχέση με το 2009 σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 6% με τον κ. Πρίντζο να διευκρινίζει πως αν και η αύξηση δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο ήταν σημαντική καθώς σημειώθηκε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση του τζίρου στις νέες αγορές στις οποίες εξαπλώθηκε η ΕΒΟΛ μέσα στο 2010 και αυτή τη στιγμή το δίκτυο διανομής της αγγίζει τα 500 καταστήματα στο λεκανοπέδιο, ενώ δίκτυο υπάρχει και στην Εύβοια, τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα.

Εν τω μεταξύ στα δύο χρόνια λειτουργίας της και η μονάδα παραγωγής ζωοτροφών έχει θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας πέρυσι αύξηση τζίρου 40%.

Σε ό,τι αφορά τους στόχους της ΕΒΟΛ για το 2011, θα επιδιωχθεί η εξάπλωση του δικτύου, ενώ θα παρουσιαστούν και νέα προϊόντα όπως είναι το βιολογικό γίδινο γάλα με λίγα λιπαρά, βιολογικό γιαούρτι με λίγα λιπαρά, ρυζόγαλο και κρέμα.

Δύο νέα εργοστάσια

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου της ΕΒΟΛ, ένα έργο που έχει ενταχθεί με 6,5 εκ. ευρώ στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», ενώ ο φορέας προσπαθεί να καλύψει το υπόλοιπο της επένδυσης με ίδιους πόρους.

Το κτήριο 2.500 τ.μ. θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου και εν συνεχεία θα τοποθετηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Έως και το φθινόπωρο του 2011 υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία.

Τέλος άρχισε ήδη να λειτουργεί πιλοτικά η μονάδα παραγωγής πλαστικών φιαλών και από 1η Φεβρουαρίου ξεκινά η κανονική παραγωγή.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου