Φάνης Τριανταφύλλου: Το τρίτο μνημόνιο

φάνης-τριανταφύλλου-το-τρίτο-μνημόνι-281397

Τα ερωτήματα που βάζει σε ένα σκεπτόμενο άνθρωπο η πολιτική των μνημονίων είναι τα ακόλουθα: α) Τα δύο πρώτα μνημόνια πέτυχαν το σκοπό τους; β) Τι πρόσφερε η πολιτική των μνημονίων; γ) Απέδειξε αυτή η πολιτική την αξία της; δ) Τι θα προσφέρει το τρίτο μνημόνιο, που η κυβέρνηση κατέθεσε και ψηφίζει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και των εκβιασμών προς τους βουλευτές της;

Όσον αφορά στο πρώτο ερώτημα: Το γεγονός ότι η ολιγαρχία άλωσε τη χώρα, έκαμψε το φρόνημα του λαού και τον εξαθλίωσε προς όφελός της ήταν αποτέλεσμα των δύο πρώτων μνημονίων. Στην πραγματικότητα αυτός ήταν κι ο σκοπός τους, μαζί κι ο σκοπός των ελληνικών μνημονιακών κυβερνήσεων, ο οποίος και επετεύχθη. Ακόμα πιο πολύ: Πάνω στην προοπτική των δύο πρώτων μνημονίων διανοίχτηκε ο δρόμος για το τρίτο μνημόνιο, το οποίο έρχεται να θερίσει ό,τι είναι τούτη την περίοδο ώριμο για θερισμό και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το τέταρτο μνημόνιο, που θα παραλλάζει μόνον κατ’ όνομα κ.ο.κ., ώσπου η χώρα μας να μεταβληθεί εξ ολοκλήρου σε σύγχρονο προτεκτοράτο κι ο λαός μας σε μοντέρνο δουλοπάροικο.

Στο δεύτερο ερώτημα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Δίνουμε μόνο μια παραστατική εικόνα: Τα μνημόνια πρόσφεραν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στους τραπεζίτες, περαιτέρω διευκολύνσεις και προνόμια στους ολιγάρχες και το μεγάλο κεφάλαιο. Στους Έλληνες μνημονιακούς πολιτικούς πρόσφεραν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να νέμονται τα φανερά και τα άδηλα προνόμιά τους που απορρέουν από την εξουσία. Στην αστική δημοκρατία πρόσφεραν την κλιμακούμενη υποβάθμισή της με τη συνεχή και συστηματική καταπάτηση θεμελιωδών διατάξεων του ελληνικού Συντάγματος. Στη χώρα πρόσφεραν την υποτέλειά της με την παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας σε ξένα κέντρα εξουσίας. Και στο λαό πρόσφεραν απέραντο πόνο και βάσανα, απ’ τα οποία χρειάζεται ποταμούς ιδρώτα και αίματος για να βγει.

Στο τρίτο ερώτημα: Από την άποψη της ολιγαρχίας τα δύο πρώτα μνημόνια απέδειξαν την αξία τους, προσφέροντας γην και ύδωρ στους ολιγάρχες και λίγα ψίχουλα απ’ το τραπέζι τους στους πολιτικούς υπαλλήλους τους. Από την άποψη του λαού απέτυχαν να ελαφρώσουν τα βάρη του και να δημιουργήσουν προοπτικές εξόδου από την κρίση τέτοιες, που να εξυπηρετούν τα συμφέροντά του. Πώς θα μπορούσαν, άλλωστε; Εξ αρχής εκ διαμέτρου αντίθετος ήταν ο σκοπός τους.

Στο τελευταίο ερώτημα σχετικά με το τι θα προσφέρει το τρίτο μνημόνιο: Το τρίτο μνημόνιο έρχεται να προσφέρει κι άλλη εσωτερική υποτίμηση, ακριβότερα είδη πρώτης ανάγκης και βασικές υπηρεσίες με ταυτόχρονη κατακρήμνιση μισθών και συντάξεων. Έρχεται να διαλύσει τα ασφαλιστικά ταμεία. Καταστρέφει κι άλλο τον παραγωγικό ιστό, ισοπεδώνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες και προσθέτοντας νέους ανέργους στη στρατιά των ανέργων. Φορτώνει κι άλλο πόνο και βάσανα στις πλάτες του λαού. Δίνει κι άλλα λεφτά στις τράπεζες, χαρίζει κι άλλες εύνοιες και προνόμια στα μεγάλα συμφέροντα. Προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου