Φάνης Τριανταφύλλου: Ποιον έχει ανάγκη ο Βόλος

φάνης-τριανταφύλλου-ποιον-έχει-ανάγκ-478880

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΡΙΑΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Το ζήτημα της πολιτικής ταυτότητας του αυριανού δημάρχου του Βόλου έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο γιατί καθορίζει το ιδεολογικό περιεχόμενο ολόκληρου του πολιτικού του προγράμματος, αλλά και γιατί οι πολιτικές και πρακτικές προτεραιότητες του έργου του στηρίζονται σε αυτή την ταυτότητα.

Το πρώτο βασικό, θεμελιακό ερώτημα προς κάθε υποψήφιο δήμαρχο είναι αν στέκεται απέναντι από το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής. Εάν ναι, οφείλει να βγει και να το πει δημόσια. Εάν κάποιος υπεκφύγει, θα είμαστε σίγουροι ότι αυτό που ως δήμαρχος θα επιδιώξει είναι να καθιερώσει στην πολιτική και κοινωνική ζωή του Βόλου έναν ρατσισμό εξωθημένο στα άκρα, μια πολιτική στο δήμο υπέρ ισχυρών συμφερόντων που πρόσκεινται στη ναζιστική «ιδεολογία» έναντι άλλων, πάντα όμως εναντίον του λαού. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι, αν πιστεύει στην πολιτική των μνημονίων ή όχι. Στην πρώτη περίπτωση η ουσία του πολιτικού του προγράμματος και οι προτεραιότητες θα είναι ανάλογες της πολιτικής της μνημονιακής κυβερνήσης. Ένας τέτοιος δήμαρχος θα μοιάζει με τον χειραγωγούμενο από ξένα κέντρα εξουσίας μνημονιακό πρωθυπουργό: Να μη θίξουμε τα μεγάλα συμφέροντα, να μην εκμηδενίσουμε το τοπικό σύστημα εξουσίας και τα προνόμιά του, μα να καθαρίσουμε το μηχανισμό του δήμου από τις δυσλειτουργίες και να καταστείλουμε την όποια αντίσταση των υπαλλήλων, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα μεγάλα συμφέροντα, τα οποία θα κατοχυρώσουμε με τη νομιμοποίηση της εκχώρησης στους κερδοσκόπους ολόκληρων τομέων του δήμου, ζωτικής σημασίας για την πόλη και τους πολίτες, όπως τα απορρίμματα ή το νερό…

Ο Βόλος χρειάζεται έναν δήμαρχο που θα διεξάγει μαζί με τους δημότες του έναν ανειρήνευτο αγώνα κατά της σιδερένιας γροθιάς του συστήματος, της Χρυσής Αυγής. Χρειάζεται δήμαρχο που μαζί με τους δημότες του θα διεξάγει έναν ανειρήνευτο αγώνα για τα δικαιώματα του λαού. Ο δήμαρχος που χρειάζεται ο Βόλος οφείλει να προβάλλει τη συγχώνευση όλων των αναγκών, προσδοκιών και προτεραιοτήτων των δημοτών του σε ένα ιεραρχημένο πρόγραμμα που βρίσκεται στον αντίποδα και του ναζισμού και των μνημονίων. Ο Βόλος δεν θέλει αστό δήμαρχο, ο Βόλος σήμερα έχει ανάγκη από δήμαρχο με πολιτική συνείδηση προλεταρίου.

Σε καμιά περίπτωση ο Βόλος δεν έχει ανάγκη να ξαναβρεθεί κάτω από την επιρροή των κλικοφρόνων μικροαστών, που νέμονται την τοπική ηγεσία τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν ο νέος δήμαρχος του Βόλου βγει μαζί με τον εργάτη και τον υπάλληλο στο δρόμο να διεκδικήσει όσα η πόλη δικαιούται και οι πολίτες έχουν ανάγκη, τότε θα φανεί πόσο βαθιά οι κλικόφρονες μικροαστοί τραυμάτισαν την πόλη, πόσο επιζήμιοι υπήρξαν για τους πολίτες. Κι ακόμα πιο πολύ: Θα αναδειχτεί πως η αντίληψη ότι πρέπει να ξεχωρίζουμε τη διοίκηση του δήμου από τον πολιτικό και οικονομικό αγώνα των δημοτών συμβάλλει στην ενίσχυση της πολιτικής που θέλει τους τελευταίους συνεχώς να χάνουν και νέα δικαιώματα. Θα αναδειχτεί, με άλλα λόγια, ο βαθιά αντιδραστικός πολιτικός ρόλος των προηγούμενων δημάρχων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική συμπεριφορά του λαού, όταν εκλέγει τους επόμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου