ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Instagram: Ερευνητές που μελετούσαν τον αλγόριθμο του app καταγγέλλουν εκφοβισμό

instagram-ερευνητές-που-μελετούσαν-τον-αλγόρ-467866

Eρευνητές της οργάνωσης AlgorithmWatch ανακοίνωσαν ότι εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ερευνητικό τους πρόγραμμα που αφορούσε τον αλγόριθμο του Instagram, ύστερα από νομικές απειλές εκ μέρους της Facebook.

Το συγκεκριμένο project με έδρα το Βερολίνο δημοσιοποίησε την εμπλοκή μέσω ενός blog post, επικαλούμενη πρόσφατη απαγόρευση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Παρατηρητηρίου Διαφημίσεων της Νέας Υόρκης που εκτελούσε ανάλογες έρευνες. «Υπάρχουν προφανώς περισσότερες περιπτώσεις άσκησης εκφοβισμού τις οποίες δεν γνωρίζουμε», αναφέρει η ανάρτηση. «Ελπίζουμε ότι με το να βγούμε μπροστά, περισσότεροι οργανισμοί θα μιλήσουν ανοικτά σχετικά με τις εμπειρίες τους».

Το AlgorithmWatch ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2020, παρέχοντας ένα browser plug-in που θα επέτρεπε στους χρήστες να συλλέγουν δεδομένα από τα feeds του δικού τους Instagram, δίνοντας έτσι μία εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δίνει προτεραιότητα σε εικόνες και βίντεο.

Το project δημοσίευε τα ευρήματά του σε τακτά διαστήματα αποκαλύπτοντας ότι ο αλγόριθμος έδινε προτεραιότητα σε φωτογραφίες που εμφάνιζαν περισσότερο γυμνό δέρμα και σε φωτογραφίες που εμφάνιζαν πρόσωπα, σε αντίθεση με screenshots κειμένου. Το Facebook από την πλευρά του διαφωνούσε με την μεθοδολογία του AlgorithmWatch αλλά δεν πήρε μέτρα εναντίον, κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Τον Μάιο, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η Facebook ζήτησε συνάντηση με τους επικεφαλής του project ενώ παράλληλα τους κατηγόρησε ότι παραβίαζαν τους όρους χρήσης του Instagram. Μία άλλη ένσταση αφορούσε την παραβίαση του GDPR, από τη στιγμή που οι ερευνητές συνέλλεγαν δεδομένα χρηστών των οποίων δεν είχαν τη συγκατάθεση να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Προς υπεράσπισή τους οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι συλλέγουν δεδομένα που εμφανίζει δημόσια η εταιρεία στους εθελοντές που έχουν εγκατεστημένο στο add-on που δημιούργησαν. «Με άλλα λόγια, οι χρήστες του plug-in έχουν πρόσβαση μόνο στο δικό τους feed και τα μοιράζονται με εμάς, μόνο για ερευνητικούς σκοπούς», υποστηρίζουν οι ιθύνοντες του AlgorithmWatch.

Παρόλα, αυτά πάρθηκε η απόφαση να σταματήσει το project, καθώς θεώρησαν ότι θα αντιμετώπιζαν νομικές ενέργειες από τη Facebook εάν συνέχιζαν την έρευνά τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα The Verge, το Facebook επιβεβαίωσε τη συνάντηση αλλά αρνήθηκε ότι διατυπώθηκε οποιαδήποτε απειλή για μήνυση εναντίον του project, υποστηρίζοντας ότι η «εταιρεία ήταν ανοικτή να βρει τρόπους που θα εξασφάλιζαν την ιδιωτικότητα ώστε να συνεχιστεί η έρευνα».

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου