ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τι δίδαξε το #facebookdown στις επιχειρήσεις

τι-δίδαξε-το-facebookdown-στις-επιχειρήσεις-364003

Την Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, η παγκόσμια κοινότητα των χρηστών του διαδικτύου ήρθε αντιμέτωπη με την διακοπή λειτουργίας των εφαρμογών Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger δημιουργώντας μεγάλη αναστάτωση στους χρήστες καθώς δεν ήταν δεδομένος ο χρόνος που οι εφαρμογές θα ήταν και πάλι διαθέσιμες.

Τελικά, η διακοπή λειτουργίας διήρκησε 6 ώρες και αποδόθηκε σε ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης των servers. Η συνέπεια αυτού ήταν η πτώση της μετοχής του Facebook, η απώλεια δισεκατομμυρίων για τον ιδρυτή Μαρκ Ζούκερμπεργκ αλλά και η ραγδαία αύξηση της απήχησης άλλων social media εφαρμογών όπως το Twitter, το Telegram και το Viber.

Αντίκτυπος στις επιχειρήσεις

Ωστόσο, μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε και σε εκατομμύρια επιχειρήσεις στο κόσμο, που αξιοποιούν τα εν λόγω μέσα για την επικοινωνία με τους πελάτες τους, για ενημέρωση και πώληση των προϊόντων και υπηρεσιών τους. Οι επιχειρήσεις είδαν ξαφνικά τις σελίδες τους να παγώνουν και να μην λαμβάνουν ενημερώσεις. Έτσι, πολλές από αυτές στράφηκαν σε εναλλακτικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να παραμείνουν σε επικοινωνία με το κοινό / πελάτες τους και να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επιπτώσεις.

Η διακοπή λειτουργίας των εν λόγω πλατφορμών ανέδειξε τον κίνδυνο της απώλειας δεδομένων πελατών για τις επιχειρήσεις που βασίζουν τη δραστηριότητα τους σε αυτές τις πλατφόρμες. (Για παράδειγμα παραγγελίες που γίνονται μέσω Facebook και Instagram). Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον σοβαρό παράγοντα που καταδεικνύει την αναγκαιότητα οι επιχειρήσεις να διατηρούν λίστα με τα δεδομένα πελατών στο website/ e-shop τους (σεβόμενες πάντα τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα).

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με απευθείας πωλήσεις και επικοινωνία με πελάτες μέσω Messenger ή μέσω του Whatsapp.

Μπορούμε να βασίσουμε την ανάπτυξη της επιχείρησης μας μόνο μέσα από τα Social Media;

H ενεργή παρουσία των επιχειρήσεων στα social media και εν προκειμένω στο Facebook και Instagram είναι αδιαμφισβήτητα επιβεβλημένη. Το #facebbokdown, όμως, προκάλεσε ποικίλους προβληματισμούς ως πρός την ασφάλεια των κοινωνικών δικτύων για την ψηφιακή προβολή μιας επιχείρησης.

Επίσης, το τελευταίο διάστημα, αρκετά business accounts επιχειρήσεων στο Facebook και στο Instagram έχουν πέσει θύμα επιθέσεων από hackers.

Αρκετές επιχειρήσεις είχαν δώσει πολλά χρήματα για να αναπτύξουν τη σελίδα τους στο Facebook ή το λογαριασμό τους στο Instagram και είδαν μέσα σε λίγη ώρα, μετά από επίθεση hacking, να χάνουν την πρόσβαση στους λογαριασμούς αυτούς.

Η αντιμετώπιση από πλευράς του Facebook support ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις αδιάφορη, ενώ αν προσπαθήσει να επικοινωνήσει κάποιος με το Instagram support στην καλύτερη των περιπτώσεων θα λάβει μια άχρηστη αυτοματοποιημένη απάντηση.

Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να βασιζόμαστε 100% στα Social Media

Σαφώς, τα Social Media αποτελούν έναν αποτελεσματικό εργαλείο προκειμένου να επικοινωνήσει μια επιχείρηση με το κοινό / πελάτες της και να ενημερώσει για τα προϊόντα / υπηρεσίες της.

Ωστόσο, η προβολή και προώθηση ενός brand στα δίκτυα αυτά θα πρέπει να αποτελεί τμήμα μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ψηφιακού marketing για μια επιχείρηση και όχι να στηρίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτά.

Τι περιλαμβάνει όμως μια ολοκληρωμένη στρατηγική ψηφιακού marketing;

Κάθε επιχείρηση και κάθε brand θα πρέπει να αξιοποιεί το σύνολο των εργαλείων- ψηφιακών καναλιών προβολής στα οποία βρίσκεται το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί. Ωστόσο, απώτερος σκοπός για την επιχείρηση δεν θα πρέπει να είναι αποκλειστικά η παρουσία και προώθηση της στα social media αλλά η αξιοποίηση τους ώστε να αυξήσει την «κίνηση» στο website ή στο e-shop της και φυσικά να αναπτύξει την λίστα των e-mail της!

Παράδειγμα της παραπάνω λογικής είναι η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη φυσικού καταστήματος. Ο επιχειρηματίας θα επιλέξει να μοιράσει φυλλάδια σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο και να γνωστοποιήσει την παρουσία του και τις νέες του προσφορές στην ευρύτερη περιοχή της έδρας του αλλά ό σκοπός του είναι να φέρει «κίνηση» στο κατάστημα του για αύξηση των πωλήσεών του.

Επομένως, είναι χρήσιμη και κρίσιμη η παρουσία και προβολή μια επιχείρησης σε Facebook, Instagram, Twitter, YouTube και η αξιοποίηση των εφαρμογών άμεσης επικοινωνίας όπως WhatsApp και Viber αλλά η ύπαρξη και ενδυνάμωση του website/ e-shop της επιχείρησης, που αποτελεί και ιδιοκτησία της, είναι αυτό που θα φέρει πραγματικά αύξηση στις πωλήσεις της.

Έτσι, κάθε επιχείρηση θα πρέπει πέραν της παρουσίας της στα social media να έχει και την δική της ιστοσελίδα / e-shop και να στοχεύει στο να οδηγήσει το κοινό της απευθείας στη δική της πλατφόρμα (ιστοσελίδα ή e-shop). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην διακόπτεται ακαριαία η σύνδεση της επιχείρησης με τους πελάτες της, η ροή της εξυπηρέτησης τους και να διατηρεί τον έλεγχο των εργασιών της.

Μια σύγχρονη ιστοσελίδα / e-shop είναι ο θεμέλιος λίθος μια επιτυχημένης digital marketing στρατηγικής για ένα brand. Μια σωστά δομημένη ιστοσελίδα / e-shop, λειτουργική, σχεδιασμένη για όλες τις οθόνες (mobile, tablet, desktop) και φιλική προς το χρήστη αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του marketing της εταιρείας και της προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών της.

Συνεπώς, στην εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται ραγδαία, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να έχουν σταθερή και συνεχή παρουσία σε όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιώντας τις δυνατότητες που κάθε μια τους παρέχει αλλά με αναφορά και αφετηρία την δική τους ιστοσελίδα ή ηλεκτρονικό κατάστημα για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα.

news247.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου