ΣΤΙΒΟΣ

Θολό τοπίο στον αθλητισμό

θολό-τοπίο-στον-αθλητισμό-89227

Η σταδιακή άρση των περιορισμών από την ερχόμενη Δευτέρα αφήνει εκτός… ταρτάν Βολιώτες ερασιτέχνες αθλούμενους – Ποιες εγκαταστάσεις ανοίγουν μόνο για αθλητές

Θολό το τοπίο στον αθλητισμό στον Δήμο Βόλου. Από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου ξεκινά σταδιακά η λειτουργία των ανοιχτών αθλητικών εγκαταστάσεων μόνο για αθλητές, δεν υπάρχει όμως πυξίδα για τους μεμονωμένους αθλούμενους, που έκαναν χρήση εγκαταστάσεων όπως το Ασυλο, το Καραγάτς και το Ελικοδρόμιο.

Στη διεύθυνση Αθλητισμού του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου το άνοιγμα αθλητικών εγκαταστάσεων συνιστά σπαζοκεφαλιά, καθώς δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για συγκεκριμένους χώρους άθλησης που χρησιμοποιούνται από μεγάλη μερίδα Βολιωτών αθλούμενων.

Για παράδειγμα, στο Ασυλο, όπου καθημερινά αθλούνταν εκατοντάδες Βολιώτες, κανείς δεν γνωρίζει αν μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται ή αν κινδυνεύει με πρόστιμο σε πιθανό έλεγχο ή μετά από καταγγελία. Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως Κέντρο Αθλητικής Νεότητας και δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις. Εντός της έκτασης περιλαμβάνονται γήπεδο μπάσκετ και open gym που κανονικά απαγορεύονται, αλλά περιλαμβάνει επίσης γήπεδο τένις και ταρτάν για τρέξιμο ή βάδην που θεωρητικά επιτρέπονται με βάση τους κανόνες της απόστασης και για τα όργανα του καθαρισμού με αντισηπτικό.

Αντίστοιχα «γόρδιο δεσμό» θυμίζει και η λειτουργία του πάρκου στο Καραγάτς όπου υπάρχουν τόσο γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, όσο και χώρος που τον χρησιμοποιούν δημότες για τρέξιμο ή βάδην. Αλλά και στο Ελικοδρόμιο όπου κάποιοι πηγαίνουν για περπάτημα παραμένει «θολό» αν νομιμοποιούνται να το κάνουν, καθώς το πάρκο περιλαμβάνει και γήπεδο μπάσκετ που προς το παρόν απαγορεύεται η χρήση του.

Οι συγκεκριμένοι χώροι δεν εντάσσονται ούτε στους ανοιχτούς αθλητικούς χώρους που ξεκινούν τη λειτουργία τους υπό όρους από την ερχόμενη Δευτέρα, ούτε στα πάρκα αναψυχής όπου ισχύουν απαγορεύσεις έως τις 18 Μαΐου.

Προχθές ο πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου Ανδρέας Ζέρβας συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τη Γ.Γ. Αθλητισμού, η οποία είχε συγκεκριμένη θεματολογία. Πολλά επιμέρους ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και δεν αφορούν μόνο στη λειτουργία εγκαταστάσεων όπου αθλούνται δημότες που δεν είναι αθλητές, αλλά και στη συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων που έμειναν κλειστές και χρειάζονται χρήματα για να επαναλειτουργήσουν σωστά.

Ποιοι χώροι θα λειτουργήσουν

Χθες, με ανακοίνωσή του ο ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου έκανε γνωστή τη λειτουργία συγκεκριμένων χώρων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν μέχρι στιγμής.

Ανακοινώθηκε από τη Δευτέρα 11 Μαΐου η επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων, σύμφωνα με τη σταδιακή άρση των μέτρων στην α΄φάση του προγράμματος των τεσσάρων συνολικά φάσεων.

Η επαναλειτουργία αφορά αυστηρά μόνο σε ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις και απαγορεύεται η χρήση αποδυτηρίων, κερκίδων, κυλικείων, αποτρέπεται η χρήση τουαλετών και γενικότερα τηρείται το υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο έχει ανακοινωθεί.

Αναλυτικότερα, θα επαναλειτουργήσουν:

  • Το Εθνικό Στάδιο ΕΑΚ για αθλητές συλλόγων ποδοσφαίρου SUPER LEAGUE 1, για ατομική προπόνηση (ολιγομελή γκρουπ).
  • Γήπεδα τένις για αθλητές άνω των 15 ετών και μέλη των συλλόγων κατόπιν κατάθεσης κατάστασης συγκεκριμένων αθλητών (ονοματεπώνυμο και αριθμό μητρώου αθλητή) και συνεννόησης με τη Δ/νση Αθλητισμού για σωστό προγραμματισμό, στο e-mail [email protected].
  • Τα υπόλοιπα αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, όπως σκοποβολή, τοξοβολία των οποίων οι σύλλογοι δραστηριοποιούνται σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τις οδηγίες των οικείων Ομοσπονδιών, προς το παρόν δεν θα λειτουργήσουν, αναμένοντας νέες οδηγίες.

«Υπαίθρια όργανα γυμναστικής και μπασκέτες προς το παρόν δεν θα είναι προσβάσιμα στους πολίτες.

Η μετάβαση σε κάθε επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της πανδημίας και θα ανακοινώνεται από τη ΓΓΑ με νέα απόφαση. Για τον λόγο αυτό δεν δόθηκαν συγκεκριμένες ημερομηνίες μετάβασης από τη μία φάση στην επόμενη.

Για σχετικές αποφάσεις και για τη σταδιακή προσβασιμότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους συλλόγους, αλλά και από τους πολίτες θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση μέσω δελτίων Τύπου.

Επισημαίνουμε ότι τα ανωτέρω ισχύουν μόνο για ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις. Ολες οι κλειστές εγκαταστάσεις και οι υπαίθριοι αθλητικοί χώροι παραμένουν προς το παρόν εκτός λειτουργίας, αναμένοντας νεότερες οδηγίες από τους αρμόδιους φορείς», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου