ΤΟΠΙΚΑ

Παραδοσιακό σιντριβάνι αποκτά η Πλατεία Ελευθερίας

παραδοσιακό-σιντριβάνι-αποκτά-η-πλατ-540564

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες αποξήλωσης του παλιού σιντριβανιού εν μέσω αντιδράσεων από αντιπολίτευση και αρχιτέκτονες

Παραδοσιακό χρώμα αποκτά η Πλατεία Ελευθερίας με σημείο αναφοράς το σιντριβάνι. Το παλιό σιντριβάνι άρχισε χθες το πρωί να κατεδαφίζεται, δίνοντας τη θέση του σε ένα κλασικό στρογγυλό σιντριβάνι που θα έχει επένδυση από πέτρα.

Στην πλατεία Ελευθερίας, οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Συνεργείο του τμήματος συντήρησης του Δήμου Βόλου έχει αναλάβει τις εργασίες στο πλαίσιο προγράμματος για τη συντήρηση των πλατειών.

Σημειώνεται ότι το σιντριβάνι που κατεδαφίστηκε αφενός παρουσίαζε πολλά προβλήματα λειτουργίας, αφετέρου η κατασκευή του από μάρμαρο και με γωνίες συνιστούσε κίνδυνο τραυματισμού παιδιών.

Οι εργασίες στο σιντριβάνι της Πλατείας Ελευθερίας, τέθηκαν επί τάπητος και στο δημοτικό συμβούλιο με κοινό αίτημα των παρατάξεων «Δρόμοι Συνεργασίας», «Επιλογή Ευθύνης» και «Δύναμη Βόλου», που ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα.

Ο επικεφαλής των Δρόμων Συνεργασίας, Μαργαρίτης Πατσιαντάς μίλησε για υποχρέωση της δημοτικής αρχής να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο για το έργο. «Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει αρχιτεκτονική ή κατασκευαστική μελέτη. Ποιο είναι το κόστος κατεδάφισης και ποιο το κόστος κατασκευής. Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης. Διαφωνώ πλήρως με τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς.

«Πρόκειται για ένα τεχνικό έργο που απαιτεί μελέτη και συγκεκριμένες διαδικασίες. Από αυτές τις διαδικασίες έχετε πάρει διαζύγιο. Γίνεται ένα έργο βιτρίνας με χρήματα από την κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ», υπογράμμισε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου.

«Επρεπε να ενημερωθούμε για το έργο», υποστήριξε και ο επικεφαλής της «Δύναμης Βόλου», Μιχάλης Μιτζικός.

«Εσείς το λέτε έργο, εμείς συντήρηση στο πλαίσιο και των υπολοίπων εργασιών που έχουν γίνει στην πλατεία Ελευθερίας. Γιατί δεν είχατε την ίδια απορία όταν ξηλώσαμε τα παγκάκια, τα επισκευάσαμε και τα βάψαμε;», αντέδρασε ο Δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το σιντριβάνι που κατεδαφίστηκε παγκόσμια πατέντα, ενώ υποστήριξε ότι έχει δέκα χρόνια να λειτουργήσει με αποτέλεσμα να έχει καταστεί εστία μόλυνσης και κίνδυνος για μικρά παιδιά. Επικαλέστηκε μάλιστα τον πρόσφατο τραυματισμό δύο μικρών παιδιών.

Αφησε μάλιστα αιχμές κατά «διαπλεκόμενων δημοσιογράφων», «νταβατζήδων της πόλης» στους οποίους η δημοτική αρχή δεν θα δώσει λογαριασμό.

Οι αρχιτέκτονες

Ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Μαγνησίας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι κατόπιν έρευνας διαπιστώθηκε ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση δημοτικού συμβουλίου, δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια σχετική μελέτη, δεν έχει τεθεί στο αρμόδιο συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για έλεγχο και γνωμοδότηση, όπως και επίσης δεν αποτελεί η συγκεκριμένη επέμβαση, αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών.

Οπως σημειώνει ο σύλλογος η πλατεία Ελευθερίας, αποτελεί ένα κοινόχρηστο χώρο μεγάλης σημασίας ως προς την ιστορική μνήμη της πόλης και ως εκ τούτου για τέτοιας σημασίας δημόσιους χώρους απαιτείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου.

Επίσης απαιτείται ενημέρωση και έγκριση για εργασίες κατεδάφισης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και έπειτα για την αρχιτεκτονική πρόταση – μελέτη, από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία, έγκριση από το Συμβούλιο της Αρχιτεκτονικής.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, που αποτελεί και θέση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας -επισημαίνεται στην ανακοίνωση- στο συγκεκριμένο ζήτημα, για δημόσιους χώρους υπερτοπικής και ιστορικής σημασίας, απαιτείται διεξαγωγή αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, όπως διατυπώνεται στην Υ.Α. αρ. πρωτ. 26804-16-6-2011 και ζητούν από Δημοτική αρχή την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθεσίες.

Δηλώνεται, μάλιστα, κατόπιν απόφασης του διοικητικού συμβουλίου του Σ.Α.Μ., ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας ως όργανο εκπροσώπησης των Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας, είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών, ανιδιοτελώς, για γνωμοδότηση σε αντικείμενα που άπτονται του γνωστικού και επιστημονικού αντικειμένου.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου