ΥΓΕΙΑ

Πολλά ψάρια στην εγκυμοσύνη, πολλά κιλά στα παιδιά

πολλά-ψάρια-στην-εγκυμοσύνη-πολλά-κιλ-105429

Οι έγκυοι που τρώνε υπερβολικά πολλά ψάρια διακινδυνεύουν να αποκτήσουν μωρά τα οποία θα γίνουν παχύσαρκα μεγαλώνοντας και αιτία γι’ αυτό ενδέχεται να είναι οι ρύποι των ψαριών, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη διεθνή μελέτη.

Ομάδα επιστημόνων υπό την δρα Λήδα Χατζή, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, ανέλυσε στοιχεία από 26.184 εγκύους και τα μωρά που απέκτησαν, τα οποία παρακολουθούσαν έως ότου γίνουν 6 ετών.

Οι γυναίκες κατάγονταν από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «JAMA Pediatrics», οι γυναίκες είχαν μείνει έγκυοι μεταξύ 1996 και 2011, και συμπλήρωναν ερωτηματολόγια διατροφής που έδειξαν ότι η μέση κατανάλωση ψαριών κυμαινόταν από 0,5 φορά την εβδομάδα στο Βέλγιο έως 4,45 φορές στην Ισπανία.

Από τα μωρά της μελέτης, τα 8.215 (δηλαδή το 31%) παρουσίασαν ταχεία ανάπτυξη έως την ηλικία των 2 ετών. Τα υψηλότερα ποσοστά ταχείας ανάπτυξης (56% των βρεφών) παρατηρήθηκαν στα Ελληνόπουλα και τα χαμηλότερα στα μωρά της Νορβηγίας (17,3% των βρεφών).

Επιπλέον, τα 4.987 (ή 19,4%) ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 4 τους χρόνια, ενώ τα 3.476 (το 15,2%) στα 6 τους χρόνια.

Πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα

Η κατανάλωση ψαριών συχνότερα από τρεις φορές την εβδομάδα συσχετίσθηκε με 22% περισσότερες πιθανότητες ταχείας ανάπτυξης των βρεφών έως την ηλικία των 2 ετών.

Επιπλέον, τα μωρά είχαν 14% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ηλικία 4 ετών και 22% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα στα 6 τους χρόνια.

Οι συσχετίσεις αυτές ήταν ισχυρότερες στα κορίτσια, στα οποία ο κίνδυνος ταχείας ανάπτυξης, δηλαδή αύξησης του σωματικού βάρους, έως την ηλικία των 2 ετών ήταν αυξημένος κατά 31%.

Τα ψάρια είναι πολύτιμα και απαραίτητα για την ομαλή νευρολογική ανάπτυξη των εμβρύων. Ωστόσο, συχνά αποτελούν πηγή οργανικών ρύπων, οι οποίοι μπορεί να διαταράσσουν το ενδοκρινικό (ορμονικό) σύστημα και έτσι να συμβάλλουν στην παχυσαρκία, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ιδανική ποσότητα των ψαριών που είναι απαραίτητο να τρώνε οι έγκυοι, διεθνείς οργανισμοί όπως η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) των ΗΠΑ συνιστούν στις εγκύους, στις γυναίκες που θηλάζουν και σε όσες προσπαθούν να μείνουν έγκυοι να μην υπερβαίνουν τις τρεις μερίδες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να εξακριβώσουν τι είδους ψάρια έτρωγαν οι γυναίκες και πως ήταν μαγειρεμένα, ούτε αν ήταν ψάρια του γλυκού ή του αλμυρού νερού.

Πιστεύουν, όμως, ότι τα ευρήματά τους υποστηρίζουν τις συστάσεις της FDA και της EPA, τις οποίες καλό είναι να ακολουθούν οι έγκυοι.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου