ΥΓΕΙΑ

Πιλότοι, αεροσυνοδοί παρουσιάζουν διπλάσια μελανώματα στο δέρμα

πιλότοι-αεροσυνοδοί-παρουσιάζουν-δι-104651

Τα πληρώματα των αεροπλάνων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) ανέλυσαν στοιχεία από 19 προγενέστερες μελέτες σε πιλότους και αεροσυνοδούς, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η συχνότητα του κακοήθους μελανώματος είναι σε αυτή την επαγγελματική ομάδα διπλάσια απ’ όση στον γενικό πληθυσμό.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Dermatology», αρκετές μελέτες έχουν δείξει το μελάνωμα είναι πιο συχνό στα πληρώματα των αεροσκαφών, επειδή λόγω υψομέτρου εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα υπεριώδους και κοσμικής ακτινοβολίας.

Ωστόσο, το μελάνωμα δεν είναι αναγνωρισμένο ως επαγγελματικός κίνδυνος για τη συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων.

Οι ερευνητές θέλησαν να καταγράψουν πόσο ακριβώς αυξάνεται ο κίνδυνος εξαιτίας των πτήσεων και έτσι ανέλυσαν συνδυαστικά τις μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει πάνω από 266.000 εθελοντές.

Έτσι διαπίστωσαν πως κατά μέσον όρο πιλότοι και αεροσυνοδοί είχαν κατά μέσον όρο 2,21 φορές περισσότερα μελανώματα απ’ όσα αναλογούν στον γενικό πληθυσμό.

Στους πιλότους, οι οποίοι περνούν την μεγαλύτερη διάρκεια των πτήσεων στα κόκπιτ, τα μελανώματα ήταν λίγο περισσότερα απ’ όσα στις αεροσυνοδούς, οι οποίες συνήθως βρίσκονται στους άλλους χώρους των αεροπλάνων που έχουν μικρότερα παράθυρα.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Δερματολογίας δρα Σουζάνα Ορτίζ-Ούρντα, διευθύντρια στο Πρόγραμμα Μελανώματος του UCSF, παραθέτουν στη μελέτη τους τα ευρήματα ανάλυσης στα παράθυρα των αεροπλάνων που είχε πραγματοποιήσει το 2007 η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ.

Όπως είχε δείξει η ανάλυση, αν και τα παράθυρα των αεροπλάνων απορροφούν πάνω από το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB) του ηλίου, δεσμεύουν μόνο το 46% της υπεριώδους ακτινοβολίας Α (UVA).

Η UVA, όμως, είναι γνωστό ότι εισδύει πιο βαθιά στο δέρμα απ’ όσο η UVB και προκαλεί βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων.

Όσο, δε, αυξάνει το υψόμετρο, τόσο πιο έντονη είναι η υπεριώδης ακτινοβολία του ηλίου – και όλ’ αυτά εξηγούν τον αυξημένο κίνδυνο μελανώματος για τα πληρώματα των αεροπλάνων.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου