ΤΟΠΙΚΑ

Στα σχολικά θρανία με τη… μεζούρα οι καθηγητές στη Μαγνησία

στα-σχολικά-θρανία-με-τη-μεζούρα-οι-κ-89305

Εφαρμόζουν το σχεδιάγραμμα του Υπουργείου Παιδείας – Σπαζοκεφαλιά τα προγράμματα μαθημάτων και η… τάξη στα προαύλια

Με τα… μέτρα στα χέρια έδωσαν το «παρών» χθες στα λύκεια, γενικά και επαγγελματικά, οι καθηγητές της Μαγνησίας. Από το Υπουργείο Παιδείας εκδόθηκε εγκύκλιος που ορίζει τα ωράρια των διαλειμμάτων, την προσέλευση στη σχολική μονάδα, τις συνεδριάσεις του Συλλόγου Διδασκόντων ακόμη και τη διαρρύθμιση αιθουσών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εγκύκλιο του Υπουργείου περιλαμβάνεται ακόμη και σχεδιάγραμμα για τη διαρρύθμιση των αιθουσών διδασκαλίας το οποίο καθηγητές του νομού έσπευσαν να εφαρμόσουν μετακινώντας θρανία, μετρώντας αποστάσεις και βάζοντας καρέκλες ζιγκ – ζαγκ για τους μαθητές για να διασφαλίζεται η απόσταση του 1,5 μέτρου.

Ηδη οι καθηγητές προχώρησαν σε «σπάσιμο» των τμημάτων για να μην υπάρχουν περισσότεροι των 15 μαθητών ανά αίθουσα. Μέγιστος θα είναι και ο αριθμός των θρανίων και σε κάθε ένα θα υπάρχει μία καρέκλα. Οι καρέκλες από θρανίο σε θρανίο, που θα είναι το ένα πίσω από το άλλο, τοποθετούνται εναλλάξ, μία αριστερά, μία δεξιά και ούτω καθεξής προκειμένου να υπάρχει απόσταση ενάμιση μέτρου ακόμη και στη διαγώνιο, σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα του υπουργείου.

Αυτό ήταν και το πιο εύκολο κομμάτι, όπως και τα αντισηπτικά που παραλαμβάνονται σταδιακά από τις σχολικές μονάδες.

Για τους συλλόγους διδασκόντων «σπαζοκεφαλιά» συνιστά η κατάρτιση των προγραμμάτων. Ιδίως στα επαγγελματικά λύκεια όπου εκτός από γενικά μαθήματα υπάρχουν εργαστηριακά, μαθήματα ειδικοτήτων και τομέων, ο… πονοκέφαλος είναι μεγαλύτερος.

Καθηγητές αναφέρουν ότι την πρώτη εβδομάδα οπότε και θα λειτουργήσει μόνο η γ’ τάξη του λυκείου η κατάσταση θα είναι πιο εύκολη. Όταν επιστρέψουν και οι άλλες τάξεις, τότε θα υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια αιθουσών αλλά και εκπαιδευτικών.

Η επιστροφή στο σχολείο υπό τη νέα κανονικότητα θα κρατήσει σε διαρκή επιφυλακή τους εκπαιδευτικούς, όπως αναφέρουν καθηγητές. Προβλέπεται συντεταγμένη και με αποστάσεις μεταξύ των μαθητών προσέλευση και αποχώρηση, δεν θα γίνεται συγκέντρωση στο προαύλιο πριν την έναρξη του μαθήματος για την καθιερωμένη προσευχή ενώ ακόμη και τα διαλείμματα θα είναι διαφορετικά χρονικά. Επίσης στα προαύλια θα απαγορεύεται συνωστισμός μαθητών οι οποίοι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις, θα υπάρχουν διαφορετικοί χώροι για κάθε τμήμα στα προαύλια, θα απαγορεύονται παιχνίδια με μπάλα. «Θα βγαίνουν με τη σειρά και με απόσταση. Θα μας ακούν όταν τους απευθύνουμε συστάσεις; Θα τηρούν τους όρους υγιεινής και στις τουαλέτες;» τα αγωνιώδη ερωτήματα εκπαιδευτικών που θα κληθούν να κάνουν εφημερίες κάτω από αυστηρούς όρους για την προστασία της υγείας των μαθητών αλλά και της δικής τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου