ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση του καρκίνου του δέρματος

αύξηση-του-καρκίνου-του-δέρματος-37776

Περισσότεροι από 80 Βολιώτες έχουν απευθυνθεί στην ιατρό κ. Δήμητρα Ντάσιου -Πλακίδα

Αυξητική τάση παρουσιάζει ο καρκίνος του δέρματος, που «αγγίζει» έναν στους δέκα Ελληνες. Το μελάνωμα, ωστόσο, που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή, αποτελεί το 5% των καρκίνων του δέρματος και είναι θανατηφόρο αν παραμεληθεί.

Τα παραπάνω υπογράμμισε η Βολιώτισσα ιατρός δερματολόγος κ. Δήμητρα Ντάσιου-Πλακίδα, μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρκ, με θέμα «Αναγνωρίζουμε τους ύπουλους εχθρούς στο δέρμα μας».

Η ομιλήτρια ανέφερε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις των Βολιωτών που ήρθαν αντιμέτωποι με τον καρκίνο του δέρματος, ενώ τον τελευταίο χρόνο ειδικότερα, έχει καταγράψει περισσότερα από ογδόντα περιστατικά.

Οπως υπογράμμισε παράλληλα η ιατρός, η οποία ασχολείται ιδιαίτερα με την ογκολογία του δέρματος, «τα πιο πολλά καρκινώματα του δέρματος εμφανίζονται σε μεγάλες ηλικίες, μετά τα 50-60, όταν έχει συσσωρευτεί η βλάβη από τον ήλιο και ειδικά σε ανθρώπους που είναι πολλές ώρες, λόγω επαγγέλματος, εκτεθειμένοι στον ήλιο». Για την αποφυγή προβλημάτων, πρέπει «να ελέγχονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο από το δερματολόγο και όταν βλέπουμε μια κατάσταση προκαρκινική, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, να την θεραπεύουμε» τόνισε η ίδια.

Το μελάνωμα, αντίστοιχα, όταν αφαιρεθεί έγκαιρα και είναι επιφανειακό, θεραπεύεται σε ποσοστό 99%.

Η συμβουλή που δίνει, στο σημείο αυτό, η κ. Ντάσιου-Πλακίδα, είναι «πρόληψη και τακτική εξέταση σε ετήσια βάση» για να προσθέσει ότι «πρέπει να εξετάζεται μια ελιά που δεν υπήρχε πριν και αλλάζει χρώμα και μέγεθος, αλλά και κάθε καινούργιο μόρφωμα που δεν υποχωρεί, αλλά αντίθετα, μεγαλώνει σταδιακά».

Κατά συνέπεια, πρέπει να γίνεται με φειδώ και προσοχή η έκθεση στον ήλιο. Δέκα λεπτά έκθεσης στον ήλιο είναι αρκετή για να σχηματιστεί η βιταμίνη Dπου χρειάζεται για τον οργανισμό μας. Παράλληλα τα μικρά παιδιά, μέχρι την ηλικία των 12 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο, και οι γονείς να δίνουν, από την πλευρά τους, το καλό παράδειγμα.

Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να είναι εντονότερος για όσους είναι ανοιχτόχρωμοι και ευαίσθητοι στον ήλιο, διότι «πρέπει να προσέχουν διπλά σε σχέση με τους υπόλοιπους» σημείωσε μεταξύ άλλων η γνωστή ιατρός για να κλείσει την ομιλία της λέγοντας «είναι κρίμα να πεθαίνουν άνθρωποι από μια ασθένεια που φαίνεται, είναι στο δέρμα και μπορεί να θεραπευτεί, όταν διαγνωστεί έγκαιρα».

Την χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος Βόλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Αποφοίτων Ελληνογαλλικής Σχολής «Αγιος Ιωσήφ», τον Α’ Σοροπτιμιστικό Όμιλο Βόλου, το ΣΕΟ και τον Δημοκρατικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Λεχωνίων, με στόχο την ευρύτερη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, πάνω σε ένα πολύ σοβαρό θέμα.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου