ΤΟΠΙΚΑ

Ξεπούλησαν… μοιράζοντας δωρεάν προϊόντα

ξεπούλησαν-μοιράζοντας-δωρεάν-προϊ-851206

Πάγκο στην Ερμού… έστησαν οι παραγωγοί λαϊκών αγορών, μοιράζοντας δωρεάν φρούτα, λαχανικά και αυγά στον κόσμο! «Είτε τα χαρίσουμε είτε τα πουλήσουμε τα ίδια βγάζουμε» έλεγαν δηλώνοντας συγχρόνως αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
 
Η δεύτερη μέρα των κινητοποιήσεων των παραγωγών λαϊκών αγορών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την υποχρεωτική τοποθέτηση ταμειακών μηχανών αλλά και για το γεγονός ότι επίκειται το «άνοιγμα» του επαγγέλματός τους, ξεκίνησε από τον Περιφερειακό, όπου και συγκεντρώθηκαν από τις 9.00 το πρωί στη συμβολή με την οδό Ιωλκού.
 
Στις 9.30 π.μ. κομβόι 100 περίπου αγροτικών αυτοκινήτων ξεκίνησε να διασχίσει το κέντρο του Βόλου και τα οχήματα σταμάτησαν στην Ιωλκού, ενώ οι παραγωγοί έστησαν πάγκο στην Ερμού.
 
Πάνω στα κασάκια έστησαν τα προϊόντα τους, μήλα, φρέσκα κρεμμυδάκια, λάχανα, πράσα, αυγά και ρεβίθια, και τα μοίραζαν δωρεάν στο κόσμο που περνούσε από την αγορά.
 
Στην αρχή όσοι περνούσαν από το σημείο ήταν μουδιασμένοι, καθώς δεν είχαν αντιληφθεί το τι συμβαίνει. Μόλις ωστόσο διαπίστωσαν ότι οι παραγωγοί μοίραζαν δωρεάν τα προϊόντα τους «έπεσαν με τα μούτρα» στους αυτοσχέδιους πάγκους! Πολλοί έφευγαν φορτωμένοι με σακούλες, ενώ χαρακτηριστική ήταν η στιγμή που μια παραγωγός έδωσε αυγά σε έναν τυφλό που πέρασε, ο οποίος έβαλε τα κλάματα και έλεγε συνεχώς ευχαριστώ. Βέβαια δεν ήταν λίγος ο κόσμος που περνούσε και έλεγε «εκεί μας έφτασαν, δυστυχώς».
 
Πουλάμε – μοιράζουμε το ίδιο είναι…
Με έκδηλη δόση χιούμορ ο πρόεδρος του Συλλόγου παραγωγών λαϊκών αγορών Απόστολος Τσακανίκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «όταν δεν θα μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας, θα τα ξεπουλάμε στο κέντρο της πόλης» και πρόσθεσε πως «ήταν μια καλή, συμβολική κίνηση για να καταδειχτεί η κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει οι παραγωγοί. Είτε πουλάμε είτε μοιράζουμε το ίδιο είναι για εμάς».
 
Ο κ. Τσακανίκας τόνισε πως ο αγώνας τους θα συνεχιστεί έως ότου δικαιωθούν καθώς «δεν μας έχουν μείνει περιθώρια επιλογής. Δεν είμαστε έμποροι αλλά παραγωγοί» και ξεκαθάρισε πως είτε θα ανασταλούν τα μέτρα είτε θα συνεχίσουν να δουλεύουν παράνομα χωρίς άδειες.
 
Τα προϊόντα σαπίζουν στο χωράφι
Αποφασισμένη να φτάσει τον αγώνα μέχρι τον Προμαχώνα είναι η παραγωγός Παναγιώτα Τζίτζιου. «Χαρίσαμε τα προϊόντα στον κόσμο για να φάει δωρεάν. Έτσι κι αλλιώς δεν βγάζουμε τίποτα. Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι τον Προμαχώνα. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη. Τα προϊόντα σαπίζουν στο χωράφι. Γεννηθήκαμε σε αυτή τη δουλειά και αφήνουμε και τα παιδιά μας πίσω. Πού θα δουλέψουν, τι θα κάνουν;».
 
Από την πλευρά του ο Κώστας Μακρόπουλος έδωσε μια άλλη διάσταση των προβλημάτων που θα προκύψουν και είναι η εισαγωγή των μεσαζόντων στο κλάδο τους. «Είμαστε οι μόνοι που παράγουμε και πουλάμε χωρίς μεγαλεμπόρους και μεσάζοντες και τώρα θέλουν να μας τους επιβάλλουν».
 
Παράδοση ψηφίσματος και κατάθεση αδειών
Οι παραγωγοί στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο Δημαρχείο Βόλου, όπου και αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Π. Σκοτινιώτη και του επέδωσε σχετικό ψήφισμα.
 
Ο κ. Τσακανίκας ζήτησε από το νέο Δήμαρχο να επέμβει στο Υπουργείο Οικονομικών ώστε να ακουστεί η φωνή της επαρχίας, με τον δεύτερο να δεσμεύεται σχετικά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το θέμα λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών και αυτό της καθαριότητάς τους πρέπει να εξεταστεί συνολικά και να γίνει μια καλή κανονιστική απόφαση.
 
Το κομβόι αναχώρησε για τη Λάρισα προκειμένου να επιδοθούν οι άδειες λειτουργίας στον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, ο οποίος και αυτός με την σειρά του εξέφρασε την απόλυτη συμπαράστασή του στα αιτήματα και τον αγώνα των παραγωγών.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου