ΥΓΕΙΑ

Η έγκυος δεν πρέπει να τρώει για δυο

η-έγκυος-δεν-πρέπει-να-τρώει-για-δυο-520330

Αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας για το παιδί

Οι γυναίκες που βάζουν πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο το παιδί τους να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο, υποστηρίζει μια νέα έρευνα.

Η έλλειψη σωματικής άσκησης και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει επίσης τις πιθανότητες το παιδί να αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος από το φυσιολογικό μέχρι να φτάσει την ηλικία των 8 ετών.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Τέξας και το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο στην Αθήνα επέλεξαν τυχαία πάνω από 5.000 παιδιά (και τις μαμάδες τους) από μια εθνική βάση δεδομένων στην Ελλάδα. Η βάση δεδομένων περιείχε πληροφορίες για το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού και οι ερευνητές διεξήγαγαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τις μητέρες των παιδιών, για να συλλέξουν πληροφορίες για την εγκυμοσύνη τους.

Η αύξηση του σωματικού βάρος, τα χαμηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνδέονταν στενά με την παχυσαρκία στην ηλικία των 8 ετών στα παιδιά.

Ωστόσο, η μέτρια άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μείωνε σημαντικά τον κίνδυνο το παιδί να γίνει υπέρβαρο ή παχύσαρκο κατά την παιδική του ηλικία, ακόμη κι όταν οι ερευνητές πήραν υπόψη τους άλλους παράγοντες που αφορούσαν τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί.

Σύμφωνα με την έρευνα –η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Pregnancy and Childhood- «οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να συμβουλεύουν έντονα τις γυναίκες να μην καπνίζουν και να εκτελούν μέτριας έντασης ασκήσεις γυμναστικής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, για την πρόληψη της παχυσαρκίας στους απόγονους τους αργότερα στη ζωή».

newsbeast.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου