ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πυρήνας πολιτιστικής γνώσης

πυρήνας-πολιτιστικής-γνώσης-777433

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου αφιερώνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιεί με θέμα «Ο τόπος μου : Νεοκλασικά κτίρια του Βόλου», στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων και στο πνεύμα του φετινού μηνύματος που επέλεξε το ICOM και είναι «Μουσεία (μνήμη και δημιουργικότητα) = Κοινωνική αλλαγή».

Τα μουσεία και οι μουσειακές συλλογές στις μέρες μας δεν στηρίζονται μόνο στον πλούτο της πολιτιστικής κληρονομιάς που διαφυλάσσουν και εκθέτουν αλλά και στην ζωντάνια των δράσεών τους. Οι παραδοσιακές αξίες της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα συμβάλλουν στην ανανέωση των Μουσείων και τη συνεχή επικοινωνία τους με το κοινό. Ο συνδυασμός μνήμης και δημιουργικότητας αποτελεί στοιχείο ανανέωσης της κοινωνίας και σημαντικό παράγοντα κοινωνικής αλλαγής.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου και απευθύνεται σε μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου, όλων των τάξεων του Γυμνασίου αλλά και ομάδων ενηλίκων. Ο εκπαιδευτικός στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσουν οι συμμετέχοντες την πολιτιστική τους συνείδηση γνωρίζοντας την αρχιτεκτονική των νεοκλασικών κτιρίων του Βόλου, ρυθμός που συνδέθηκε με τη νεότερη ιστορία της χώρας και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο με το γοητευτικό παρελθόν της πόλης μας και το σύγχρονο αστικό περιβάλλον της.

Είναι γνωστό ότι η ίδρυση της νέας πόλης του Βόλου στα τέλη του 19ου αιώνα συνέπεσε με την επικράτηση του νεοκλασικισμού και τα στιλιστικά ρεύματα του ιστορικού ρομαντισμού και του εκλεκτισμού, τα οποία σε συνδυασμό με τα συγγενικά ρεύματα του Μεσοπολέμου και την εφαρμογή της ίδιας φιλοσοφίας ρυμοτομικού σχεδίου δημιούργησαν μια πόλη πρότυπο της νεοελληνικής αρχιτεκτονικής.

Από τις σημαντικότερες κατοικίες αυτής της περιόδου ήταν οι οικίες Καρτάλη, Μαρδέλη, Χρυσοχοϊδη και Σαράτση, τα μέγαρα Χατζηλαζάρου, Περβανά, Σκενδεράνη, Χατζηκυριαζή, Σαραφόπουλου και πολλά άλλα. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η οικία Ρήγα-έδρα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, ένα από τα ελάχιστα δείγματα αυτής της περιόδου που διασώθηκαν από τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1955 και το οποίο σήμερα αποτελεί μια σημαντική μαρτυρία του λαμπρού παρελθόντος της πόλης μας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από τον Δημήτρη Παλιούρα, Αρχιτέκτονα, Προϊστάμενο Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας καθώς επίσης την Έλσα Νικολάου, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών και την Ασημίνα Παπαστεργίου, Αρχαιολόγο. Το πρόγραμμα υλοποιείται στους χώρους του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, επειδή αυτό αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση νεοκλασικού κτιρίου του Βόλου -από τις ελάχιστες περιπτώσεις που χάρη στην επιμονή και την υπευθυνότητα των προηγούμενων διοικητικών συμβουλίων και τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών μπορεί να προσφέρει ζωντανά στοιχεία για το παρελθόν.

Κάποτε η πόλη μας είχε ένα άλλο πρόσωπο, πιο ανθρώπινο και πιο καλαίσθητο. Τα σπίτια και τα άλλα κτίρια ήταν πραγματικά στολίδια. Οι δρόμοι ελεύθεροι από αυτοκίνητα ήταν η χαρά των πεζών και σίγουρα των παιδιών. Σήμερα όλα αυτά είναι ανάμνηση για τους μεγαλύτερους και άγνωστα στους μικρότερους.

Όμως ευτυχώς κάποια από εκείνα τα κτίρια έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας, χάριν της επιμονής και της υπευθυνότητας των ιδιοκτητών τους ή τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών και μπορούν να μας δώσουν στοιχεία για το παρελθόν…

Σημειώνεται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το νεοκλασικισμό υλοποιείται από μουσειοπαιδαγωγό παράλληλα με το από τριετίας εκπονούμενο πρόγραμμα, με θέμα «Οι παραδοσιακές φορεσιές της Μαγνησίας».

Υπενθυμίζεται ότι στο κτήριο του Λ.Ε.Β. (Κοραή 79) στο οποίο λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς μπορεί να δέχεται καθημερινά δύο τάξεις μαθητών από τις 10:00 έως τις 11:30 και από τις 11:30 έως τις 13:00.

Σε κάθε εκπαιδευτικό-συνοδό δίνεται ένας πλήρης φάκελος με την παρουσίαση του προγράμματος και με προτεινόμενες δραστηριότητες που στόχο έχουν να διευρύνουν τις γνώσεις των παιδιών για τα δυο αυτά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για συνεννόηση και συμμετοχή στο πρόγραμμα, είναι καθημερινά από τις 10.00 έως 14.00: 2421033938 ή 6945852406.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου