ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ωφέλιμη για μητέρα και μωρό λίγη σοκολάτα στην εγκυμοσύνη

ωφέλιμη-για-μητέρα-και-μωρό-λίγη-σοκολ-117217

Οι έγκυοι που τρώνε ένα μικρό κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να βελτιώνουν την κυκλοφορική υγεία του αγέννητου μωρού τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ενδέχεται επίσης να μειώνουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας – μίας δυνητικά επικίνδυνης διαταραχής κατά την οποία μίας έγκυος με φυσιολογική αρτηριακή πίεση ξαφνικά παρουσιάζει επικίνδυνη υπέρταση, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ωστόσο τα οφέλη αυτά δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση της σοκολάτας ή όσες έγκυοι δεν τρώνε, να την αρχίσουν, διότι υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσαν να διευκρινίσουν.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 130 εγκύους, οι οποίες βρίσκονταν στην 11η έως 14η εβδομάδα της κυήσεως και κυοφορούσαν ένα έμβρυο η κάθε μία.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Λαβάλ, στο Κεμπέκ του Καναδά, τους ζήτησαν να τρώνε 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα την ημέρα επί 12 εβδομάδες. Οι μισές έτρωγαν κλασική μαύρη σοκολάτα και οι υπόλοιπες σοκολάτα εμπλουτισμένη με φλαβανόλες.

Οι φλαβανόλες είναι ουσίες που εκ φύσεως υπάρχουν σε υψηλά επίπεδα στο ανεπεξέργαστο κακάο, αλλά επειδή έχουν πικρή γεύση αφαιρούνται σε σημαντικό βαθμό κατά την επεξεργασία του για την μετατροπή του σε σοκολάτα.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εθελόντριές τους έως την γέννηση των μωρών τους, καταγράφοντας κάθε τυχόν πρόβλημα που ενδεχομένως παρουσίασαν, καθώς και το βάρος του μωρού και του πλακούντα κατά την γέννηση.

Όπως διαπίστωσαν, ανεξαρτήτως του είδους της σοκολάτας που έτρωγαν οι εθελόντριες διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο υπέρτασης της κυήσεως και προεκλαμψίας, και είχαν εξίσου καλή κυκλοφορία αίματος στο έμβρυο και στον πλακούντα.

Ωστόσο η κυκλοφορία αυτή ήταν εμφανώς βελτιωμένη σε σύγκριση με την αναμενόμενη – το ίδιο και ο κίνδυνος να εκδηλώσουν προεκλαμψία.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «η τακτική κατανάλωση μικρής ποσότητας μαύρης σοκολάτας, από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της κυήσεως, μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμμανουέλ Μπουγιόλ, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Λαβάλ.

«Αν και δεν γνωρίζουμε την αιτία γι’ αυτό, η περιεκτικότητα μιας σοκολάτας σε φλαβανόλες ως φαίνεται δεν έχει σημασία. Από πρακτικής πλευράς, όμως, έχει πολύ μεγάλη σημασία να μην κάνουν οι έγκυοι υπερκατανάλωση, διότι η σοκολάτα έχει πολλές θερμίδες και ζάχαρη ακόμα κι αν είναι μαύρη, κι αυτό μπορεί να δράσει επιβαρυντικά».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής (SMFM 2016), που διεξήχθη στην Ατλάντα.

ygeia.tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου