ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Meta Platforms: Απειλεί να αποσύρει το Facebook και το Instagram από την Ευρώπη

meta-platforms-απειλεί-να-αποσύρει-το-facebook-και-το-instagram-απ-164403

Tο Facebook και το Instagram θα μπορούσαν να πάψουν να είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη αν μπλοκαριστεί η μεταφορά των δεδομένων χρήσης στις ΗΠΑ, αποκαλύπτει έγγραφο της Meta Platforms.

Στην ετήσια έκθεσή της προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η Meta προειδοποιεί ότι, αν δεν υπάρξει νέο νομικό πλαίσιο για τη μεταφορά δεδομένων, η εταιρεία «πιθανότατα» δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει στην Ευρώπη πολλά από τα «πιο σημαντικά προϊόντα και υπηρεσίες της», συμπεριλαμβανομένου του Facebook και του Instagram.

H εταιρεία υποστηρίζει ότι η υπερατλαντική μεταφορά δεδομένων είναι απαραίτητη τόσο για τη λειτουργία των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης όσο και για την προβολή στοχευμένων διαφημίσεων.

Βουτιά για τη μετοχή της Meta – Έχασε για πρώτη φορά χρήστεςΕπεσαν οι υπογραφές στο «deal» του Facebook με την ελληνική Accusonus

H μεταφορά δεδομένων επιτρεπόταν από την ευρω-αμερικανική συμφωνία Privacy Shield, η οποία όμως κρίθηκε άκυρη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 λόγω παραβίασης του κανονισμού GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.

Εκτός από το Privacy Shield, η Meta χρησιμοποιεί επίσης ως νομική βάση τις λεγόμενες τυποποιημένες συμβατικές ρήτρες, οι οποίες όμως έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών.

Σχολιάζοντας την είδηση, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε στο Bloomberg ότι ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ θα απαιτήσει χρόνο, «δεδομένης της πολυπλοκότητας των θεμάτων που συζητήθηκαν και της ανάγκης να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ ιδιωτικότητας και εθνικής ασφάλειας».

O αντιπρόεδρος της Meta Νικ Κλεγκ δήλωσε από την πλευρά του στην βρετανική εφημερίδα CityAm ότι η Ευρώπη θα πρέπει να θεσπίσει νέο πλαίσιο για τη μεταφορά των δεδομένων των χρηστών.

«Καλούμε τις ρυθμιστικές αρχές να υιοθετήσουν μια αναλογική και πραγματιστική προσέγγιση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η αναστάτωση για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που, όπως το Facebook, βασίζονταν σε αυτούς τους μηχανισμούς καλή τη πίστη για τη μεταφορά δεδομένων με ασφαλή τρόπο» είπε.

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν η Meta σκοπεύει να κάνει πράξη την απειλή της, ή αν πρόκειται για μπλόφα προκειμένου να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου