ΥΓΕΙΑ

Οι βλάβες του ήλιου στο δέρμα συνεχίζονται και στο σπίτι

οι-βλάβες-του-ήλιου-στο-δέρμα-συνεχίζο-657892

Οι βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου στο δέρμα συνεχίζονται επί τρεις έως τέσσερις ώρες αφότου φύγουμε από την παραλία και επιστρέψουμε στο σπίτι, αποκαλύπτει μία νέα μελέτη.

Αυτό οφείλεται στην μελανίνη – την χρωστική ουσία που υποτίθεται ότι δρα προστατευτικά στο δέρμα, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέιλ που πραγματοποίησαν τη μελέτη.

Οι ερευνητές λένε ότι το εύρημά τους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα αντηλιακά, που θα αποτρέπουν τις έξτρα βλάβες.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», όταν η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) εισδύσει στα δερματικά κύτταρα, προκαλεί βλάβες στο DNA τους.

Την διείσδυση αυτή προσπαθούν να αποτρέψουν τα κύτταρα που παράγουν μελανίνη (τα μελανοκύτταρα), τα οποία αυξάνουν την παραγωγή της για να απορροφήσει την ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να σκουραίνει και η χροιά του δέρματος (σ.σ. γι’ αυτό οι δερματολόγοι λένε ότι το μαύρισμα δεν είναι ένδειξη υγείας, αλλά ένδειξη δερματικής βλάβης).

Το τι γινόταν, όμως, η ενέργεια που απορροφούσε η μελανίνη, παρέμενε έως τώρα μυστήριο, το οποίο έλυσαν οι επιστήμονες του Γέιλ.

Όπως ανακάλυψαν, η UVενεργοποιεί μία σειρά από χημικές αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν στην παραγωγή δύο χημικών ουσιών (υπεροξείδιο και νιτρικό οξείδιο) που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η αλληλεπίδραση αυτή οδηγεί στην δημιουργία μίας άλλης ουσίας (λέγεται υπεροξειδική ρίζα νιτρωδών ή peroxynitrite), η οποίααλλοιώνει την μελανίνη, δημιουργώντας ασταθή θραύσματα της χρωστικής.

Τα θραύσματα αυτά, που είναι φορτισμένα από την UV, κάποια στιγμή απελευθερώνουν την ενέργειά τους στο DNA των δερματικών κυττάρων και του προκαλούν τις ίδιες βλάβες που θα είχε προκαλέσει η ανεμπόδιστη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.

Με άλλα λόγια, η μελανίνη απλώς καθυστερεί, αντί να αποτρέπει εντελώς, τις δερματικές βλάβες και αντί να συμβούν όσο είμαστε στην παραλία, συμβαίνουν τη νύχτα που κοιμόμαστε!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τουλάχιστον οι μισές από τις δερματικές βλάβες που προκαλεί η UVδεν συμβαίνουν στην παραλία, αλλά στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντάγκλας Ε. Μπρας, καθηγητής Θεραπευτικής Ακτινολογίας στο Γέιλ, στο Κονέκτικατ.

«Αυτό σημαίνει ότι η μελανίνη που την θεωρούσαμε προστατευτική, δρα με τρόπο που ευνοεί τον καρκίνο, ιδίως το κακόηθες μελάνωμα που είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

»Ευτυχώς, όμως, η δράση αυτή συμβαίνει με αργό ρυθμό και έτσι υπάρχει το περιθώριο να γίνουν προστατευτικές παρεμβάσεις».

Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να επινοήσουν μία ουσία που θα παρέχει την κλασική προστασία των αντηλιακών και θα έχει την πρόσθετη ικανότητα να απορροφά την ενέργεια από τη μελανίνη, ώστε να αποτρέπει τις μετέπειτα δερματικές βλάβες.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου