Φάνης Τριανταφύλλου: Οχημα Μεταφοράς Εντολών

φάνης-τριανταφύλλου-οχημα-μεταφοράς-288425

ΝΕΑ ΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις από την παρουσίαση της νέας σοσιαλδημοκρατικής αυτοδιοικητικής παράταξης υπό τους Σκοτινιώτη και Παπατόλια, μπορούμε να καταλήξουμε στα ακόλουθα συμπεράσματα: πρώτον, ότι αποτελεί τη συνέχεια της σοσιαλδημοκρατικής παράταξης που διοικεί σήμερα την πόλη και, δεύτερον, ότι οι πολιτικές που θα εφαρμόσει είναι η συνέχεια των πολιτικών που υλοποιεί και σήμερα η σοσιαλδημοκρατία στο δήμο του Βόλου.

Επιγραμματικά αναφέρουμε τρία σημεία που συνηγορούν υπέρ αυτών των συμπερασμάτων: Πρώτα απ’ όλα η νέα παράταξη εξαρτά την ευημερία και την πρόοδο της πόλης και του βολιώτικου λαού από την υλοποίηση των δεσμεύσεων της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας σε ξένα και ντόπια ολιγαρχικά συμφέροντα. Η επαναφορά του σοσιαλδημοκρατικού μοντέλου στη διοίκηση της πόλης έχει ως υποχρεωτική συνέπεια την υποταγή στις επιλογές της κεντρικής εξουσίας για το Βόλο, φαινόμενο που το είδαμε να ξεδιπλώνεται σε όλο του το εύρος κατά την περίοδο της δημαρχίας Σκοτινιώτη. Η βολιώτικη σοσιαλδημοκρατία έχει πέσει τόσο βαθιά στο τέλμα τής άνευ όρων υλοποίησης των νεοφιλελεύθερων επιλογών των δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων για το Βόλο, και οι κυβερνήσεις αυτές έχουν τόσο πολύ παραδοθεί στις ορέξεις ξένων κέντρων εξουσίας και των ολιγαρχικών συμφερόντων που στοιχίζονται πίσω τους, που μια «νέα» σοσιαλδημοκρατική αυτοδιοικητική παράταξη, όπως αυτή των Σκοτινιώτη – Παπατόλια, δεν μπορεί παρά να υλοποιήσει στο δήμο χωρίς δεύτερη κουβέντα τις επιλογές της ολιγαρχίας για το Βόλο.

Δεύτερον. Επί δημαρχίας Σκοτινιώτη, και ενώ η κοινωνία του Βόλου γονάτιζε από τα μνημόνια, ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει ενάντια στην πολιτική που εξαθλίωνε το λαό της πόλης. Αντίθετα, άφησε τη μαύρη προπαγάνδα ανενόχλητη να σκοτίσει τα μυαλά των Βολιωτών, ώστε να κυριαρχήσει απόλυτα το μνημονιακό ιδεολογικό εποικοδόμημα και να πνίξει κάθε φωνή κι εκδήλωση αντίθετη προς το μονοπώλιο της αλήθειας που κατείχαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, βάζοντας, στο βαθμό που του αναλογούσε, πλάτη στις μνημονιακές πολιτικές. Περιττό να αναφερθούμε στην πολιτική στάση που επεφύλαξε ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος Βόλου και η παράταξή του στους αγώνες του βολιώτικου λαού. Αυτή τη στάση θα βγάλει ξανά απ’ το ντουλάπι η νέα σοσιαλδημοκρατική παράταξη, αν εκλεγεί να διοικήσει το δήμο.

Τρίτον, η βολιώτικη σοσιαλδημοκρατία δεν κάνει παρά μια μηχανική μεταφορά των νεοφιλελεύθερων εντολών της κεντρικής εξουσίας στο Βόλο. Δεν κοιτάζει, έστω, ούτε προσπαθεί καν να προσαρμόσει τις εντολές της κεντρικής εξουσίας στη βολιώτικη πραγματικότητα, ώστε να περισώσει ό,τι μπορεί χάριν της πόλης και του βολιώτικου λαού. Δεν έχει, ούτε μπορεί να αντιπαραθέσει στη νεοφιλελεύθερη δεξιοσοσιαλδημοκρατική συγκυβέρνηση μια ντόπια, φιλοβολιώτικη πολιτική γραμμή. Η πολιτική φιλοσοφία των επιλογών και των ιεραρχήσεών της για το Βόλο δεν εμπεριέχει ούτε ένα στοιχείο που να πείθει, μέσα από τη ζωή της πόλης και της βολιώτικης κοινωνίας, για τη φιλολαϊκότητά της. Αυτή η πολιτική ανεπάρκεια της νέας παράταξης αποδεικνύει αντικειμενικά την υποταγή της βολιώτικης σοσιαλδημοκρατίας στις επιλογές των μεγάλων συμφερόντων για το Βόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου