ΤΟΠΙΚΑ

Ξενάγηση από τις 18 Μαΐου με μέτρα προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους

ξενάγηση-από-τις-18-μαΐου-με-μέτρα-προστ-89283

Προετοιμασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας ενόψει της επανέναρξης λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής στις 18 Μαΐου και των Μουσείων στις 15 Ιουνίου αντίστοιχα, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη. Αυστηρά μέτρα υγιεινής και προστασίας επιβάλλει η περίοδος της πανδημίας, με τα αντισηπτικά και τη συνιστώμενη χρήση μάσκας, σε κλειστούς χώρους, να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι αρχαιολογικοί χώροι της Μαγνησίας που θα ανοίξουν μετά από ενάμιση μήνα περίπου είναι το Ανάκτορο της Δημητριάδας, το Διμήνι, το Σέσκλο και ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Αγχιάλου – Φθιωτίδων Θηβών, με ωράριο 8.30 έως 15.30, ενώ αναμένονται άνωθεν οδηγίες σχετικά με την μελλοντική επίσκεψη πολυάριθμων οργανωμένων γκρουπ.

«Προγραμματίζουμε για τις 18 Μαΐου, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε, το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων και περιμένουμε τις ανακοινώσεις για τον χρόνο έναρξης των μουσείων και τον τρόπο λειτουργίας σύμφωνα με τις οδηγίες που θα μας αποσταλούν» ανέφερε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Ανθή Μπάτζιου.

H πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής εισέρχεται σε μια νέα εποχή, με διαφορετικά δεδομένα να καθορίζονται πλέον από την πανδημία και τους κανόνες που έχουν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Νέα δεδομένα προκύπτουν πλέον μετά τη σταδιακή άρση των απαγορευτικών μέτρων, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένου του πολιτισμού.

Η χρήση αντισηπτικών σε όλους τους χώρους είναι δεδομένη, με την ΕΦΑ Μαγνησίας να αναμένει τις οριστικές οδηγίες από το Υπουργείο, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ενόψει της επανέναρξης λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, μετά την περίοδο της καραντίνας.

Στο μεταξύ, συντάσσεται το πρωτόκολλο ασφαλούς χρήσης για μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, προκειμένου να επικυρωθεί από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς δημόσιας υγείας.

Στις προτάσεις της τοπικής αρχαιολογικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους και τα φυλάκια, με παράλληλη χρήση των αναγκαίων μέσων προστασίας, μάσκες, γάντια και απολυμαντικά, ενώ έχει τοποθετηθεί επίσης προστατευτικό πλεξιγκλάς στον χώρο του εκδοτηρίου εισιτηρίων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, για την προστασία του προσωπικού.

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που προτείνονται είναι 15 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και μέχρι 60 άτομα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου «ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε αίθουσας αλλά και τη διαθεσιμότητα του φυλακτικού προσωπικού» επισημαίνει η κ. Μπάτζιου, ενώ προσέθεσε ότι «προετοιμαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου